Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

odla på hösten - granngårdens bästa tips
Guide

Odla på hösten – Så gör du!

Dela

Våren utgör för många starten på en lång trädgårdssäsong och när hösten gör sig påmind är odlingssäsongen är över. Men även sensommar och höst utgör en fantastisk tid för skörd, plantering och annat trädgårdspyssel. Och du har mycket att vinna på höstplantering: Genom att odla på hösten får du ett försprång till våren då plantorna får en tidig start.

Plantera på hösten

När solen inte längre steker på och temperaturen är sval kan du med fördel plantera fleråriga växter, träd och buskar. Vattningsbehovet minskar då fuktigheten är högre i såväl luft som mark och jorden blir lättare att gräva i som resultat. På hösten får plantorna lov att ägna sin energi åt att etablera sitt rotsystem snarare än att producera blommor, frukt och blad. Låt dit inte luras av att plantorna ser lite ledsna ut – rötterna är desto aktiva ända in till vintern.

Det viktigaste är att du planterar innan tjälen går ner i marken, så att plantorna får god tid på sig att etablera rötter innan vintern. Årstiderna kan skifta i vårt avlånga land, men en tumregel är att plantera fram tills dess att frosten kommer. När våren kommer är rötterna det första som vaknar och då har du redan plantorna på plats!

Att tänka på vid höstodling

  • Tänk på att rensa väl innan du sår dina frön eftersom detta är svårt att göra senare när plantorna tittat upp. Det är lätt hänt att skada de ömtåliga skotten i början!
  • Välj en lucker och väldränerad jord som står emot fukten i jorden om vintern. Det hjälper dina frön klara sig från att ruttna! Vill du läsa ännu mer om jord har vi även en jordguide med massa bra tips! 
  • Det är lätt att glömma vad eller var du sått i din höstodling! Ett tips är därför att markera höstsådden med sticketiketter. Du kan också täcka med en sandsträng.
  • Även om du inte odlar på hösten kan du passa på att förbättra jorden med kogödsel eller löv. Det ger framtida odlingar en mer näringsrikjord att växa i. 

Läs även