Har du funderat över om din häst kan betraktas som gammal, eller om det är något du behöver justera med tanke på hästens ålder? Det går inte att fastställa den exakta åldern när en häst blir en senior. Vissa hästar börjar visa åldersrelaterade förändringar redan vid 14 års ålder, medan det för andra tar längre tid. Det beror ofta på hästens bakgrund och livshistoria. Generellt sett betraktas hästar över 20 år som äldre.
Tecken på att din häst börjar bli gammal kan inkludera flera faktorer. Om hästen är över 18 år och rör sig långsammare under träning, visar förändrat beteende eller har sjunkit i rang i flocken, kan det vara indikationer på åldrande. Andra tecken kan vara svårigheter med pälsfällning, ihåliga gropar ovanför ögonen, gråa hår på huvudet, en något hängande rygg, ökad mottaglighet för sjukdomar och ett svagare immunförsvar. Ytterligare tecken är viktminskning och svårigheter att äta, där hästen tuggar ”klumpar” av maten. Som hästägare är det viktigt att vara uppmärksam på förändringar, dels för att anpassa hästhållningen, och dels för att förhindra hälsoproblem i takt med att hästen åldras.
Gammal häst? – tips för den äldre hästen
Du kan inte förhindra det faktum att hästen blir äldre. Däremot kan du hjälpa en gammal häst att hålla sig frisk och välmående. I den här guiden går vi igenom hur du hjälper din äldre häst att må bra, för att i sin tur kunna njuta av sin tid som pensionär.
Din häst har blivit senior
När en häst blir äldre kan det vara lämpligt att överväga pension, men många äldre hästar mår fortfarande bra av viss aktivitet. Det är viktigt att hitta en balans mellan vila och aktivitet som passar såväl hästen som dig som ägare. Att låta hästen vistas utomhus och njuta av lugna promenader samt sporadiska ridturer kan främja dess välbefinnande, även i högre ålder. Eftersom äldre hästar tenderar att bli stela i lederna är det viktigt att hålla dem aktivt engagerade på en lagom nivå och undvika långa perioder av inaktivitet.
När hästar åldras blir det svårare för dem att bibehålla sin muskelmassa och hull på samma nivå som tidigare. Detta innebär inte nödvändigtvis att de mår dåligt. För att bedöma hästens allmänna hälsotillstånd är det viktigt att ta hänsyn till andra faktorer såsom hästens alerta eller trötta blick, aptit, spontana rörelser i hagen och graden av rörlighet eller stelhet. Man kan också bedöma dess förmåga att klara av korta ridpass i naturen utan att bli trött.
Äldre hästar behöver särskild omsorg för att säkerställa hög livskvalitet under deras sista år i livet. Det är viktigt att vara noggrann med vaccinationer och avmaskning eftersom äldre hästar, liksom äldre människor, har ett försvagat immunförsvar. Regelbunden kontroll av ögonen är också viktigt, då en grumlig hinna kan indikera starr.
Foderstat för äldre hästar
För äldre hästar är det särskilt viktigt att ha en genomtänkt foderstat med näringsrika ämnen som är lättillgängliga och rika på både protein och energi. Med åldern kan hästen få svårigheter att tugga stråfoder ordentligt på grund av nedslitna tänder, vilket innebär att fodringen måste anpassas för att tillgodose dess näringsbehov. Ibland kan det krävas att stråfodret hackas för att göra det lättare att äta för hästen.
Endast grovfoder räcker inte för att tillgodose de näringsbehov din äldre häst har. Det finns olika alternativ för att se till att din häst fortfarande får i sig alla de nödvändiga näringsämnena den behöver – genom kraftfoder eller fodertillskott.
Pälsbyte hos den äldre hästen
Pälsfällning
Under fällningsperioden förbrukar hästen mycket energi, och detta är särskilt påtagligt hos äldre hästar, särskilt när de byter till vinterpäls. För att underlätta för din häst under denna period är det viktigt att ge bästa möjliga förutsättningar för hästen att klara fällningsperioden på bästa sätt. Här kan du läsa mer om hur du hjälper hästen vid pälsfällning.
1. En rejäl ryktning
Genom att utföra regelbunden ryktning och massage på din häst främjas blodcirkulationen, vilket i sin tur bidrar till en mer effektiv fällning av pälsen. Dessutom uppskattar hästen vanligtvis detta extra mycket under fällningsperioden då det kan kännas klådigt i hårsäckarna. För att underlätta avlägsnandet av löst hår är gummiborstar, rykthandskar och ryktstenar utmärkta verktyg att använda.
2. Träning
Aktivitet spelar en avgörande roll under fällningsperioden då det främjar förbättrad blodcirkulation. Njut av en ridtur eller en lugn promenad med din häst för att främja dess välbefinnande under denna tid.
3. Extra protein
Under fällningsperioden har den äldre hästen ett ökat behov av protein eftersom det är en viktig komponent för uppbyggnad och spelar en central roll i fällningsprocessen. Pavo FibreBeet är ett alternativ som innehåller högkvalitativt protein från ingredienser som lusern och soja, vilket kan vara fördelaktigt för din häst under fällningsperioden.
4. Mycket solljus
Dagsljuset fungerar som en signal för att initiera fällningsprocessen. Ge din häst så mycket tid utomhus som möjligt för att underlätta denna naturliga process.
5. B-vitamin
Om din äldre häst har svårigheter under fällningsperioden kan du stödja den med fodertillskott i form av B-vitamin.
6. Omega-3
Om din häst har en matt päls eller svårigheter med fällningen kan det vara ett indikationstecken på brist på omega-3. Omega-3 är avgörande för att främja en hälsosam päls. Eftersom hästar inte själva kan producera omega-3-fettsyror måste de tillföras genom kosten. Ett alternativ är att ge din häst tillskott av Omega-3.
Vanliga sjukdomar bland äldre hästar
Boka en tid hos en veterinär för att genomföra blodprov och en hälsoundersökning om du märker att hästen inte verkar må helt bra. De flesta sjukdomar som upptäcks i tid kan behandlas för att förhindra smärta eller ytterligare försämring. När alla eventuella sjukdomar har uteslutits kan det vara klokt att överväga hästens foderstat. Rätt foder kan hjälpa din häst att känna sig piggare och friskare.
PPID – Cushing
Cushings sjukdom, även känd som PPID, känns igen på den långa, lockiga pälsen och svårigheter vid fällning, i det avancerade stadiet av sjukdomen. Mer än hälften av hästar över 18 år utvecklar denna sjukdom. PPID orsakar störningar i hypofysen hos din häst, vilket resulterar i överproduktion av hormoner. Detta leder till hormonell obalans och kan ge upphov till den karakteristiska långa, lockiga pälsen. Det är en åldersrelaterad sjukdom som är viktig att vara medveten om.
Symtom på PPID
En lång, lockig päls är bara ett av många tecken på Cushings sjukdom. När hästen utvecklar denna typ av päls är sjukdomen oftast ganska avancerad. Andra symtom kan uppträda tidigare, till exempel: nedsatt prestanda, förändringar i beteende, ökad törst och urinering, ökad känslighet för infektioner, minskad fertilitet, förlust av muskelmassa, ett "svullet" utseende, onormal svettning och svårigheter med att fälla pälsen.
Behandling av PPID
För att fastställa om din häst lider av Cushings/PPID, bör du låta din veterinär utföra en blodprovstagning på hästen. Cushings är inte botbar, men eventuella negativa konsekvenser kan förebyggas genom medicinering och rätt kost.
Hästar med Cushings har en ökad risk för fång. Den hormonella obalansen gör dem extra känsliga för socker. Därför är det viktigt att analysera grovfodret för att känna till dess sockerinnehåll, eftersom grovfoder utgör en betydande del av hästens kost. Du kan komplettera grovfodret med foder som har lågt sockerinnehåll, till exempel Pavo 18Plus eller Pavo SpeediBeet. När du släpper ut hästen på bete är det också viktigt att vara medveten om sockerhalten i gräset. Här kan du läsa mer om utmaningarna med vårens gräs.
Fång
Eftersom äldre hästar har en minskad förmåga att hantera socker kan fång vara en allvarlig konsekvens om foderstaten inte anpassas. Fång är ett mycket smärtsamt tillstånd som uppstår på grund av inflammation i hovarna till följd av en allvarlig metabolisk störning. Denna inflammation åtföljs ofta av feber och svullnad, vilket orsakar betydande smärta för hästen. Fång förekommer vanligtvis i framhovarna först, och om din häst har drabbats av fång tidigare ökar risken för att få det igen.
Symtom på fång
Om hästen lider av fång, kommer den att försöka minska belastningen på frambenen genom att placera bakbenen så långt under kroppen som möjligt och flytta det drabbade benet (eller benen) framåt. Hästen föredrar att stanna i denna position och undviker helst att röra sig. Ibland kan hästen även ligga ner under långa perioder för att lindra trycket på benen. Beroende på svårighetsgraden av fången kan hovbenet separeras och orsaka rotation.
Behandling av fång
Hästar och ponnyer med Cushings/PPID löper särskilt stor risk för att drabbas av fång. Vid misstanke om fång är det viktigt att kontakta veterinären omedelbart. I samråd med veterinär ska du ta bort kraftfoder och avlägsna hästen från betet direkt. Erbjud endast passande hö och komplettera vitamin- och mineraltillskott. Placera gärna hästen på mjuk, fuktig sand eller lera för att lindra belastningen på hovarna och dra nytta av kylningen. Om hästen står i stallbox, ha rikligt med strö.
Diskutera med din veterinär och hovslagare för att få råd om hur du kan minska hästens smärta och främja dess välbefinnande.
EOTHR
Låt en expert undersöka hästens tänder ett par gånger om året. Detta möjliggör upptäckt av eventuella sjukdomar och problem i tid. EOTRH (Equine Osteoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis) är ett tillstånd som många äldre hästar kan drabbas av. Tillståndet är vanligt förekommande hos islandshästar, fjordhästar och shetlandsponnyer, men även andra raser kan drabbas. Den exakta orsaken är okänd och även om tillståndet ibland har associerats med Cushings sjukdom, finns det inga konkreta bevis för detta. Det tenderar att uppträda oftare hos äldre hästar och främst i de övre tänderna.
Symtom på EOTHR
Hästen får ont i sina tänder, vilket kan upptäckas genom svårigheter för hästen att tugga maten. Ett tips är att utföra "morotstestet" genom att låta din häst bita på en morot. Om hästen uppvisar svårigheter är det viktigt att undersöka tänderna. Andra symtom på EOTHR är att hästen blir utesluten från gruppen, att hästen uppvisar ökar salivavsönding eller att det finns synliga knölar i slemhinnan.
Behandling av EOTHR
EOTRH påverkar tandrötterna och resulterar i att de gradvis bryts ned. Kroppen reagerar genom att bilda en ny tandrot, vilket kan leda till okontrollerad tillväxt. Tillståndet kan drabba vissa eller alla framtänder och det är oförutsägbart vilka tänder som kommer att påverkas. EOTRH kan diagnostiseras tidigt med hjälp av röntgen. Det finns ingen behandling för detta tillstånd, och den enda lösningen är att ta bort de drabbade tänderna, vilket görs under kraftig sedering och smärtlindring.