Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Kunskap Guide

Odla i växthus

Dela

Att odla och vara självförsörjande på grönsaker är en lisa för själen och ett intresse som växer sig allt större runtom i landet. Uppfyll drömmarna, förläng odlingssäsongen och börja odla i växthus!

Drömmer du om växthus? Fullt förståeligt! För den odlingsintresserade ger tillgången till ett växthus nästintill obegränsade möjligheter att experimentera med mer eller mindre svårodlade växter! Men vilket växthus ska man välja och vad behöver man tänka på? Ta reda på allt du behöver veta för att göra drömmen till verklighet! 

  • Växthus Granngården

    Bygga växthus vs. köpa växthus

    Vill du bygga växthuset själv eller köpa ett fabrikstillverkat växthus? För att bygga växthuset alldeles själv behöver man såklart vara lite händig, men det är också väldigt roligt då man kan ta till vara på sådant som kanske annars skulle hamna i återvinningen. Gamla fönster och glas går alldeles utmärkt att använda när du bygger ditt växthus från grunden. När du bygger ditt växthus själv blir det generellt billigare och du kan anpassa storleken efter dina önskemål – däremot tar det såklart lite längre tid och kräver i regel lite mer underhåll är ett köpt växthus.

    Köpta eller fabrikstillverkade växthus är välutrustade, praktiska och framförallt – väldigt snygga. Däremot finns det ett begränsat antal modeller, till ett högre pris, att välja mellan. Vill du köpa ett växthus går det dock snabbt att montera upp och du kan börja odla desto snabbare! 

  • Köpa växthus

    Generellt kan man säga att det finns 5 olika modeller av växthus att välja mellan. Det första och vanligaste är det traditionella växthuset som de allra flesta väljer när man står inför att köpa växthus. Det är fyrkantigt, praktiskt och finns i alla möjliga storlekar på marknaden. Bland dessa kan du hitta alltifrån enklare växthus för nybörjare till större, robusta och exklusiva växthus där du kan ställa till med stora kräftskivor bland exotiska olivträd, perenner och chiliplantor. Ett stort växthus kan inredas med smarta förvaringslösningar och praktiska hyllor, pallkragar, planthängare och trädgårdsredskap. Det kan också installeras med automatiska bevattningssystem och lucköppningar för ventilation.

    Väggväxthus

    Ett andra alternativ är det väggmonterade växthuset, dvs ett växthus mot vägg. Ett väggväxthus är en praktisk lösning för dig som vill njuta av fördelarna med växthus trots begränsad yta. Det tredje, fjärde och femte alternativet är det murbyggda växthuset, orangeriet och paviljongen! 

    köp Växthus

  • Drivhus Granngården

    Drivhus & miniväxthus

    På marknaden finns också drivhus som passar dig med begränsad yta. Det är ett litet växthus som är det perfekta valet för dig som har en balkong eller en mycket liten trädgård med odlingsmöjligheter. Välj en drivbänk eller ett drivhus för pallkragar – det är idealiskt för den lilla köksträdgården där du kan odla kryddor och grönsaker.

    För odling och förkultuvering inomhus ska du satsa på ett miniväxthus eller minidrivhus med växtbelysning som gör det möjligt att odla ätbart året runt. Ett miniväxthus är det säkra valet för dig som vill odla, men som inte äger någon trädgård eller balkong. Du kan också förkultivera dina tomatplantor eller krydväxter i ditt minidrivhus för att senare plantera ut plantprma i växthuset. Ta del av allt du behöver veta för att förodla i miniväxthus!

  • Placering växthus

    Placera växthus

    När det kommer till placering av växthuset finns det några saker att ha i åtanke. Ur odlingssynpunkt är det fördelaktigt att placera växthuset med gavlarna i norr och söder. Det bör inte finnas någonting som skuggar mot ljuset, men under högsommar kan det vara bra om växthuset skuggas av några lövträd mitt på dagen. Om du har en liten trädgård där det inte är sol hela dagen, är det bäst att placera växthuset på en plats där det är morgon- och kvällssol. Morgonsol är att föredra då den startar igång dagens växtprocess. Placera växthuset så att dörren riktas åt norr – vid den södra gaveln vill du såklart odla gurka i ditt växthus – och gurka behöver extra mycket ljus.

  • Frostvakt växthus

    Frostvakt växthus

    När sommaren är slut och nätterna blir till minusgrader kan det kännas tråkigt för de mest odlingsintresserade. Med frostvakt eller värmefläkt i växthuset kan du däremot förlänga odlingssäsongen och övervintra dina växter. De hjälper helt enkelt till att hålla koll på temperaturen.

Odla i växthus

  • Vad kan man odla i växthus?

    Växthuset skapar en trevlig oas i trädgården och är ju inte bara vackert – det är också köksträdgårdens hjärta! Det finns långa listor med svenska grönsaker, exotiska plantor och växter som du kan odla i ditt växthus – hela året om du så vill! Du kommer att förbluffas av den effekt ett riktigt bra växthus kan generera! 

    Välj växter som är märkta för växthusodling och läs instruktionerna för varje planta du väljer att odla i ditt växthus. Utgå även från din odlingszon du bor, samt vilken kapacitet just ditt växthus har för det du vill odla. Om du är nybörjare kan det vara bra att börja med färre växer för att sedan successivt lära känna de olika plantorna.

    En förutsättning för att lyckas väl är alltid god tillgång till vatten! Se hela vårt utbud inom Bevattning

    Vill du odla tomater i växthus eller experimentera med roliga saker att odla i växthus? Endast fantasin sätter gränserna – prova allt du kan tänka dig och lite till!

    Hitta fröer

     

Vidare läsning