Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Pallkrage – plantera i odlingslådor
Guide Tips

Odla i pallkrage

Dela

Det är enkelt att odla i pallkrage men som med mycket annat kan man behöva lite vägledning för att komma igång! Så. Vad kan man odla i pallkrage? Hur odlar man i pallkrage? Och vad ska man tänka på när man odlar i pallkrage? Pallkragar gör det minst sagt enkelt för alla att njuta av jordgubbar och bär, rotfrukter, grönsaker, kryddväxter och vackra blommor!

Börja odla i pallkrage, odlingskrage eller odlingslåda – de är alla just det: en låda att odla i. Välj en odlingslåda eller ett par pallkragar efter material, storlek och personlig smak.

Vad är en pallkrage?

En pallkrage är en stapelbar ram som gör det praktiskt och enkelt att odla det allra mesta. Pallkragar är ofta utformade som trälådor med metallbeslag i hörnen; vikbara och bottenlösa i storlekarna 120 x 80 x 20 cm och 80 x 60 x 20 cm. Genom att stapla pallkragar ovanpå varandra får du en djupare odlingsbädd där grödor med rejäla rötter trivs bra.

Pallkragar återfinns ofta i naturträ, målat i svart eller tillverkade i råjärn som med tiden utvecklar en vacker platina när den rostar. Väljer du pallkragar i obehandlat trä kan du använda dem som de är eller behandla och måla efter dina önskemål. Komplettera din pallkrage med extra tillbehör som ger dina grödor bästa möjliga förutsättningar. En snigelkant till pallkrage, ett lock och en fiberduk är exempelvis bra att komplettera pallkragen med.

Varför odla i pallkrage?

Odling i pallkragar är praktiskt, enkelt och fördelaktigt på många sätt. En pallkrage eller odlingslåda lämpar sig för dig som har begränsat med odlingsplats, men också för dig som vill skaffa kunskap och erfarenhet för att kanske senare utvidga en liten odlingsplats till en kolonilott eller till ett större odlingsområde i trädgården. Odling i pallkrage lämpar sig för de allra flesta och gör det möjligt att odla såväl på friland som på balkong och i växthus.

Om du har lite mindre tid att ägna din trädgård är det särskilt tacksamt att odla i pallkrage. Du slipper den extra arbetsinsats som krävs när du ska gräva, snickra och böja dig hela vägen ner till jorden. I förebyggande syfte kan du förlänga hållbarheten på din pallkrage genom att behandla med träolja innan användning. Pallkragens in- och undersida vetter mot jord och är särskilt utsatt. Utsidan kan du sedan måla i en kulör som du själv gillar, gärna med en slamfärg som andas.

Pallkrage med fiberduk mot faluröd vägg

Odling i pallkragar

Vad kan jag odla i min pallkrage?

Du kan faktiskt odla det allra mesta i din pallkrage. Beroende på vad du vill odla kan det krävas mer än en krage på höjden för bästa odlingsresultat, men för det allra mesta går det bra att odla i en enskild pallkrage. Plantera ätbara grödor så som kryddväxter, rotfrukter, bladgrönsaker och grönsaker i din pallkrage. Sommarblommor och blomsterängar går minst lika bra – allt är möjligt. Men kom ihåg att allt för stora projekt kan ta bort odlingsglädjen för dig som nybörjare. Utgå från hur mycket tid och energi just du vill lägga på din odling.

Odla jordgubbar i pallkrage

Vill du njuta av dina egna jordgubbar? Sätt ner 6–8 jordgubbsplantor i pallkragen! Men kom ihåg att även småfåglar och andra djur tycker att jordgubbar är fantastiskt gott – placera ett fågelnät över pallkragen.

Odla potatis i pallkrage

Om du vill få mycket tillbaka för en liten arbetsinsats är det särskilt tacksamt att odla potatis i pallkrage. Om du förgrott potatis kan du räkna med att det tar cirka åtta veckor för färskpotatis, 10–12 veckor för sommarpotatis och något längre tid för senare potatissorter innan du kan skörda. 

Odla kryddor i pallkrage

Vill du också kunna skörda dina egna kryddväxter regelbundet? Kryddväxter är användbart och lättodlat i pallkrage, men också vackert och väldoftande. Salvia, timjan, persilja, gräslök och dill – odla din egen matglädje efter tycker och smak. Om du låter några plantor gå upp i blom lockar du dessutom fjärilar, humlor och andra nyttodjur till din odling!

Odla bladgrönt i pallkrage

Ruccola, bladspenat, pak chao och bladsallat är bra några exempel på bladgrönt du kontinuerligt kan skörda hela säsongen. Så i omgångar fram till augusti och skörda din salladsgrund en bit in på hösten.

Odla på höjden i din pallkrage

För att maximera odlingsytan är det klokt att blanda lågväxande och högväxande grödor i din pallkrage. Tomatplantor, gurkväxter, höga ärter och blommande luktärt är höga sorter som med fördel kan kombineras med lägre sorter. Stöd växterna med spaljéer.

Pallkragar utomhus i olika höjd

Hur många pallkragar behöver jag?


Om du endast vill odla bladgrönsaker, örter, salladslök och grödor med grunda rötter räcker det med en pallkrage. Även ettåriga sommarblommor, busktomat och krukgurka är några alternativ som växer bra i en enkel pallkrage. Vill du istället odla större lökväxter, rotfrukter och potatis är det bättre med två pallkragar staplade på höjden. Även tomatplantor, majs, gurkväxter och andra grönsaker som kräver stor volym ovan jord lämpar sig för två pallkragar.

Vad ska jag använda för jord i pallkrage?

För att ge dina odlingar bästa möjliga förutsättningar ska du satsa på en lucker och näringsrik jord till dina pallkragar. Om du har trädgårdsavfall så som kvistar, löv och halvförmultnad kompost går det alldeles utmärkt att fylla botten av pallkragen med det. Fyll sedan på med naturgödslad planteringsjord eller odlingsjord som du kompletterar med kogödsel. För extra bra struktur kan du även tillsätta din egen kompost, barkmull eller biokompost.

Hur mycket jord i en pallkrage?

Räkna med cirka 200 liter jord per pallkrage. När du fyller en pallkrage kan du exempelvis använda 2,5 säckar med planteringsjord, 1 säck med kogödsel och en halv säck med biokol. Använder du din egen kompost kan du byta ut planteringsjorden mot 2,5 delar kompost.

Hur mycket ska jag vattna i min pallkrage

Det är inte helt enkelt att vattna rätt. Under varma sommardagar dunstar vattnet snabbt bort och jorden torkar lätt ut i en pallkrage. Vattna innan solen hunnit ställa sig högt på morgonen och vattna hellre mycket, men mer sällan, när du väl vattnar. Ur miljösynpunkt är det förstås klokt att samla vatten med regntunna och låta regnet göra jobbet. Regnvatten förser dina plantor med ett mjukt och solvarmt vatten, men är förstås inte en garanti då det inte kommer en droppe regn. När växterna kommit igång att växa behöver de en ordentlig rotblöta, men vattna hellre rejält några gånger än för att ofta i små doser. Det krävs cirka 20–30 liter per kvadrat, men vattna varsamt och använd ett droppbevattningssystem eller en fin stråle från slangen. För att hushålla med vatten och ta tillvara på regnvatten är det helt rätt att investera i en regnvattentunna!

Spara vatten med täckodling

En upphöjd odlingsbädd blir lätt uppvärmd men har också bra dräneringsförmåga. Det är viktigt att du vattnar när regnet uteblir då jorden lätt torkar ut i en pallkrage. För att hålla fukten kvar i jorden är det fördelaktigt att täckodla, vilket innebär att du lägger täckbark, gräsklipp eller annat organiskt material ovanpå jorden mellan plantorna. Täckodling sparar på vattningen men kväver också ogräs och tillför extra näring vid nedbrytningen. 

Var ska jag placera min pallkrage?

En av många fördelar med pallkragar är att du inte behöver gräva och snickra för att få till en bra odlingsplats. Du kan i princip placera din pallkrage var helst du vill och stapla 2–3 pallkragar ovanpå varandra för att optimera arbetshöjden. Om du har problem med kvickrot eller kirskål i gräsmattan kan du med fördel använda en markduk i botten, annars går det lika bra att bottna med wellpapp eller kartong.

Eftersom pallkragen har en öppen botten går det minst lika bra att placera den på en stenlagd yta, men markkontakt med jord är en fördel då mikroliv och maskar gör odlingen mer livskraftig och lättskött. Odlar du på stenlagd yta eller balkong är det viktigt att överskottsvatten kan rinna undan från underlaget för dräneringens skull.

Pallkrage i trädgård

Pallkragen är en mångsidig mackapär som kan placeras såväl på friland i trädgården som i växthuset, på terrassen eller balkongen. Om du vill placera dina pallkragar i trädgården ska du välja en solig plats, gärna i nära anslutning till hus eller terrass för härligt blickfång. Underlaget har ingen större betydelse, men täck botten på pallkragen med markväv som går upp en bit på insidan av pallkragen. Häfta eller placera blöta tidningar i botten för att få fäste. Om du placerar pallkragen direkt på gräs kan du ta bort översta lagrat av gräs och vända det upp och ner – såvida du inte har rotogräs i gräsmattan.

Pallkrage på balkong

Om du vill placera din pallkrage på terrass eller balkong kan odlingsytan förstås vara begränsad. Genom att välja en liten pallkrage får du plats med din odling och en sittmöbel på de flesta balkonger, men tänk på att täcka bottnen med grovplast för att förhindra vatten och jord från att rinna ut. Täck med grovplast en bra bit upp på insidan av pallkragen och häfta fast. Söderläge är bäst för dig som vill odla frukt och bär, tomater och gurka. Väst och öst är annars idealiskt med halva dagen som och halva dagen skugga, medan norr kan tåla en och annan kålväxt och grönsaker, om än med större utmaning. 

När kan jag använda min pallkrage?

Du kan dra nytta av din pallkrage året runt. Det går alldeles utmärkt att så och skörda grönsaker såväl på hösten som förvintern. Om du vill låta din pallkrage vila under vintern kan du täcka den med löv, halm eller annat växtavfall, för att sedan förbättra jorden med ny gödsel och kompost inför nästa säsong.

Det handlar i mångt och mycket om att odla rätt saker vid rätt tidpunkt på året. Och att anpassa odlingen efter säsong. I vår odlingskalender tipsar vi om hur du med fördel kan utfå från den dygnstemperatur som förekommer i den zon just du bor, även om det allt som oftast synkar med säsong.

Förläng säsongen med pallkrage

Till skillnad från ett vanligt trädgårdsland värms en upphöjd pallkrage upp snabbare av vårsolen. Du kan därför så frön tidigare i en pallkrage än vad som normalt rekommenderas i en den växtzon du bor. Se anvisningarna på fröpåsen och våga starta odlingssäsongen lite tidigare i din pallkrage. Genom att använda en fiberduk till pallkrage skapar du ett varmt mikroklimat, samtidigt som du hindrar skadedjur och sparar vatten. Med ett lock, en fiberduk, odlingstunnel eller ett drivhustak kan du alltså tjuvstarta odlingssäsongen ännu lite tidigare.

Tillbehör till pallkrage

Förutom pallkragar finns det förstås lite olika tillbehör som kan ge dina odlingar en hjälp på traven. För att avskräcka ovälkomna gäster kan du placera en snigelkant på din pallkrage och odlingstunnlar, fiberdukar och måttanpassade miniväxthus skyddar mot skadedjur och skapar ett varmare mikroklimat.