Pälsbyte häst
Hästens pälsbyte kan börja redan i januari eller februari, vilket kan verka överraskande eftersom det ofta är som kallast under denna period. Orsaken är att pälsbytet styrs av antalet ljustimmar per dygn – när dagarna blir längre på våren ökar produktionen av hormonet prolaktin. Prolaktin är känt för sin roll i reproduktionen, men det spelar också en viktig roll i pälsbytet genom att hämma melatoninproduktionen, vilket gör att hästen börjar släppa sin vinterpäls för att utveckla en sommarpäls.
På hösten, när dagarna blir kortare, stimuleras frisättningen av hormonet melatonin som snabbar upp hårtillväxten och hjälper hästen att bygga upp en tjock vinterpäls. Studier visar att pälsbytet ofta startar cirka 5-8 veckor efter solståndet, vilket innebär att många hästar börjar sätta sin vinterpäls redan i augusti.
Faktorer som påverkar hästens pälsbyte
Hur lång tid det tar för hästar att byta päls varierar och beror på flera faktorer så som hästens foderstat, ras, hälsotillstånd och ålder. Äldre hästar kan ha det tufft vid pälsbytet på grund av obalanser i kropp och hormonsystem. Men hästar i alla åldrar kan påverkas eftersom pälsbytet är en energikrävande process. Många hästar kan bli trötta, få glanslös päls och verka irriterade. I dessa fall kan ett näringstillskott vara fördelaktigt. En häst med en välbalanserad foderstat har oftast en fin och glänsande päls. Här kan du läsa mer om hur du tar hand om den äldre hästen.
Förstå pälsens uppbyggnad
För att välja rätt tillskott är det bra att förstå hur pälsen är uppbyggd. Hästens päls består till stor del av protein, vatten, fett, mineraler och melanin (pigment). Ungefär en fjärdedel av det protein som tillförs hästen går åt till att producera pälsen. Därför är det viktigt att räkna ut hästens proteinbehov och säkerställa en balanserad foderstat för att upprätthålla en bra pälskvalitet. Viktiga mineraler för pälsen är zink och koppar, som är inblandade i pälsens pigmentering, samt fettsyran Omega 3 och B-vitaminer.
B-vitamin – viktigt vid pälsbyte
B-vitaminer är vattenlösliga och lagras inte i kroppen, vilket innebär att överskottet utsöndras via urinen. Hästen producerar själv B-vitaminer i grovtarmen med hjälp av mikroorganismer. En välfungerande tarmflora är därför avgörande för produktionen och upptaget av dessa vitaminer. Brist på B-vitaminer är sällsynt hos hästar med en grovfoderbaserad diet, eftersom de själva tillverkar tillräckligt med dessa vitaminer.
Hantera mjäll under pälsbytet
Lite mjäll i pälsen är normalt under pälsbytet, då nya hår skjuter ut de gamla och döda hudceller följer med. Istället för att duscha hästen, vilket kan torka ut huden, kan man förbättra näringstillförseln till hårrötterna genom att massera och öka blodcirkulationen i huden.
Utfodring under pälsbytet
Det är viktigt att justera hästens foderstat i god tid, eftersom den nya pälsen redan är färdig under den gamla när hästen börjar fälla. Protein är särskilt viktigt för pälsproduktionen. Mineraler och vitaminer spelar också en viktig roll i hårkvalitet och hårtillväxt. Under perioder av ökat behov, som under pälsbytet, kan det vara fördelaktigt att komplettera med extra spårämnen, B-vitaminer och Omega 3-fettsyror från exempelvis linfrön.
Öka mängden grovfoder
Först och främst bör man öka mängden grovfoder. Hur mycket som behövs beror på grovfodrets analysvärden, samt hästens tillväxt och storlek. Om det inte är möjligt att öka mängden grovfoder, eller om dess näringsinnehåll inte räcker till, bör man komplettera foderstaten med proteinrika alternativ. Det finns flera bra alternativ för detta. Om man vill komplettera med ett grovfoder är lucern ett utmärkt val. Annars kan man välja ett färdigblandat kraftfoder med högt proteininnehåll.