Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Guide

Gödsla gräsmattan – när och hur?

Dela

Hemligheten bakom en välmående gräsmatta stavas – gräsgödsel. Frågan är när, hur och med vad man ska gödsla gräsmattan? Vi guidar dig!

Om du vill ha en tätare och grönare gräsmatta som konkurrerar ut ogräs och mossa är det viktigt att du gödslar. En välgödslad gräsmatta gödslas ett par gånger per år för att stå emot torka och svåra väderförhållanden. Gödsling av gräsmatta bidrar även till en tätare gräsmatta – som i sin tur konkurrerar ut mossa och ogräs.

Gödsla gräsmatta – när?

För att få en välgödslad gräsmatta ska du gödsla 2–3 gånger under säsongen. Gödsla en gång på våren, en gång under försommaren och en gång på hösten. Gödsla med fördel din gräsmatta i samband med regn, men tänk på att gräset ska vara torrt när du påbörjar arbetet. Det allra bästa är att gödsla innan väderprognosen lovar regn. Vid torka är det viktigt att du vattnar ner gödsel direkt. Använd med fördel en vattenspridare som du låter stå på under några timmar – tills dess att näringskornen hunnit smälta ner i jorden.

Gödsla gräsmattan på våren

Efter en lång vinter behöver gräsmattan extra mycket kväve och goda förutsättningar att återhämta sig. På våren är det därför viktigt att gödsla gräsmattan när den torkat upp och börjat växa på våren.

Gödsla gräsmattan i juni

Under försommaren växer gräset som allra mest. För att stimulera fortsatt tillväxt, en tät och konkurrenskraftig gräsmatta kan det därför vara fördelaktigt att förse gräsmattan med en extra giva gödsel.

Gödsla gräsmattan på hösten

Efter en lång sommar behöver inte gräsmattan någon extra kväve; däremot kan det vara fördelaktigt att tillföra fosfor och kalium. För att ge gräsmattan det där lilla extra under hösten ska du istället använda dig av höstgödsel. Höstgödsel, även kallat PK-gödsel, är inte detsamma som gräsmattegödsel och kan användas till andra delar av trädgården. Här kan du läsa mer om att höstgödsla gräsmatta och perenner.

 

Gödsla gräsmatta – hur?

Börja med att klippa gräset, cirka tre dagar innan du planerar att gödsla. Tänk då på att kratta undan överblivet gräs. Det är också fördelaktigt att lufta eller vertikalskära gräsmattan innan du sprider ut gräsmattegödsel – vatten tar sig då enklare ner till gräsplantans rötter.

Börja med att mäta upp området du vill gödsla och beräkna mängden gödsel du ska sprida. Följ sedan instruktionerna på förpackningen till det gödsel du valt. Om du inte har för vana att sprida gödsel för hand är det mycket svårt att få till rätt dosering utan att det blir ojämnt fördelat. För att få en jämn fördelning av gödsel använder du med fördel en gödselspridare som har en betydligt större spridningsbredd.

Tänk på att gräset ska vara torrt när du gödslar. När spridningen är klar är det viktigt att vattna direkt för gödselkornen att snabbt smälta ner i marken – om de ska regna sparar du såväl på vatten som arbetstid. Som tidigast ska du sedan klippa gräsmattan fyra dagar efter att du gödslat den. Upprepa samma process 2–3 gånger under säsongen för bästa möjliga resultat.

Gödsel till gräsmatta

När gräsmattan torkat upp och börjat spira inför vintern ska du använda dig av en långtidsverkande gräsmattegödsel som innehåller mycket kväve. Upprepa eventuellt samma process under försommaren då gräsmattan kan behöva en extra giva gräsmattegödsel. På hösten gödslar du trädgården med höstgödsel som inte innehåller kväve. Gödsel med fosfor och kalium lägger grunden för en säker övervintring och ny växtsäsong.

Gödsla trädgården

Hemligheten bakom en frodig trädgårdsmiljö är gödsel. Gräsmattor, men också grönsakssland, blomsterängar och svenska trädgårdar blir också vad de äter. 

Trädgårdsgödsel tillför all den näring din trädgård behöver för att blomstra och må bra. Gödsla med trädgårdsgödsel för att sätta fart på tillväxten i din pallkrage, i trädgårdslandet och rabatten. Frukt- och bärgödsel, benmjöl och blodmjöl är helt vegetabiliska gödningsmedel som ger fin effekt på kökslandet. Grönsaksgödsel innehåller mycket kalium som förbättrar smak och kvalitet på dina egenodlade grönsaker, medan tomatgödsel främjar tomaternas mognad och arom. Potatisgödsel gynnar tillväxten på din potatisodling och förbättrar såväl knölarnas smak som kvalitet.