Många hästar kan inte vara ute på gräs hela dagarna utan att riskera att bli överviktiga, eller att i värsta fall drabbas av fång. Att ha sina hästar på gräs ställer därför höga krav på många hästägare som släpper ut sina hästar i sommarhagarna.
Vårgräset är rikt på protein för tillväxt och återuppbyggnad, samt för vattenlösliga kolhydrater (WSC) som tillför mycket energi. Denna naturliga boost kommer helt rätt i tid för dräktiga ston och växande unghästar, men för den känsliga hästen kan det leda till oönskad viktuppgång, metabola konsekvenser och besvär med hovhälsan. Utmaningen ligger helt enkelt i att bibehålla ett hälsosamt hull och matsmältningssystem – samtidigt som hästen får lov att vistas utomhus så mycket som möjligt.
Vårens första gräs
Hästar är gräsätare, men under vintermånaderna är det av naturliga skäl svårt att erbjuda färskt gräs eftersom tillgången är begränsad. Det första gräset som kommer fram efter vintern är både näringsrikt och mer kraftfullt än det sensommargräs som finns i hagarna. Socker förekommer naturligt i gräs, men det är viktigt att förstå att mängden varierar. Sockernivåerna är särskilt höga i stressat gräs – under eller efter frost, vid torka och under stark sol.
Introducera vårgräset
Genom att gradvis vänja hästen vid det kraftfulla och näringsrika vårgräset, hjälper du hästens mage att anpassa sig inför den kommande betesperioden. Gräs innebär ett foderbyte för hästen, och en stegvis introduktion minskar risken för biverkningar.
Sättet att vänja hästen vid gräs och hur de får gå på bete varierar. Vissa hästägare låter hästarna vara ute i en stor hage dygnet runt, medan andra börjar med att släppa ut hästarna några timmar om dagen. En del använder "randbetning", där hästen står i en hage utan gräs, och där staketet flyttas gradvis så att hästen får tillgång till en liten bit gräs åt gången. Andra väljer att använda munkorgar.
Om hästen går upp i vikt
Om hästen snabbt går upp i vikt av gräset, är det vanligt att begränsa tiden den får vara ute på gräs, vilket är en förnuftig åtgärd. Tanken är att hästen inte ska hinna få i sig lika många kalorier som om den gick ute under längre tid. Forskning har dock visat att hästar ökar sitt ätande när de har begränsad tid på gräset. Därmed kan de äta nästan dubbelt så mycket gräs under den korta tiden, jämfört med om de hade haft fri tillgång till gräs hela tiden. Istället för att begränsa tiden på gräs – försök att begränsa intaget.
Hur du ska utfodra din häst när den går på gräs beror på vad hästen används till, hur länge den går på gräs, mängden gräs och hästens kaloribehov. Om du har en häst som trivs med att vara ute dygnet runt, som kan hålla ett lagom hull, och som endast tränas lite eller inte alls, kan ett foder med lägre kalorier vara en bra lösning. Om en häst är överviktig kan det vara en god idé att begränsa betestiden och att eventuellt komplettera fodret med ett foder som är särskilt utvecklat för överviktiga hästar.
Ta för vana att känna igenom och bedöma hästens hull regelbundet. Områden där fettdepåer ofta samlas kan du se på bilden nedan.