Den omåttligt populära pelargonen tar enkelt hem priset som Sveriges mest älskade växt. Pelargoner är lättskötta och trivs såväl i köksfönstret som utomhus under sommartider. Vill du njuta av Mårbackapelargon, Hängpelargon, Calliope eller Doftpelargon? – Det finns så mycket som 250 olika arter att välja mellan!
Pelargoner – allt du behöver veta
Finns det något hemtrevligare än ett fönster, trädgård eller balkong fylld med färgsprakande pelargoner? Pelargonen är lättskött och ger en härlig utdelning på det arbete du lägger ner på dina plantor och sticklingar.
Plantera om pelargoner
Plantera om din pelargon i en större kruka när du kommer hem med din nya planta. Om krukan ska placeras utomhus, välj en kruka med dräneringshål i botten för att leda bort överflödigt vatten. Du kan också plantera om dina pelargoner direkt i en balkonglåda eller på friland – i en pallkrage eller direkt i rabatten. Använd pelargonjord vid omplantering för att ge din pelargon bästa möjliga förutsättningar att växa och frodas. För att plantera om pelargon i kruka, gör så här:
- Placera ett lager lecakulor i botten av krukan för att förbättra dräneringen.
- Placera pelargonen något djupare i jorden än den stod i sin plastkruka.
- Fyll på med pelargonjord eller jord anpassad för sommarblommor.
- Tryck försiktigt till jorden med handen för att stabilisera plantan.
- Avsluta med att vattna rikligt.
Vad gäller övervintrade pelargoner ska du även plantera om dessa på våren, när de tas fram efter vintern. Om dina pelargoner börjar växa ur sin kruka kan du dock plantera om dina pelargoner, oavsett tid på året. Följ stegen ovan.
Beskära pelargoner
Många väljer att klippa ner pelargoner inför våren för att ge dem ny kraft inför sommaren. Det är inget måste, men att beskära pelargoner kan vara särskilt fördelaktigt om du har övervintrat dina pelargoner mörkt och svalt, eller om grenarna ser risiga och oregelbundna ut. Andra anledningar till att beskära pelargoner kan vara att plantan tar för mycket plats, har förlorat sin vackra form, eller om du vill ta pelargonsticklingar för att föröka den.
Klippa ner pelargoner, gör så här:
När du beskär pelargoner kan du göra det på olika höjder: precis ovanför jordytan, ett par decimeter från toppen eller någonstans däremellan. Ju längre du klipper grenen, desto snabbare förgrenar sig plantan. Oroa dig inte för att klippa ner för mycket – så länge det finns en liten gren kvar kommer nya skott att växa fram.
Använd en ren sax, sekatör eller kniv för att undvika att spridning av sjukdomar. Att desinficera verktyget innan beskärningen är ett enkelt sätt att säkerställa plantans hälsa.
Notera!
Undvik att beskära vildarter, doftpelargoner, engelska pelargoner och unikpelargoner under våren. Dessa sorter utvecklar sina skott under vintern och blommar tidigt, så en vårbeskärning kan leda till att du går miste om deras blomning. Beskär dessa sorter på hösten, i slutet på september – början av oktober.
Ta pelargonsticklingar
Det vanligaste sättet att föröka pelargoner är att ta sticklingar i samband med vårens beskärning. Se till att moderplantan är frisk och att sticklingarna får tillräckligt med ljus för att utveckla rötterna. Följ dessa steg för att lyckas med dina pelargonsticklingar:
- Klipp av ett topp- eller sidoskott som inte blommar, precis under det nedersta bladet. Ta bort bladen längst ner, men låt minst två blad vara kvar. Avlägsna även eventuella knoppar för att låta sticklingen fokusera på rotbildning.
- Plantera sticklingen i en liten kruka (6–8 cm) med fuktig såjord. För att förbättra jordens struktur kan du blanda in perlite, vilket gör den mer porös och hjälper till att släppa igenom vatten och syre. Tryck försiktigt till jorden runt sticklingen så att den står stadigt, men packa inte jorden för hårt.
- Placera krukan på en ljus plats, men undvik direkt solljus. Håll jorden jämnt fuktig – den ska inte torka ut, men heller inte vara genomblöt.
- När sticklingen har utvecklat rötter, vilket tar ungefär 1–6 veckor, är det dags för omplantering. Du märker att den fått rötter när nya blad börjar växa. Plantera om i blomjord eller planteringsjord, men välj en kruka som inte är för stor. Du kan sedan göra ytterligare omplanteringar när plantan har vuxit sig större.