Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

häst i grushage
Kunskap

Överviktig häst? – tips kring viktminskning

Dela

Det kan vara svårt att inse att hästen har blivit överviktig. Ingen låter medvetet sin häst att bli för tjock. Fettlagren kan ha ökat gradvis, och hästen har sakta med säkert blivit fylligare. Plötsligt kanske du märker att din häst är överviktig, eller så frågar någon om din häst är dräktig, trots att du har en valack. Det är dags att agera för att din häst inte ska ha hälsoproblem som insulinresistens eller fång.

Det första du behöver göra för att avgöra om din häst är överviktig är att utföra en Body Condition Score (BCS), en hullbedömning av hästen. Detta ger en indikation på det totala kroppsfettet genom att känna efter subkutana fettavlagringar på sex olika kroppsdelar: nacke, manke, rygg, svansrot, revben och området bakom bogarna. En poäng på 1 indikerar en extremt mager häst, medan en poäng på 9 representerar en extremt tjock häst. Ett BCS på 5 anses vara optimalt. Du kan också använda speciella viktmåttband för att mäta hästens vikt.

Gör en foderstatsberäkning

För att skapa en korrekt foderstat är det nödvändigt att ha kännedom om eller kunna uppskatta hästens vikt, samt ha tillgång till foderanalyser. Dessutom krävs en bedömning av vad som utgör en rimlig daglig foderkonsumtion, samt hur mycket hästen tränar eller arbetar. Som kundklubbsmedlem hos oss på Granngården får du en kostnadsfri foderstatsberäkning baserad på din höanalys. Här kan du läsa mer om hur du gör.

Nyckeln till viktnedgång

För att din häst ska lyckas gå ner i vikt är det avgörande att vara välorganiserad. Oavsett om du har din häst inackorderad i ett stall eller hemma, måste alla som är involverade i hästens skötsel vara medvetna om och följa planen för hästens viktnedgång. Din ansträngning kommer inte att ge resultat om andra inte också stödjer hästens viktminskningsprogram.

Träning och viktminskning

För att en överviktig häst ska gå ner i vikt är det viktigt att skapa en negativ energibalans. Kort sagt innebär det att hästen måste förbruka mer energi än den intar, utan att förlora muskelmassa. Träning spelar en avgörande roll för att få igång fettförbränningen, då det hjälper hästen att använda sina fettreserver.

Kom ihåg att varje häst är unik. När man talar om 'normal träning' för en häst, varierar detta beroende på ras och disciplin. För sporthästar innebär normal träning något helt annat än för fritidshästar. För en fritidshäst innebär normal träning, utöver daglig utevistelse, att bli riden regelbundet. Träningsplanen bör baseras på hästens nuvarande vikt, målvikt, miljö och eventuella hälsoproblem eller åldersrelaterade faktorer.

Det är viktigt att viktnedgången sker långsamt. En för snabb viktminskning kan leda till att kroppen inte hinner anpassa sig, vilket kan resultera i att skadliga ämnen cirkulerar i kroppen istället för att brytas ner korrekt. Detta kan orsaka hälsoproblem som muskelnedbrytning, fettlever, blind- och kolonacidos, kolik, magsår, insulinresistens och fång. För att undvika dessa risker bör hästens viktminskning ske i en takt på 0,5 till 1 % per vecka. En balanserad foderstat och ett lämpligt träningsprogram är nyckeln till en säker och effektiv viktnedgång.

Foderstat och viktminskning

Det tillåtna kaloriintaget för din häst varierar beroende på flera faktorer, såsom ras, ålder och aktivitetsnivå. Grovfoder, såsom gräs, hö eller hösilage, ger din häst den största delen av dess energi och kalorier. Grovfodret är fundamentalt för en balanserad kost och kan utgöra mellan 70 och 100 % av hästens dagliga intag. Det är av högsta vikt för din hästs välmående.

Enligt rekommendationer bör hästar konsumera grovfoder motsvarande minst 1,5 % av deras kroppsvikt i torrsubstans per dag. Det innebär att en vuxen häst på 600 kg behöver minst 10 kg hö dagligen.

Regelera grovfoderintaget

De flesta hästar som behöver gå ner i vikt konsumerar för mycket mat. En tumregel för dessa hästar är att först och främst begränsa grovfoderintaget till 1,5 kg torrsubstans per 100 kg kroppsvikt. Torrsubstans är den del av grovfodret som återstår när all fukt avlägsnats.

Det är viktigt att vara medveten om näringsvärdena i det grovfoder du ger din häst. Torrsubstanshalten varierar avsevärt beroende på typ av grovfoder. Till exempel har gräs i genomsnitt en torrsubstanshalt på 20-25 %, medan hösilage vanligtvis ligger mellan 60 och 70 % och hö mellan 80 och 90 %.

Vidare kan sockerhalten i hösilaget variera betydligt. Generellt sett är hö med långa strån att föredra, vilket vanligtvis är resultatet av en sen skörd, även känd som bolted grass.

Grovfoder med lågt proteininnehåll

Det är av flera anledningar viktigt att ha kunskap om näringsvärdet i ditt grovfoder. Även en häst som går på diet behöver fortfarande en betydande mängd protein. Om en analys visar att ditt grovfoder har lågt proteininnehåll är det nödvändigt att komplettera med proteiner. En grovfoderanalys ger tydlig information om proteininnehållet och visar om det är tillräckligt för en häst som går på diet.

Pavo SpeediBeet är ett grovfoder som främjar hästens tarmhälsa, samtidigt som det erbjuder variation i utfodringen. Det har ett lågt kaloriinnehåll men fyller magen bra. Efter ett mål av Pavo SpeediBeet så kommer din häst att bli mätt en längre stund och kommer inte att direkt börja leta efter mat.

Hälsosam viktnedgång

Undvik bete

För att kontrollera hästens vikt är det som sagt viktigt att du har full koll på vad hästen äter och mängden kalorier den får i sig. Om din häst har en BCS på 7 eller högre, är det viktigt att undvika bete. När hästen betar kan du inte kontrollera mängden gräs den äter, och vissa hästar kan konsumera en dags mängd gräs på bara en timme. Kort gräs innehåller ofta mer socker än långt gräs, så tro inte att kort gräs är ett bättre alternativ. Om bete är oundvikligt, överväg att använda en munkorg och begränsa betestiden med max 4 timmar per dag för att kontrollera kaloriintaget.

Ska hästen hållas inne i stallet? Absolut inte. Låt din häst vara ute så mycket som möjligt, till exempel i en sand- eller grushage. Helst ska den vara tillsammans med en annan häst eller i en flock, eftersom sällskap gör att hästen rör sig mer än när den är ensam. En ensam häst är sällan lycklig. Sociala kontakter och distraktioner är mycket viktiga för en häst som behöver gå ner i vikt.

Förebygg uttråkning hos hästen

I sitt naturliga tillstånd betar hästen upp till 18 timmar om dagen, så det är viktigt att erbjuda ett alternativ till betet. Dela upp grovfodret i så många små portioner som möjligt, exempelvis sex portioner där den största ges sent på kvällen. Detta hjälper till att hålla hästens matsmältning igång kontinuerligt.

För att säkerställa att din häst får tugga tillräckligt under viktminskningen, använd slowfeeders, ett hönät eller höhäck. Det finns många typer av slowfeeders att köpa, men du kan också tillverka en själv genom att borra hål i en tunna eller skapa ett hönät av rep. Hitta den lösning som passar din häst bäst för att undvika uttråkning.

Se till att underlaget där du placerar grovfodret är slätt och undvik sand helt och hållet. Under viktminskningen kommer din häst att äta varje litet strå den hittar, och du vill inte att den ska få i sig sand eftersom det kan orsaka sandkolik. Om du inte har en stenlagd eller jämn yta, kan du lägga stallmattor under grovfodret för att skapa en säker och ren matplats.

Tillhandahåll neutral saltsten

Placera en saltsten på alla ställen där din häst tillbringar tid, både i hagen och i stallet. Detta låter hästen själv reglera sitt saltintag efter behov. Använd en neutral saltsten utan smakämnen, eftersom smaksatta stenar kan leda till att hästen slickar på dem för smaken snarare än behovet av salt. Överdrivet intag av salt och mineraler kan ha skadliga effekter. Kontrollera alltid innehållsförteckningen och välj en saltsten som enbart innehåller salt, utan extra mineraler eller spårämnen.

Undvik godis

Du måste vara försiktig med att ge godis. Kanske ger du godis av gammal vana? Oavsett, allt detta innehåller kalorier vilket är bättre att din häst får i sig genom grovfodret eftersom det håller hästen sysselsatt en längre tid. 

Förhindra muskelnedbrytning

När du hjälper din häst att gå ner i vikt är det lika viktigt som för människor att förhindra muskelnedbrytning. När hästen börjar röra sig sätts musklerna på arbete och behöver extra proteiner för att återhämta sig och förhindra nedbrytning som en energikälla. Precis som vi människor tar en proteinshake efter träning, behöver din häst Pavo InShape utöver sitt vanliga grovfoder.

Pavo InShape är en komplett och vitaminberikad müsli med naturliga antioxidanter som är särskilt utformad för att stödja hästar under viktminskning. Utöver att innehålla högkvalitativt protein, såsom metionin, för att främja fettförbränning, innehåller Pavo InShape även extra protein för att hjälpa till med muskelreparation och för att motverka muskelnedbrytning. Dessutom tillhandahåller den alla nödvändiga vitaminer, mineraler och spårämnen som din häst behöver dagligen, och den är fri från spannmål för att minska innehållet av socker och stärkelse samt energiinnehållet. Detta låga socker- och stärkelseinnehåll är särskilt fördelaktigt för hästar med en nedsatt sockermetabolism, ofta orsakad av övervikt.