Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Jordsäck med spade i. Läs vår jordguide på granngården.se
Guide Tips

Jordguide: allt du behöver veta om jord

Dela

Valet av jord sätter tonen för hela din odling. En bra jord är grunden för både plantering och växtnäring i din trädgård. Men hur väljer du den bästa jorden för just din odling?

Det är skillnad på jord och jord. Valet av jord sätter tonen för hela din odling, men det är inte helt enkelt att veta vilken jord som ger rätt förutsättningar för det man vill odla. När det kommer till att välja jord kan det ibland kännas som en djungel. Kanske har du frågat dig vad som är den bästa planteringsjorden och vad det egentligen är som skiljer de olika sorterna åt. Är det verkligen så viktigt huruvida man använder såjord eller planteringsjord vid förkultivering? Vad innebär torvfri jord? Och är det verkligen nödvändigt med specialjord?

En grundregel är att olika ändamål kräver olika sorters jord. Krav på struktur, näringsinnehåll och egenskaper skiljer sig mellan olika växter. Om du ska förodla växter inomhus, toppdressa gräsmattan eller odla i pallkrage är det viktigt att välja en jord med råvaror som förutsätter tillväxt, blomning och skörd till det som odlas. Det är exempelvis stor skillnad på såjord, planteringsjord och specialjordar för exempelvis rhododendron eller medelhavsväxter.

Beståndsdelar och struktur kan skilja sig åt vad gäller den jord vi odlar i. De allra flesta växter i trädgården trivs i en lucker och mullrik jord, rik på organiskt material som brutits ner av maskar och mikroorganismer. Den mullrika jorden binder näring som trädgårdsväxterna kan ta tillvara på. Den vanligaste varianten man köper i butik kallas för planteringsjord eller plantjord och då finns det varianter av riktigt bra, men också av mindre bra kvalitet.

Såjord

Såjord, även kallad s-jord, är den jord som ofta förknippas med frösådd, plantering av sticklingar och förodling inomhus. Till skillnad från planteringsjord är såjord en näringsfattig jord bestående av finfördelad torv och sand. Såjorden är utformad att förse frösådd med bästa möjliga förutsättningar, näringsfattig för att inte skada nya och känsliga rötter. Såjord är således väldränerad och återhållsam på gödning i syfte att små plantor ska växa sig starka och friska.

Planteringsjord

Planteringsjord är inte lämplig för frösådd och sticklingar. Det är en mullrik och näringsrik jord som däremot används för att plantera ut små plantor som drivits upp med såjord inomhus. Planteringsjord är mångfasetterad och används vid all slags plantering utomhus. Planteringsjord är på många sätt en bra allaroundjord som lämpar sig för såväl pallkrageodlingar, häckväxter, perenner, buskar och träd, som jordförbättring i trädgårdsland och rabatter. Om du istället vill jordförbättra trädgården utgör trädgårdsjord en perfekt basjord. Trädgårdsjorden är en mull- och näringsrik jord som ger bättre jordstruktur i samband med plantering av träd, buskar och rabattväxter. Om du vill ha en långtidsverkande planteringsjord som gynnar rotutveckling och tillväxt, ska du välja plantjord med biokol. En jord med biokol lagrar såväl vatten som näring och förbättrar tillväxt och jordstruktur.

Blomjord

Som namnet antyder används blomjord för blommande växter. Blomjord kan användas såväl inomhus som utomhus, när du planterar- eller omplanterar dina växter. Blomjord gynnar tillväxt och blomning under en längre tid eftersom den innehåller långtidsverkande näring. Blomjord innehåller ofta leca, perlit eller andra råvaror som gör jorden mer porös. Den är också gödslad och grövre än vanlig såjord.

Ros- och perennjord

Rosjord använder du förstås till dina rosor och rosenbuskar. Det är en tyngre, mullrik jord som innehåller lera och kalium för rik knoppbildning. Rosjord kan användas såväl i trädgårdsrabatten som i kruka, för plantering av rosor men också för prydnadsbuskar, perenner och klematis som växer bäst i en djup, näringsrik och lucker jord.

Pelargonjord

För plantering av pelargoner kan du använda dig av speciellt framtagen pelargonjord. Pelargonjorden påminner i mångt och mycket rosjorden, men har i regel en högre andel sand, samt tillsatt järn och långsiktig näring. Jorden innehåller långtidsverkande gödsel, lera och barkmull som förser dina pelargoner med en jord som har en stabil och fukthållande förmåga. Om du planterar pelargoner med andra sommarblommor går det även alldeles utmärkt att använda näringsrik u-jord.

Orkidéejord

För plantering av orkidéer lämpar sig en luftig specialblandning av grova material. Orkidéjord dränerar bort överskottsvatten och ger dina orkidéer ny kraft att blomma på nytt. Orkidéjord är ingen jord och innehåller i regel fibertorv och pinjebark.

Specialjord

Specialjord – vad är då det? Specialjordar är framtagna för växter som mår bäst av att växa i en specifik jord. Det betyder inte att varje enskild växt behöver specialjord, nej. Men om du ska plantera medelhavsväxter, pelargoner eller rosenbuskar kan en specialjord göra stor skillnad på resultatet.

P-jord & U-jord

En högkvalitativ planteringsjord kan göra underverk för dina växter och odlingar. Men det finns förstås näringsberikande jord och specialjord som innehåller det där lilla extra för särskilda ändamål. Om du exempelvis har växter med större näringsbehov och längre kulturtid är p-jord en uppskattad variant på planteringsjord. P-jorden är kraftigt gödslad och innehåller en blandning av ljus och mörk torv med tillsats av bland annat sand för god tillväxt. Om du planterar växter i urna, kruka eller balkonglåda är u-jord det bästa valet för sommarblommor av alla dess slag. U-jord är en kraftigt gödslad och strukturstabil urnjord som tillför extra järn till hungriga växter som änglatrumpet och surfina.

Örtjord & Grönsaksjord

Om du vill ge grönsakslandet en extra skjuts finns det ört- och grönsaksjord som optimerar rika skördar och god tillväxt. Naturgödslad grönsaksjord lämpar sig såväl inomhus som utomhus, i krukor, trädgårdsland, pallkrage och växthus. Ört- och grönsaksjord innehåller extra kalium och passar utmärkt för såväl grönsaker, kryddväxter och andra örter. 

Chili- & tomatplantor

Vilken jord till chili och tomat? Näringskrävande växter som dessa vill ha en mullrik och fuktighetshållande jord. Tomat- och chilijord är en kraftigt gödslad jord med extra kalium, kalcium och magnesium som säkrar den goda smaken. Tomat- och chilijord lämpar sig för alla slags tomater, chili och paprika, men också för andra grönsaker som ger frukt. En näringsrik och välgödslad jord är alltså A och O vad gäller jord till tomater, chili och fruktgivande grönsaker. Läs mer om vad du bör tänka på när du ska odla tomat och hur du lyckas med din chiliodling.

Citronträd & medelhavsväxter

Om du vill plantera ett citronträd i kruka ska du använda dig av citronjord eller medelhavsjord. Det finns några saker att ha i åtanke vad gäller citrusträd och skötsel, men genom att använda en jord som är särskilt anpassad för växter som lätt får järnbrist har du goda förutsättningar. Citron- och medelhavsjord har en något grövre struktur än vanlig blomjord. Jorden har ett lägre pH-värde och innehåller extra järn och mikronäringsämnen för medelhavs- och citrusväxter att trivas. Citrusväxter och andra medelhavsväxter så som lagerträd, olivträd, fikon och nerium mår alla bra av jord och växtnäring anpassat för just dem.

Surjordsväxter

Det finns en jord för alla växter med humörsvängningar. Surjordsväxter trivs inte i vilken jord som helst – de vill ha en sur jord. Surjordsväxter så som blåbär, rhododendron, azalea och ljung kräver en jord med grov struktur, lågt pH-värde och extra näring. Blanda den befintliga jorden med rhododendronjord och gödsla regelbundet – då är du hemma!

Gräsmattedress

Vill du ha den grönaste gräsmattan i grannskapet? Jord till gräsmatta stavas: dressjord. Om du vill ha en grönare gräsmatta ska du utforska kraften i dressjord – en viktig ingrediens som lyfter gräsmattan till helt nya höjder. Dressjord, även känt som toppdress, kan användas som jordförbättring till din befintliga gräsmatta, när du reparerar och ska stödså gräsmattan eller står inför att anlägga en ny. Gräsmattedress motverkar mossa och ogräs, tillför kalk och stimulerar rotbildning. Det allra bästa är att dressa gräsmattan med sand. Grov sand är nämligen det bästa materialet när du toppdressar din gräsmatta och vill ge nytt liv till kala fläckar. Toppdress som innehåller sand gör det luftigare för växtrötterna, men förbättrar även jordstrukturen. Ta del av vår stora guide för fler tips på hur du bäst kan ta hand om gräsmattan.

Tänk också på att du behöver gödsla din gräsmatta med gräsmattegödsel ett par gånger om året för att den ska förbli tät, grön och fin.

Täckbark

För att skapa ett snyggt och prydligt intryck kan du använda dig utav täckbark i rabatten eller runt buskar och planteringar. Täckbark är bitar av ogödslad bark från gran och tall, som i takt med att barken bryts ner, ökar mullhalten i jorden. Då det går åt en hel del näring åt nedbrytningsprocessen är det viktigt att du gödslar jorden Innan du lägger över ett lager med täckbark på odlingsplatsen. Om du inte gödslar tar täckbarken snabbt åt sig av all den näring som behöver komma ner till växternas rötter. Marktäckning med täckbark syftar förstås till att addera färg och skapa vackra ytor i trädgården, men det håller ogräs borta. Täckbark ger även marken en jämn marktemperatur. Täckbark hjälper också till att bibehålla jordfuktigheten, vilket gör att du slipper vattna lika mycket.

Barkmull

Barkmull är utmärkt att komplettera med planteringsjord vid plantering av buskar och träd, samt som jordförbättring när du använder ler- och sandjordar. Barkmull luckrar upp täta lerjordar och gör dem enklare att bearbeta, medan sandjordar får en bättre struktur- och förmåga att bibehålla fukt. 

Barkmull eller täckbark – vad är egentligen skillnaden?

Rent krasst är skillnaden att täckbark används som ett lager ovanpå jordytan, medan barkmull blandas ner i jorden. Barkmull, även kallat barkmylla, är mer jordig och svart till utseendet och partiklarna är betydligt mindre. Det är också en organisk produkt som kan binda näring. Om du skulle komma att tillföra näringsämnen av något slag håller barkmullen kvar denna i jorden, för växten att tillgodose sig denna under hela säsongen. Till skillnad från täckbark, som håller ogräs borta, rotar sig ogräs snabbt i den näringsrika barkmullen om du lägger den på jordytan.

För att addera färg i trädgårdslandet kan du använda dig av många olika slags täckmaterial. Förutom täckbark kan du använda dig utav dekorationsflis eller furubark, som också skyddar mot torka, ogräs och kyla. Vill du addera svart täckbark? Då kan du dekorera med träflis från barrträd, färgad med järnoxid som förekommer naturligt i jorden.  

Lecakulor

Lecakulor är inte detsamma som täckbark, men det är minst lika dekorativt i krukor och kärl. Lecakulor gör jorden till dina krukväxter porös och stabil – samtidigt som det dränerar jord på vatten. Lecakulor är små kulor av bränd lera. Genom att lägga ett tjock lager leca i botten på din kruka kan du rädda blommor från att övervattna.

Torv

Torv är en ingrediens som ofta återfinns i den jord du köper i butik. Den planteringsjord som finns att köpa i butik innehåller ofta stora mängder torv. Torv har unika egenskaper då den har goda fukt- och näringshållande egenskaper, då det är en inhemsk och lokal råvara, fri från oönskade organismer och föroreningar. Torv, naturblock och torvblock förbättrar jordstruktur, ökar vattenhållningen och främjar tillväxt.

Jord utan torv

Det finns sätt att odla utan torv. När torv bryts ner släpps stora mängder växthusgaser ut, i vilket har en påverkan på klimatet. Om du vill ha en torvfri planteringsjord ska du hålla ett extra öga på innehållsförteckningen när du handlar planteringsjord. Jord utan torv innehåller en högre andel förnybara och återvunna råvaror, vilket gör den torvfria jorden till ett mer hållbart alternativ. Jord utan torv innehåller naturliga material från bland annat träfibrer från barrträd, fibermull, bark, kompost, trädgårdsavfall och biogödsel som gynnar mikrolivet.

Jordförbättring

Genom att jordförbättra tillför du näring och struktur till den befintliga jorden. Istället för att byta ut jorden tillför du exempelvis gödsel, torv och mull. En högkvalitativ planteringsjord innehåller betydligt mer näring än en billigare jord, men oavsett kvalitet är det viktigt med jordförbättring för att skapa en näringsrik miljö som främjar tillväxt och blomstring. 

Jordkompisar

Jordkompisar är en serie produkter med ingredienser som blandas ut i jorden, i syfte att förstärka den med nya egenskaper. I serien ingår: biokol som gynnar näringshållning och mikroliv; odlingssand som adderar tyngd och struktur; lera som adderar fukt och näringshållning; pimpsten som minskar vikt och adderar luft.