Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Växtbelysning, växtlampor och odlingslampor hos Granngården
Kunskap Guide

Guide: Välja Växtbelysning – Hitta Rätt Växtlampa!

Dela

Sveriges långa sommarkvällar kan tyvärr inte kompensera det mörker som blir högst påtagligt senare på säsongen – redan i slutet på september beroende på om du bor i norra eller södra Sverige. Att löven börjar skifta i höstfärger beror inte på att det blir kallare utan på att ljuset helt enkelt inte räcker till. Det lilla ljus som våra fönster släpper in under höst, vinter och tidig vår är tyvärr långt ifrån tillräckligt för att våra växter ska trivas. Om du inte redan använder dig utav växtbelysning – gör det, pronto!

Växtbelysning är A och O för att lyckas med din inomhusodling året runt. Ljuset är nämligen växternas största energikälla som i bästa fall kommer från det naturliga dagsljuset – ljusinsläppet som innehåller regnbågens alla färger – fullspektrumljus. Som vi alla vet är vi dock inte bortskämda med dagsljus under vinterhalvåret i Sverige varpå våra inomhusväxter ledsnar och börjar tappa sina blad. 

Köp Växtbelysning hos oss

Kan man inte bara använda en helt vanlig glödlampa som växtbelysning? Nej – det gör ingen planta lycklig! En glödlampa avger alldeles för mycket värme och behöver därför hänga en bra bit ifrån växten varpå ljuset blir för svagt. Syftet med växtbelysning är att ljuset ska träffa växten som i sin tur tas upp av plantornas bladverk. Belysningen behöver placeras nära växten för att bli effektiv, och det är därför LED-lampan kommit att bli så populär. LED-lampor avger relativt lite värme och kan därför placeras nära växten.

Ta reda på hur många watt och vilken temperatur som avges för att just din odling ska må bra när du köper din växtlampa. För växter som står i lägre temperaturer, såsom i ett frostfritt uterum, går de i vintervila och behöver därför färre timmar med växtbelysning per dygn. Växter som står i rumstemperatur går inte in någon vintervila och behöver däremot en växtbelysning som lyser cirka 14-16 timmar per dygn. Välj växtbelysning i LED och justera höjden så att lampan lyser cirka 10-15 centimeter från själva växten. 

  • Vilken växtlampa ska jag välja?

    På marknaden finns ett stort utbud lysrörsarmaturer och LED-lampor som lämpar sig för krukväxter såväl som för dina förodlingar och övervintring. LED-belysning i ljusramp är ett energismart alternativ som kommit att bli en populär växtlampa för många som vill odla inomhus. LED-lampor är väldigt energisnåla i förhållande till den effekt de ger dina växter och kan placeras närmre dina odlingar utan att ge brännskador.

    En liten armatur, växtlampa eller en vanlig lågenergilampa kan ge ett bra resultat för enstaka växter, men om du har många växter som ska samsas eller om du vill dra upp sticklingar eller fröplantor, finns det lysrörsarmaturer som är speciellt avsedda för detta ändamål. Lysrörsarmaturen måste ha en högreflekterande reflektor som maximerar ljuset med upp till 300%, då en sämre reflektor eller ingen alls bidrar till att ljuset går förlorat.   

    Lysrör ger ett bra ljusutbyte i förhållande till energiförbrukningen, men kom ihåg att långa rör sällan passar i hemmamiljö. Satsa istället på LED-lampor (E27) som kan användas i alla armaturer där de får plats.

    En LED-ramp med adapter fungerar alldeles utmärkt att hänga upp ovanför dina växter i fönstret och kan kopplas ihop med ytterligare en LED-ramp vid behov. För inomhusodling och förodling på mindre utrymmen passar en vanligt LED-ramp gott och väl. Om du odlar mycket stora växter på större ytor är det lämpligt att använda en längre armatur som ger mycket ljus. En rejäl armatur passar exempelvis jättebra när du övervintrar dina medelhavsväxter i garaget eller i ett frostfritt uterum.

    Ett stilrent tips!

    Om du inte gillar utseendet på lysrörsarmaturer kan du sitta LED-lampor i de fönsterlampor du redan har. Oavsett växtbelysning behöver det lysa 14-16 timmar om dagen.

  • Övervintra med växtbelysning

    Med rätt växtbelysning kan du låta dina terrassväxter övervintra för att i sin tur grönska på nytt till våren. Växtlampor för övervintring sänder ut lagom mycket ljus anpassat efter växtens naturliga viloperiod och driver inte växten till att blomma. Ur ett hållbart perspektiv är det bra att övervintra dina växter då du tar tillvara på det du har istället för att köpa nytt inför nästa säsong. Härligt – och klimatsmart! 

    Övervintra medelhavsväxter

    Pelargoner, chiliplantor och medelhavsväxter som citrus- och olivträd mår bäst av att övervintra svalt. Häng upp din växtbelysning i ett frostfritt uterum eller i en mörk källare. 

    Övervintra exotiska växter

    Palmer, lime och chili är exotiska växter som trivs i ett varmare klimat, med växtlampan placerad i rumstemperatur inomhus.

    Övervintra krukväxter

    Glöm inte dina krukväxter som klarar vintern betydligt bättre med hjälp av växtlampor som du enkelt skruvar i en vanlig lamphållare med sladd. 

    Förodla under vintern

    Med ett komplett minidrivhus och växtbelysning kan du förodla och förkultivera små odlingar hela året. 

    Miniväxthus – så väljer du rätt minidrivhus

  • Tillbehör växtbelysning

    Vill du placera din växtbelysning ovanför ditt miniväxthus eller hänga upp en LED-lampa i fönstret? För att göra upphängningen av din växtbelysning komplett finns det det olika tillbehör som underlättar. Om du inte har möjlighet att fästa din växtbelysning ovanför växterna på fönsterbrädan kan du förankra en ställning med sugproppar på ditt fönster eller på ett blankt kakel. Sugproppar är ett perfekt alternativ om du inte vill fästa din växtbelysning i taket, exempelvis. Andra alternativ är att satsa på en stabil ställning där armaturen hängs upp med hjälp av krokar och reglerbara kedjor, eller en hängare med hissmekanism där du kan justera höjd allteftersom växterna växer sig större. 

Vidare läsning