Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Odlingskalender Granngården
Guide

Odlingskalender – Odla året om

Dela

Att odla 12 månader om året kräver lite planering men är inte alls omöjligt. Det handlar i mångt och mycket om att odla rätt saker vid rätt tidpunkt och att anpassa odlingen efter säsong. Alla som lyckats vara självförsörjande på grönsaker hela året skulle kunna skriva under på att odlarglädjen är minst lika stor, oavsett årstid.

Såkalender Granngården

Du kan så varje månad året runt, oavsett om du vill göra en vintersådd, höstsådd eller förkultivering. Ta reda på vilka frön du bör så utomhus och inomhus, för att lyckas med planeringen av din trädgård på bästa sätt.

Vinter, vår, sommar och höst – under ett år har vi fyra årstider som alla är minst lika vackra och odlingsvänliga. En odlingskalender kan hjälpa dig att hålla koll på vilken månad du ska göra vad för att maxa hela odlingsåret. Varje årstid har blivit tilldelad 3 månader:

  • Vinter: december, januari, februari
  • Vår: mars, april, maj
  • Sommar: juni, juli, augusti
  • Höst: september, oktober, november  

Som vi alla känner till kan temperaturer skilja sig mellan olika delar av landet och det kan tyckas svårt att känna vårkänslor när väderprognosen hintar om snö. Likväl kan hösten smyga sig fram i norr, medan man i söder kan få upp till en hel månad mer av sommaren. Varje säsong vägleder dig in på rätt väg, men kan ibland vara missvisande. Om du exempelvis börjar plantera ut växter i mars (bara för att det är vår) kan växterna lida av att frostnätterna fortfarande är ett faktum. 

I en mer modern tilldelning är det den klimatologiska årstidsindelningen som många tänker på när en årstid skiftar till en annan, oavsett vilken månad det är. När det kommer till odling kan det därför vara fördelaktigt att utgå från den dygnsmedeltemperatur som förekommer i den zon just du bor, även om det allt som oftast synkar med säsong.

  • Vinter: Dygnsmedeltemperaturen ligger varaktigt under 0 °C
  • Vår: Dygnsmedeltemperaturen stiger och ligger mellan  0 och 10 °C
  • Sommar: Dygnsmedeltemperaturen ligger varaktigt är över +10 °C
  • Höst: Dygnsmedeltemperaturen faller och ligger mellan 0 och 10 °C

Perioderna mellan vinter och vår kallas ofta för vårvinter, medan tiden mellan vår och sommar kallas försommar. När sommaren övergår till höst talar vi istället om sensommar. Alla årstider ger möjligheter till odling – du behöver bara planera vad du odlar, och när.

Vinter

Man kan faktiskt odla trots kyla, mörker och landskap täckta av snö. För många av dina odlarvänner är det numera en självklarhet att odla under årets alla månader. Det du sår på sommaren kan du med lite planering skörda mitt i vintern, och med växtbelysning kan du njuta av egenodlat trots midvintertid.

Det går alldeles utmärkt att odla vintertid, men du kan inte så någonting nytt utomhus eftersom det inte finns någon tillväxt i början på året. Ljuset är helt enkelt för dåligt. Med lite planering kan du däremot odla svartrot, morötter, palsternacka och vintersallat på sommaren, för att sedan låta det ligga kvar och lagra under jorden hela vintern. För dig som drömmer om att vara självförsörjande på grönsaker behöver du planera när och vad du planterar – för att sin tur kunna gräva upp en härlig kronärtskocka mitt i vintern!

Kallsådd är exempelvis en metod som innebär att du sår fröer utomhus under vintern eller tidig vår, när det fortfarande är kallt. Fröerna vilar tills temperaturen stiger och börjar gro när förhållandena är rätt. Även om det inte sker någon tillväxt mitt i vintern, gör kallsådd det möjligt att dra nytta av naturens egen rytm

Med växthusbelysning kan du däremot odla inomhus året runt. Chili och tomat är exempel på växter som du faktiskt behöver förså redan på vintern för att de ska hinna blomma och bära frukt. De flesta blommor och grönsaker som härstammar från varmare platser behöver generellt mer tid att gro, varpå vintertid är den bästa tiden att så frön av dess slag. Kom ihåg att växtbelysning är A och O när du sår fröer under vinterhalvåret. 

Börja året med att så chili och paprika inomhus. Aubergine, rotselleri, kronärtskocka, stjälkselleri och purjolök kan sedan bli ditt huvudsakliga projektet i februari. Så kryddväxter av alla dess slag och starta även igång smultron och jordgubbar tidigt på året. Om du missade att så penséer under sommaren tar du tillfället till akt nu och om du övervintrat pelargoner är det nu dags att väcka dem till liv.

Det finns en risk att blomning eller skörd uteblir om du inte försår de växter som kräver det. Låt dig inte luras av kylan och mörkret – sommarblommor och grönsaksfröer med längre utvecklingstid måste förkultiveras inomhus redan nu.

Vår

Benämningen vårvinter syftar ofta till områden där det ännu finns snötäckta ytor. I delar av landet där det kan vara plusgrader på dagen och minusgrader om natten. När dygnstemperaturen siger och ligger mellan  0 och 10 °C kan du börja avhärda dina växter och så köldtåliga växter och grönsaker.

Det är när de första vårvindarna kommer som de allra flesta börjar planera inför årets odlingssäsong. Butikerna fylls med påskliljor, penséer och pelargoner, och det kryllar av färgglada tulpaner på varje marknad. Nu kan du börja förkultivera kryddväxter och fröså perenner inför sommaren. Det är också nu som många börjar avhärda sina växter. Att avhärda innebär att man vänjer sina växter vid livet utomhus och att frösådder man förkultiverat eller låtit övervintra planteras om i större krukor, pallkragar eller rabatter. Förutom nya temperaturer behöver plantorna vänja sig vid sol, vind och vatten – och allt vad livet utomhus innebär. 

Utomhus kan du börja så köldtåliga växter och något tuffare grönsaker, men kom ihåg att vårens starka solstrålar kan vara minst lika förödande som plötsliga frostnätter, Många växter har svårt för när det tinar och fryser om vartannat. Alla de plantor som växt till sig efter sådderna du satt i början på året, behöver vänja sig vid sin nya miljö då kontrasten blir stor. Ta det varsamt och låt växterna vänja sig. 

De flesta av våra perenner klarar frostnätterna relativt bra, men sommarblommor och frostkänsliga grönsaker behöver lite hjälp på traven. Penséer och tulpaner har vad som krävs för att klara av några kallare nätter, men de frösådder du drivit upp inomhus under januari-mars kan få det svårt att klara av kraftig kyla. Särskilt chili, gurka och tomat som härstammar från varmare breddgrader.

En fiberduk är särskilt lämplig för att skydda dina växter mot frostnätter på våren, precis som övervintrande plantor kan skyddas med ett täcke av löv på hösten. En fiberduk håller kvar värmen från marken och ger plantorna en chans att växa till sig lite snabbare. Välj också att ställa ut dina växter på en plats där risken för frost än allra minst – närmast husväggen eller rabatter i söderläge, skyddade från vind.

Visste du att du kan så kål och rotsaker under våren, för att sedan skörda mitt i vintern? Om du övervintrat ett sått under vintern kan du också skörda detta tidigt på våren!

Sommar

Juni, juli och augusti – nu är jorden är uppvärmd och du kan direktså din köksträdgård med de allra flesta grönsaker! Genom att så grönsaker i omgångar under hela sommaren har du receptet på en lång och härlig skördesäsong! Men glöm inte att vattna, vattna, vattna. 

Sommaren är den tid på året då odlingen är som allra störst. Det är också nu som sommarens grönsaker skördas och det börjar bli plats för ny sådd i trädgårdslandet. Passa på att så nytt för att fylla upp med grönsaker att skörda under höst och vinter.

Eftersom jorden värmts upp går det allra mesta att direktså och det lite kluriga kan istället vara att hålla sådden på en lagom fuktnivå. Ytan blir snabbt torr när solen gassar på och känsliga småplantor blir förstörda av sniglar och insekter. Även här kan det vara fördelaktigt att förså fröer i en odlingstråg eller ett pluggbrätte för att ge växterna en god start innan de planteras ner i rabatterna. 

Under de 3 sommarmånaderna brukar grönsakerna växa och froda i många köksträdgårdar runtom i landet, men framåt slutet av sommaren börjar många packa ihop. Faktum är att en del av det som redan står i köksträdgården kan fortsätta växa flera månader till – sålänge det finns dagsljus som behövs för att din köksträdgård ska fortsätta växa. Givetvis kan temperaturerna skilja sig i olika delar av landet, men det går ett tag till. 

Jas-perioden

JAS-perioden är egentligen bara ett samlingsnamn för månaderna juli, augusti och september. Den period som är bäst att beskära fruktträd. Om du beskär fruktträd under sensommaren främjas tillväxten av frukt och träden läker som snabbast under dessa varma månader. Väljer du dessutom en varm och solig dag när du ska beskära fruktträd så torkar snitten upp snabbare.

Höst

Trädgårdssäsongen slutar inte här. Det finns faktiskt de grönsaker som du kan så och skörda ända in på hösten. Njut av odlingen utomhus tills dess att dagarna blir kortare och dagsljuset avtar. 

 

Nu sjunger säsongen på sista versen, men det finns grönsaker som kan ge fina skördar under såväl höst som vinter och vår om de sås nu. Så rädisor, vintersallat, spelat och ärtskott på friland och förså rädisa för senare utplantering.

Det kan faktiskt vara fördelaktigt att så och odla under hösten då dygnstemperaturen är svalare. Växterna angrips inte av insekter och fuktigheten i jorden kan vara något högre. Bladgrönsaker och kål mår bra av att odlas på hösten då de annars går upp i blom när de får för mycket ljus. Så nu – skörda på vintern!

  • Hösten bjuder också in till mycket trädgårdsfix som att plantera barrotade träd och buskar innan frosten hunnit ner i marken. Trädgårdarna pryds av vackra äppelträd som bär frukt om hösten då det blivit dags att ta hand om årets äppelskörd.

  • Om du odlar vitlök på hösten, när jorden är cirka 8 plusgrader, kommer den att vintervila under jorden för att sedan börja gro framåt våren. När sommaren kommer är den redo att skördas!

  • Innan frosten hinner smyga sig ner i jorden är det också dags att plocka upp dina dahliaknölar för vinterförvaring. I samma veva kan du passa på att plantera tulpanlökar som klarar svenska vinterförhållanden.

  • Diska tomma krukor och ställ dem uppochned i ett frostfritt rum för att undvika att de sprängs i vinterkylan. Räfsa löv och använd som snöskydd runt buskar och rabatter. Multnade löv blir bra näring till jorden och kan också slängas i komposten!