Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Häst i hästbox med strömedel
Guide

Sund stallmiljö – rätt val av strömaterial

Dela

När du står inför att välja strömaterial till din häst kan det vara svårt att avgöra vilket strömedel som är lämpligast. Strömaterial har som uppgift att utgöra ett mjukt, rent, torrt och värmeisolerande underlag – som absorberar vätska och är av hög hygienisk standard. Vad påverkar valet av strömaterial? Rätt material beror på flera faktorer:

Hästens beteende

Vad gäller hästens beteende är det i första hand hästens liggbeteende, sysselsättning och födosök man bör ta hänsyn till vid val av strömaterial, samt vad hästen i fråga fungerar bäst att stå på. Strömaterialets dämpningsförmåga är främst det som påverkar hästens liggbeteende, dvs. den tid då hästen ligger ner, samt hästens mönster mellan liggande och stående position. Hästens möjlighet att uppfylla sitt sömnbehov styrs till stor del av detta liggbeteende, och hästen måste ligga på såväl sidan som på bröstet för en god natts sömn. Ett bekvämt strömedel i kombination med en trygg stallmiljö gör att hästen vill ligga ner i dessa positioner under längre perioder – vilket i sin tur möjliggör längre sömn.

Gödselhantering

Gödselhantering påverkar ibland valet av strömaterial, beroende på hur stor arbetsinsats du som hästägare är villig att lägga. Hästägare som använder träpellets, spån, torv eller halmpellets kan, vid behov, förvara strömedlet utomhus. I dessa fall är det dock fördelaktigt att placera det på en trätrall i stället för direkt på marken. Valet av strömaterial beror också på hur gödselhanteringen är organiserad. I stall med begränsat utrymme kan exempelvis halm vara för svårhanterligt jämfört med andra strömaterial. Stall som får gödsel transporterat till en jordbruksfastighet behöver ofta anpassa val av strömedel efter vad lantbrukaren i fråga kan återföra till marken.

Olika typer av ströbäddar

Det finns flera metoder för att rengöra stallboxen, och man kan välja mellan tre huvudsakliga metoder:

Växelbädd

Allt gödsel och fuktigt strö avlägsnas dagligen, och vid behov läggs nytt strömaterial in.

Permanentbädd

Endast den det blöta ströet och den ytliga gödslen avlägsnas dagligen, och vid behov läggs nytt strömaterial in.

Djupströbädd

Bädden får växa genom att såväl gödslet som det fuktiga ströet lämnas kvar. Vid behov tillsätts nytt strö. Djupströbäddar är lämpligast i ligghallar och gruppboxar, då de avger mer värme än vad växelbäddar och permanentbäddar gör, samt ökar avdunstningen av fukt och ammoniak under varma årstider.  

För- och nackdelar med olika strömaterial

Spån och spånpellets som strömaterial


Kutterspån hör till den vanligaste typen av spån och framställs i regel från gran och tall. Spån finns även i form av pellets, spånpellets, där spån malts ned och pressats samman till mindre pelletsbitar.

Fördelar med spån som strömaterial

Spånpellets är fördelaktigt för dig som vill lagra stora andelar strö på liten yta. Det är ett väldigt kompakt strömaterial, paketerat i mindre förpackningar, vilket gör spånpellets lätthanterligt. För många hästägare upplevs spån och spånpellets som de mest lättmockade strömaterialen, och det bidrar till att ge ett ljust intryck i stallet.

Nackdelar med spån som strömaterial

Eftersom hästar inte äter spån, leder det inte till något födosök. Hästar på spån kan därför stå stilla under längre perioder utan sysselsättning. Risken finns också att spån inte uppfyller hästens sömnbehov, då det observerats att hästar ligger ner under kortare perioder på spån. Spån och spånpellets är i genomsnitt några av de dyrare alternativen på marknaden.  

Halm och halmpellets som strömaterial


Halm är ett strömaterial vars egenskaper kan variera beroende på dess form – vanlig, hackad eller pelleterad. Halm är en biprodukt från spannmålsodlingen och framställs som bäst från skörd av vete och korn. Halmpellets är finmald halm som pressats samman till små pelletsbitar.

Fördelar med halm som strömaterial

Halmpellets, liksom spånpellets, är ett väldigt kompakt strömaterial, med goda förutsättningar för förvaring och transport. Ströåtgången och gödselmängden är, till skillnad från andra strömaterial, lägre med halmpellets, vilket gör det mer kostnadseffektivt.

Halmpellets har god uppsugningsförmåga, med lägre ammoniakavgång och koncentration av dammpartiklar i luften, vilket bidrar till god luftkvalitet. Eftersom halm är ätbart, håller sig hästarna sysselsatta då de utför födosök på halmen. Halm har också visat sig vara det strömaterial där hästar ligger ner under längst tid.

Nackdelar med halm som strömaterial

Vanlig halm tar relativt stor plats, varpå det krävs större yta för såväl transport som förvaring av strömedlet. Användandet av halm kräver relativt stor ströåtgång och gödselhantering, vilket kan resultera i stora kostnader. Halmpellets ett kompakt, men har ett högt inköpspris.

Halm med längre strån är ett relativt dammigt material, med sämre uppsugningsförmåga av vätska och ammoniak. För stallar som inte mockas dagligen kan detta dock vara ett lämpligt alternativ, då halm med långa strån visats ha låg ammoniakavgång vid permanentbäddar.

Torv som strömaterial


Torv som strömaterial kommer från torvmossar i Sverige. Egenskaperna skiljer sig åt och återfinns i såväl mörk som ljus kvalitet, beroende på hur pass långt gången nedbrytningen har kommit. Vid användning av torv som strömaterial till häst, är mörk torv att föredra, då den är starkare nedbruten och har en mer finkornig struktur.

Fördelar med torv som strömaterial

I jämförelse med många andra material, är torv det strömaterial med bäst absorptions- och bindningsförmåga av vatten och ammoniak. Att torv har god absorptionsförmåga bidrar till att en mindre mängd strömaterial behöver mockas ut varje dag, vilket gör det lättarbetat. Torv har också visat sig främja hästens hovhornskvalitet, där hästar som stått på torv visats ha en högre fukthalt i hovarna.

Nackdelar med torv som strömaterial

När det kommer till torv är det extra viktigt att tänka på förvaringen, då den höga fukthalten möjliggör för materialet att frysa vid minusgrader. Många upplever också att det blir väldigt mörkt i stallet och att hästarna blir smutsigare av torv.

Komplement till strömaterial


komplettera med stalosan 

I syfte att förbättra ammoniakavgången – och därmed luftkvaliteten i stallet, finns det olika tillsatsmedel att använda vid djupströbädd. Stalosan är ett surt ämne som absorberar och neutraliserar ammoniak. Medlet sänker pH-värdet och kan därför vara effektivt mot bakterier, svamp och virus.

Komplettera med stallmattor

Stallmattor eller gummimattor är ett alternativ till att använda strömaterial som underlag. Stallmattan har många fördelar och bidrar bland annat till ett mjukare underlag för hästen. Mattorna bidrar också till mer svikt, mindre halka, isolering från betonggolv, minskad strömängd och en tystare stallmiljö.

Utgå från dig och dina behov

När det kommer till att välja strömaterial finns det inga rätt och fel. Och att komplettera med olika tillsatsmedel och stallmattor är upp till var och en. Vad som är bäst för dig beror helt enkelt på vad du har för förutsättningar, tillgångar och prioriteringar. Alla strömaterial har sina fördelar:

  • Spån är lättarbetat; spånpellets är lätthanterligt och yteffektivt.
  • Halm är ätbart och tillgodoser några av hästens naturliga behov; halmpellets har låg ströåtgång och gödselmängd.
  • Torv har god absorptionsförmåga och komposteringsegenskaper.