Alla kan odla sina egna kryddor och dra nytta av en härlig örtagård, placerad i köksfönstret, på en mindre balkong eller i en större trädgård. Kryddiga växter gör sig bäst som färska i matlagningen, men går också alldeles utmärkt att skörda i syfte att torka och frysa in. Visste du också att våra fantastiska pollinerare humlor, fjärilar och bin älskar kryddornas blommor?
Odla kryddor – så lyckas du!
Odla kryddor här och nu. Det är enkelt och utgör generellt en riktigt bra nybörjarväxt för dig som vill börja odla. Skapa din egen örtagård på balkongen eller i trädgårdslandet för en vacker oas fylld av fantastiska dofter och aromer.
Kryddiga växter – ettåriga och fleråriga
Kryddväxter omfattar ettåriga eller fleråriga växter som för det mesta är långlivade, tåliga och lätta att odla. Vissa kryddväxter kan direktsås medan andra behöver förkultiveras, men om man önskar en tidigare skörd går det också alldeles utmärkt att förkultivera de kryddväxter som inte nödvändigtvis kräver det. Du kan också välja att plantera ut kryddväxter som färdiga plantor.
Ettåriga växter
Anis, dansk körvel, dill, gurkört, koriander och mejram är ettåriga kryddväxter som kan direktsås. Basilika, fänkål, persilja och sommarkyndel är ettåriga kryddväxter som bör förkultiveras.
Fleråriga växter
Citronmeliss, gräslök, isop, kummin, spansk körvel och timjan är fleråriga kryddväxter om kan direktsås. Dragon, lavendel, libbsticka, malört, mynta, pepparrot, rosmarin, salvia, vinterkyndel och åbrodd är fleråriga kryddväxter som bör förkultiveras.
Förkultivera dina kryddiga växter
Det är enkelt att förkultivera kryddväxter. Börja förodla inomhus på våren, någon gång under mars–april. Använd små såkrukor eller ett minidrivhus med såjord och skola sedan om dina plantor när de blivit cirka 2 centimeter på höjden. Plantera ut när det blivit tillräckligt varmt och risken för frost är över.
Vill du vara självförsörjande på färska kryddor även under vinterhalvåret? Med växtbelysning kan du enkelt odla de flesta kryddväxter inomhus hela året.
Planteringsyta och växtplats
Ett vanligt hushåll klarar sig generellt med en eller ett par plantor av de flesta kryddväxter. Anlägg en kryddrabatt nära till hands för att enkelt kunna plocka med dig några kvistar in till köket – en yta på 2 kvadratmeter räcker ofta. Flertalet kryddväxter härstammar från medelhavsländer och trivs därför i ett varmt och soligt läge.
Kryddväxter har inte några större krav på jord och du kan använda dig av en helt vanlig planteringsjord i såväl kruka som rabatt. För att få fram aromerna på dina kryddväxter ska du däremot tänka på att använda en lucker, gärna sandblandad jord. Var sedan lite hållsam med gödslingen så att plantorna inte blir alltför frodiga och tappar sin arom och härdighet. Vattna kryddväxterna sparsamt – de vill inte stå blött.
Skörda och förvara
Skörda kryddväxterna efter hand, gärna på förmiddagen i soligt väder då aromerna är som bäst. Om du skördar dina kryddor med jämna mellanrum håller de sig dessutom gröna och fina. Att ha hemodlade kryddor nära till hands är en lisa för själen – smaken av färska örter går inte att jämföra med de man handlar torkade på burk.
Om du vill torka dina egna örter kan du göra hårt knutna små buntar eller breda ut bladen på en torkställning. Låt torka på en varm, luftig och skuggig plats. Förvara sedan i slutna burkar eller frys in de torkade kryddorna i små paket. Kryddväxter som dill, dragon, mynta och persilja kan frysas ner färska.
Olika typer – hitta dina kryddor
BASILIKA
Basilika är en ettårig kryddväxt med många olika smakvarianter. Trivs allra bäst i kruka, i ett varmt och vindskyddat läge med jämn fuktighet i jorden. Känslig för kyla. Färsk basilika är pricken över i: till pizza, pesto och härliga tomatsallader. Blir cirka 20-30 centimeter på höjden.
DILL
Dill … vad vore färskpotatis utan dill? – en ettårig kryddväxt som också är en av våra vanligaste. Plantera relativt tätt och i flera omgångar då dill är mycket känslig för svampsjukdomar och tät jord. Växla odlingsplatsen och häll hett vatten i såraden innan sådd.
PERSILJA
Persilja är en tvåårig kryddväxt som tillsammans med dill är vår vanligaste färska krydda. Persilja kan vara såväl krusbladig som slät och får bäst skörd första året. På riktigt varma och väldränerade platser kan persiljan bli flerårig – andra året går persilja i blom och kan då självså sig.
ROSMARIN
Rosmarin är en flerårig kryddväxt och torktålig solälskare. Trivs i kruka som placeras inomhus under vintersäsong då den inte är härdig under svenska vinterförhållanden. Övervintra ljust och frostfritt, och njut av dess fantastiska smak och arom till lamm- och kycklingrätter eller som smaksättning i vinäger.
CITRONMELISS
Citronmeliss är en flerårig, självspridande kryddväxt med frisk citronsmak. Trivs i någorlunda fuktig jord men kan frysa vintertid då den med fördel täckas med ett vintertäcke av löv. Blir cirka 40 centimeter på höjden och ger frisk citronsmak till såväl sallad, fisk- och äggrätter. Dekorera bakverk, gör ett lugnande te eller lägg ett par färska blad som smaksättare i karaffen.
DRAGON
Dragon är en flerårig kryddväxt med en något dominerande smak, särskilt torkad. Blir cirka 60-80 centimeter på höjden och är en klassisk krydda i såser som hollandaise och bearnaise.
SALVIA
Salvia är en flerårig kryddväxt som med fördel planteras i kruka. Salvia har ett vackert bladverk och passar också som kantväxt om du vill skapa ett härligt blickfång tillsammans med rosor och lavendel. Blir cirka 45-50 centimeter på höjden och är en riktig smakhöjare till bland annat pasta, tomat och fetaost.
MYNTA
Mynta är en flerårig perenn som med fördel odlas i en avgränsad bädd (i separat pallkrage eller kruka) då den har mycket god spridningsförmåga. Värme framhäver smaken men det finns också en uppsjö av olika sorter och arter – odla olika för att variera såväl smak som utseende. De flesta myntor blir cirka 50-70 centimeter på höjden och passar som smaksättare i sallader, i vattenkaraffen, till örtteet eller som dekoration i desserter.
OREGANO
Pizzakryddan oregano är en flerårig kryddväxt som trivs i ett ganska så torrt klimat. Blir cirka 30 centimeter på höjden.
TIMJAN
Timjan är en flerårig perenn som blir cirka 10-20 centimeter på höjden. Tål sol och torka såväl som stränga vinterförhållanden. Täck med ett vintertäcke av löv, använd färsk eller torkad.
LIBBSTICKA
Libbsticka är en flerårig växt som kan bli upp till 2 meter på höjden. Libbsticka trivs i skugga, planterad i näringsrik och fuktig jord. Libbsticka har en intensiv doft och smak som kan ta över om du använder för mycket av kryddan. Påminner om selleri och används färsk med något blad i soppor, grytor eller sallader.
KYNDEL
Kyndel är en något ovanligare ört och finns såväl som ett- och flerårig (sommar- och vinterkyndel) kryddväxt. Vinterkyndel är en perenn och något härdigare än sommarkyndel, men båda trivs i väldränerad jord och på en varm och solig plats. Men sin milda peppriga smak passar sig kyndel till rätter med kål eller bönor.