Odla chili - allt du behöver veta
Se hur enkelt det är att odla chili hemma! I fem steg visar vi hur du gör för att lyckas med din chiliodling.
Så lyckas du med din chiliodling
Har du inte börjat förodla chilin än är det hög tid att göra det nu om du vill hinna få frukt till grillsäsongen i sommar. Här är våra tips på hur du lyckas med din chiliodling.
Chili är en tacksam växt eftersom den är relativt enkel att lyckas med samtidigt som den är mycket användbar i matlagningen. Det enda man behöver tänka på är att inte ställa plantorna för kallt eftersom de är känsliga för drag och kyla när de är små. Här är några fler tips på hur du ska lyckas med din chiliodling.
Så lyckas du med chiliodling
- Blötlägg dina chilifrön i vatten 12–24 timmar innan du sår dem. Detta för att få igång fröet efter sin vila.
- Plantera i fuktig men inte blöt såjord, rotningskuber eller torvbriketter.
- Placera varmt, gärna mellan 25-30 plusgrader.
- Chilifrön har en groningstid allt ifrån tre dagar till två månader, så bli inte orolig om inget händer direkt.
- När groddarna tittar upp behöver de mycket ljus för att inte bli rangliga. Flytta dem till ett ljust fönster och stötta gärna upp med en bra växtbelysning.
- Sänk temperaturen till 18–22 grader när de små plantorna kommer upp. Då växer de långsamt och blir kraftigare.
- Vattna försiktigt i början. Vid överbevattning kan rötterna dränkas och plantan dör. Vattna gärna med sprayflaska den första tiden.
- När rötterna syns i botten på krukan är det dags att plantera om i större kruka. Hur stor slutkruka du vill ha bestämmer du själv. Ju större kruka, desto större växt.
- Efter de planterats om i en bra planteringsjord är det också dags att börja göda med en anpassad chiligödning, chilis kräver mycket gödning för att hinna utveckla det stora bladverket och frukterna under en kort säsong.