Perenner, eller fleråriga växter, är ett samlingsnamn för växter som kommer tillbaka efter vinterns vila, år efter år. Varje år spirar de på nytt med sitt vackra bladverk och blommor i alla möjliga färger. Med lite planering kan du njuta av en rabatt som blommar från tidig vår till sen höst för att sedan, när säsongen är över, vissna och vila fram till våren då de kommer tillbaka på nytt igen.
Av tradition räknas fleråriga, härdiga och örtartade prydnadsväxter som perenner även om såväl träd som buskar tillhör perenner. Ofta används de som grundläggande byggstenar då perenner är pålitliga, tåliga och långlivade växter som utgör en fantastiskt fin bas av färg, form och doft i trädgården.
Skapa en perennrabatt – plantera perenner
Vad vore väl en trädgård utan sina perenner? Stäppsalvia, löjtnantshjärta, plymspiera, backsippa och lavendel. Ja listan kan göras lång. Ta reda på allt du behöver veta för att skapa en blommande perennrabatt.
Ska du plantera en perennrabatt?
Plantera perenner
Har du en solig trädgård? Välj då solälskande perenner. Har du däremot en trädgård fylld av skugga? Låt skuggan bli en favoritplats och skapa gröna oaser med perenner som trivs i skugga. Det finns perenner som passar för alla tänkbara lägen. Plantera dem i stenpartier, som marktäckare i rabatter, under buskar och träd, i krukor eller som komplement till andra växter.
Gör såhär
- Förbered planteringsplatsen genom att rensa den fri från ogräs.
- Bearbeta och vattna igenom jorden ordentligt innan du sätter igång.
- Låt plantan suga upp vatten genom att ställa den i en hink.
- Gräv en planteringsgrop och placera plantan på samma djup som den stod i krukan.
- Fyll på med jord och tryck till försiktigt så att plantan står stadigt.
- Avsluta med att vattna rikligt.
För att dina perenner ska trivas och frodas bör jorden vara väldränerad, mullrik och porös – såväl som vatten- och näringshållande. Vanlig planteringsjord fungerar för de allra flesta perenner, men det är en god idé att blanda upp den med befintlig jord vid plantering. För perenner som trivs bättre i en jord med lågt pH-värde kan du använda rhododendronjord för bästa möjliga förutsättningar. Se särskilda skötselråd för respektive växt.
Krukodlad eller barrotad perenn?
Vill du snabbt och smidigt få fleråriga växter att etablera sig i din trädgård? Barrotade perenner levereras med välutvecklade rötter som skördats under deras vintervila, vilket ger dem ett försprång jämfört med krukodlade perenner eller perenner från frö. Här kan du läsa mer om hur du förbereder krukodlade och barrotade växter innan plantering.
Ska du fröså dina perenner?
Fröså perenner
Fröså perenner inomhus
När du frösår perenner inomhus är det bra att använda små såkrukor eller ett minidrivhus för att ge dina växter de bästa förutsättningarna. Använd såjord, odlingspluggar eller torvbriketter, och se till att jorden är helt genomfuktad innan du placerar den i rumstemperatur.
Det går att fröså de flesta perenner inomhus året runt, men det viktigaste är att de får tillräckligt med ljus. Under sen vår och sommar kan sådden stå i ett ljust fönster, medan du under de övriga månaderna bör använda växtbelysning för att säkerställa att de trivs och frodas. Skillnaden när du frösår inomhus är att luften oftast är torrare än utomhus. För att hålla fuktigheten i jorden på en jämn nivå är det därför en bra idé att placera sådden i ett miniväxthus.
När det är dags att plantera ut dina små perennplantor behöver de, precis som många andra inomhusodlade växter, tid för att vänja sig vid det utomhusklimat de snart ska leva i. Detta kallas avhärdning, eller att avhärda växter. Börja med att flytta ut plantorna när risken för frost är över och temperaturen ligger över noll grader. Välj en vindstilla dag och placera dem på en skyddad, gärna skuggad plats de första dagarna. På så sätt får dina perenner en smidig övergång till sitt nya liv utomhus!
Fröså perenner utomhus
Att fröså perenner utomhus är en härlig trädgårdssyssla som du kan ägna dig åt året runt, om du så vill. Kylan är sällan ett problem, eftersom de flesta perenner är köldtåliga. Faktum är att du kan så både på hösten och vintern. Många perenner som härstammar från Sveriges kallare klimat frodas faktiskt bättre när de får genomgå sin naturliga livscykel med en "vinter" emellan. Det är här kylbehandling, eller stratifiering, kommer in i bilden.
Stratifiering innebär att fröna får en period av kyla för att bryta sin viloperiod, men det handlar inte om att stoppa dem i frysen! Information om eventuell kylbehandling brukar finnas på fröpåsarna. Bästa sättet att stratifiera frön är utomhus eller i kylskåp, vid en temperatur mellan 0–4 grader. Men kom ihåg: det behöver inte vara kallt för att fröså perenner utomhus. Du kan även så perennfröer under vår och sommar. Fröer från varmare klimat kräver sällan kylbehandling.
När du sår dina perennfröer kan du använda planteringskrukor fyllda med ⅔ planteringsjord och ⅓ såjord blandat med perlite. För att minska risken för uttorkning av det översta jordlagret kan du lägga ett tunt lager vermiculite ovanpå jorden. Om dina fröer behöver ljus för att gro, strö dem direkt på jorden och tryck försiktigt ner dem för att få fäste. Täck dem sedan med ett tunt lager vermiculite.
Låt krukorna stå ljust, men undvik att placera dem i söderläge, där sol och värme kan torka ut sådden. Med rätt skötsel och tålamod kommer du snart att se dina perenner växa och blomstra!
Plantera om perenner
När dina sådder växt till sig och blivit små fröplantor ska du plantera om i egna krukor med planteringsjord. Detta kan du göra när plantorna fått 3-4 karaktärsblad, oavsett om du sått inomhus eller utomhus. Låt de alltid växa till sig i krukor under en period, även om du tänkt plantera ut dina perenner i rabatten senare. Låt stå på en skyddad och ljus plats i några veckor och plantera sedan ut dina perenner på sin permanenta växtplats.
Härdiga perenner
Huruvida en perenn är härdig eller inte handlar om rötternas förmåga att överleva vintern i vårt klimat. Därför fördelas perennerna i fyra olika grupper; A, B, C och D för att ge dig som odlare vägledning och goda möjligheter att välja rätt sorter efter förutsättningarna i just din trädgård.
Perenner som är fullt härdiga i hela landet hör till grupp A och övervintrar pålitligt. Om din perenn är markerad A* övervintrar den pålitligt men i ett väldränerat läge. Detsamma gäller B och C som har en asterisk * för att påtala om sorten behöver ett väldränerat läge vintertid. Grupp B hänvisar till perenner som är härdiga i skyddade och väldränerade platser i hela landet (B* om de vanligtvis övervintrar i väldränerat läge) medan grupp C hänvisar till perenner som är härdiga i skyddade och väldränerade platser i stora delar av landet (C* om de ibland övervintrar i väldränerat läge) . Grupp D hänvisar till perenner som är härdiga i landets gynnsammaste delar, men dessa övervintrar inte och har inte någon asterisk *.
Anledningen till att det finns perenner som behöver ett väldränerat läge för bästa tillväxt och övervintring beror på att stående fukt är dess värsta fiende. Om du planterar perenner som är värmekrävande och känsliga ska du använda en väldränerad jord för att lyckas med övervintringen. Att använda väldränerad jord är också en fördel eftersom jorden ofta är fuktig och kall under höst och tidig vår. Fukt och kyla ökar risken att rötterna ruttnar och förfryser då de är aktiva. Under vintervilan är rötterna däremot inaktiva i vilket gör att de klarar av rejäl kyla utan större problem.
Genom att välja några få sorter och inte för många olika kommer de perenner du väljer att framhävas bättre. Det är fördelaktigt att välja perenner som trivs i liknande förutsättningar vad gäller sol och jord. Välj en form och sedan en färg som du tycker om och plantera cirka 3-5 plantor av varje sort. Du ska inte plantera plantorna för tätt då de kommer att växa sig större. Tänk på dina perenner som en trappa där du planterar de högsta växterna längst bak i blickfånget.
- Stäppsalvia (Salvia nemorosa)
Stäppsalvia är en vacker perenn med mängder av små blommor i nyanser av vitt, rosa, blått och lila. Bladen är gröna, lätt duniga och lansettformade.
- Löjtnantshjärta (Lamprocapnos spectabilis)
Löjtnantshjärta är en vacker, klassisk och lättodlad perenn med hjärtformade blommor i rosa och vitt på böjda stjälkar.
- Backsippa (Pulsatilla vulgaris)
Baksippa är en klassisk vårblomma och perenn med klockformade blommor och ulligt bladverk.
- Plymspirea (Aruncus dioicus)
Plymspiera har ett kompakt växtsätt och blommar med stora vita plymer, som får en särskilt vacker höstfärg. Honungsdoftande plymer.
- Höstsilverax (Actaea simplex)
Höstsilverax blommar med ljuvt doftade vita ax på hösten och har ett vackert, fliktigt, mörkgrönt bladverk.
- Lammöron (Stachys byzantina)
Vill du ha en vacker perenn som trivs i ett torrt och soligt läge i trädgården? då är Lammöron perennen för dig. Den silvergrå i färgen lyfter andra gröna växter såväl som rödbladiga växter. Alunrot blir en fin kontrast i närheten av lammöron.
- Alunrot (Heuchera)
2003 blev Alunrot utsedd till årets perenn i Sverige. Det är en härdig och vacker växt, en sällsamt ljuvlig skapelse som skapar något av de mest förföriska mönstren man kan hitta i en trädgård. Alunrot går alldeles utmärkt att plantera i kruka.
- Lavendel (Lavendula angustifolia)
Lavendel är en perenn som doftar fantastiskt med sina vackra blålila blommor på ax. Lavendel trivs i karga lägen och lämpar sig på en solig, torr och mager plats i trädgården. Trivs bäst i zonerna 1-3 men kan också klara sig upp till zon 5.