Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Gröna tomater
Guide

Tjuva tomater – så gör du

Dela

Att tjuva eller inte tjuva tomater, det är frågan. I den här guiden går vi igenom vilka tomatplantor som bör tjuvas, samt hur du går tillväga.

Att tjuva tomater innebär att man nyper bort de sidoskott som växer ut från grenvecken. Dessa skott stjäl energi från tomatplantan, och genom att ta bort dessa får plantan mer kraft att producera frukt. Om sidoskotten lämnas kvar blir tomatplantan tät och buskig, vilket gör det svårare för solen att nå frukterna och hjälpa dem att mogna. Om du har många tomatplantor som står tätt är det också viktigt att gallra för att skapa bättre luft- och ljusinsläpp, vilket gynnar tillväxten hos alla plantor

Tjuva tomater, eller inte tjuva tomater?

Alla tomatplantor behöver inte tjuvas – det är i regel de högväxande tomatplantorna som ska tjuvas. Högväxande tomater hör till de vanligaste tomaterna att odla och kännetecknas av en lång, upprätt huvudstam där såväl blad som klasar med tomater utvecklas. Om tomatplantan får växa fritt och inte tjuvas, blir den betydligt mer yvig i varje bladverk bildas nya sidoskott, och på både huvudstammen och sidoskotten utvecklas kluster av tomater. För att växa stadigt behöver högväxande tomater växtstöd för att främja en balanserad tillväxt och riklig skörd.

Förutom de högväxande tomaterna finns även lågväxande sorter så som busktomater, kruktomater och ampeltomater. Dessa sorter får oftast växa helt naturligt och ska inte tjuvas alls, vilket gör dem lättskötta och perfekta för odling i mindre utrymmen som krukor, balkonglådor eller amplar. Plantorna utvecklas fritt och ger en charmigt vild och kompakt växtform samtidigt som de bjuder på rikliga skördar.

 
  • Tjuva tomatplantor – så gör du

    Tjuvskotten dyker alltid upp i vecket där en bladstjälk växer från stammen. Ta bort tjuvarna genom att försiktigt nypa bort dem regelbundet (när de är små är de lättare att nypa av, men de är också enklare att urskilja). Tjuvarna går alldeles utmärkt att använda som sticklingar, och plötsligt har du ytterligare en liten tomatplanta att planteras direkt i såjord.

    Om du vill ta sticklingar, gör såhär:

    • Låt sidoskotten växa tills de är cirka 5–10 cm långa. 
    • Nyp eller bryt bort dem med fingrarna. 
    • Placera sticklingen i såjord och vattna ordentligt. 
    • Täck krukan med en plastpåse för att hålla kvar fukten runt sticklingen. 
    • Efter cirka 10 dagar kan du plantera om den i en större kruka eller växtbädd med näringsrik jord.

Regelbunden skötsel

För att få en rikligare tomatskörd är det bra att regelbundet tjuva dina tomatplantor. Men oroa dig inte om du gör några små misstag – det viktigaste är att du inte råkar klippa av huvudstammens topp.

Börja gärna med att binda upp tomatplantorna tidigt för att få raka, starka stammar, och för att i sin tur lättare kunna se skillnad på huvudstammen och sidoskotten. Använd växtstöd i form av blompinnar och uppbindning. Vid omplantering till större kruka kan du använda tomatjord, en jord som är särskilt framtagen för att ge tomaterna bästa möjliga näring och stöd i sin tillväxt.