Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Kunskap

Hästvälfärd: hästens sociala liv

Dela

Begreppet hästvälfärd innefattar både hästens mentala och fysiska hälsa. Det handlar om att förstå hur hästarna upplever och reagerar på sin omgivning. Svenska Ridsportförbundet arbetar med hästvälfärd utifrån modellen "de fem domänerna", vilka inkluderar utfodring, fysisk miljö, hälsa, beteende och mentalt välbefinnande. I samarbete med Svenska Ridsportförbundet, undersöker vi betydelsen av social interaktion för hästar.

Att hästar är flockdjur innebär att de har ett beteende som är starkt influerat av inre signaler och instinkter som har formats under miljontals år. I det vilda lever hästar i flockar där de samarbetar för att övervaka omgivningen och öka chanserna till överlevnad genom att varna för faror. Den sociala strukturen i flocken ger också en känsla av trygghet genom en etablerad rangordning. Även om människan aldrig kan ersätta den trygghet hästarna ger varandra är det ändå viktigt att vara en trygg ledare när du är med hästen.  

Enligt lag ska hästar ha möjlighet till fysisk kontakt med andra hästar, samt dagligen kunna röra sig fritt i sina naturliga gångarter. En häst är ett flockdjur och ska gå med en kompis. Något annat är inte aktuellt år 2024.

Flockens betydelse

Flocken utgör en betydande källa till trygghet för hästen. Det är därför inte ovanligt att hästar kan uppleva svårigheter när de lämnas ensamma i stallet eller hagen, när de lämnar området kring stallet eller när de ska gå in ensamma i en transport. Hästen knyter starka band till andra hästar och är som tryggast i en stabil grupp. Den kommunicerar med alla sina sinnen, och den fysiska närheten till andra hästar är avgörande för att stärka sammanhållningen.

Tillgodose hästens sociala behov

För att tillgodose hästens sociala behov är det viktigt att hästen får gå i hage eller lösdrift tillsammans med andra hästar. Dessutom är det betydelsefullt att hästen vid installning är inom räckhåll för kontakt med andra hästar. Majoriteten av hästar hålls i traditionella stallboxar och får daglig tillgång till utevistelse i hagar. Dessutom har olika former av lösdrift blivit alltmer populära, vilket innebär att hästarna tillbringar dygnet runt i en stor hage med tillgång till en ligghall.

Hästar är naturligt anpassade för ständig rörelse, att söka efter föda och att interagera socialt med andra hästat. Lösdrift möjliggör också för hästen att utnyttja sitt naturliga rörelsemönster, vilket är avgörande för dess välbefinnande. Genom att låta hästen röra sig fritt i hagen och välja när den vill vila i vindskyddet eller ligghallen, ges den möjlighet att tillgodose sina naturliga behov på ett adekvat sätt. 

Släppa ihop hästar

Att skolhästar går i stora flockar är vanligt på många ridskolor, och det har också varit praxis under lång tid på Borås Fältrittklubb. Privathästarna har emellertid tidigare gått enskilt fram till för några år sedan, då frågan togs upp i samband med ett besök av Anna Reilly, ridskolerådgivare för Svenska Ridsportförbundet.

Borås Fältrittklubb omstrukturerade sina hagar för att möjliggöra för alla hästar att gå tillsammans med en partner. För hästägaren Maria Edentoft tog det inte lång tid att hitta en lämplig hagkompis till valacken Zäta, som numera delar ett utrymme i hagen med sin kompis China. Efter att hästarna fått möjlighet att bekanta sig genom att vara grannar i boxarna under några veckor var det dags att släppa ihop dem. Vid det laget hade hagarna förändrats så att två mindre blev en större. Från början fick de var sitt område för hö i hagen, men detta är inte längre fallet.

I förberedelserna för att släppa ihop hästarna på Borås Fältrittklubb placeras de hästar som ska introduceras bredvid varandra i boxar. Under några veckor får de lära känna varandra samtidigt som man observerar deras beteende noggrant. När det är dags för ihopsläppet ges hästarna möjlighet att gå tillsammans i en större hage, med möjlighet till närvaro av utbildad personal vid behov.

Som en försiktighetsåtgärd kan det övervägas att ta av bakskorna under en övergångsperiod för att minska risken för skador om hästarna skulle försöka sparka varandra. Vid utfodring i hagen är det av betydelse att högarna med grovfoder placeras långt ifrån varandra för att undvika konflikter. Om så önskas kan en sluss byggas vid hagöppningen för att underlätta in- och utsläpp av hästar och därigenom skapa en smidigare rutin.

Stängsla rätt

Planerar du att bygga stängsel till din hage? Då har du hittat rätt. Med vår enkla steg-för-steg-guide får du hjälp att beräkna vad som behövs för ditt kommande stängselprojekt. Skydda och avgränsa dina markområden, din trädgård och dina hästar. 

Till stängselkalkylator