När du står inför att välja strömaterial till din häst kan det vara svårt att avgöra vilket strömedel som är lämpligast. Strömaterial har som uppgift att utgöra ett mjukt, rent, torrt och värmeisolerande underlag – som absorberar vätska och är av hög hygienisk standard. Vad påverkar valet av strömaterial? Rätt material beror på flera faktorer:
- Eventuella åkommor hos hästen
- Hästens individuella beteende
- Strömedlets egenskaper
- Volym och lagringskapacitet
- Transportmöjligheter
- Gödselhantering
- Tillgänglighet
- Kostnad
Hästens beteende
Vad gäller hästens beteende är det i första hand hästens liggbeteende, sysselsättning och födosök man bör ta hänsyn till vid val av strömaterial, samt vad hästen i fråga fungerar bäst att stå på. Strömaterialets dämpningsförmåga är främst det som påverkar hästens liggbeteende, dvs. den tid då hästen ligger ner, samt hästens mönster mellan liggande och stående position. Hästens möjlighet att uppfylla sitt sömnbehov styrs till stor del av detta liggbeteende, och hästen måste ligga på såväl sidan som på bröstet för en god natts sömn. Ett bekvämt strömedel i kombination med en trygg stallmiljö gör att hästen vill ligga ner i dessa positioner under längre perioder – vilket i sin tur möjliggör längre sömn.
Gödselhantering
Gödselhantering påverkar ibland valet av strömaterial, beroende på hur stor arbetsinsats du som hästägare är villig att lägga. Hästägare som använder träpellets, spån, torv eller halmpellets kan, vid behov, förvara strömedlet utomhus. I dessa fall är det dock fördelaktigt att placera det på en trätrall i stället för direkt på marken. Valet av strömaterial beror också på hur gödselhanteringen är organiserad. I stall med begränsat utrymme kan exempelvis halm vara för svårhanterligt jämfört med andra strömaterial. Stall som får gödsel transporterat till en jordbruksfastighet behöver ofta anpassa val av strömedel efter vad lantbrukaren i fråga kan återföra till marken.
Olika typer av ströbäddar
Det finns flera metoder för att rengöra stallboxen, och man kan välja mellan tre huvudsakliga metoder:
Växelbädd
Allt gödsel och fuktigt strö avlägsnas dagligen, och vid behov läggs nytt strömaterial in.
Permanentbädd
Endast den det blöta ströet och den ytliga gödslen avlägsnas dagligen, och vid behov läggs nytt strömaterial in.
Djupströbädd
Bädden får växa genom att såväl gödslet som det fuktiga ströet lämnas kvar. Vid behov tillsätts nytt strö. Djupströbäddar är lämpligast i ligghallar och gruppboxar, då de avger mer värme än vad växelbäddar och permanentbäddar gör, samt ökar avdunstningen av fukt och ammoniak under varma årstider.