Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Tips

Vatten och salt i sommarhagen

Dela

För många hästar står nu det saftiga sommargräset på menyn. För att hästarna ska må bra behöver man dock komplettera med vatten, salt och mineraler i sommarhagen.

Vatten, salt och mineraler

Vattenkvalitet

Det är viktigt att det finns fri tillgång till färskt vatten i hagen. Hästar har ett underhållsbehov av vatten, dvs. det vatten hästens kropp behöver för att fungera i vila. Mängden vatten en häst behöver är cirka fem liter per 100 kilo kroppsvikt och dag. Om hästen är i träning kan man behöva öka mängden till det dubbla.

Hästar är känsliga för vatten av dålig kvalitet och vattnet ska inte lukta eller smaka konstigt. Om du hämtar vatten från egen brunn är det viktigt att säkra vattenkvaliteten var tredje år. Säkerställ att det alltid finns tillgång till färskt vatten och rengör vattenkärl, vattenkopp eller vattenkar regelbundet.

Salt

Salt är livsnödigt för att optimera hästens hälsa. Eftersom hästar svettas mycket förlorar de en hel del salt som behöver ersättas på ett eller annat sätt. Många hästar går på grönbeten med mineralfattiga jordar, varpå det är viktigt att det finns salt i hagen. Saltsten bör alltid finnas i hagen för att återställa den salt som förloras. En salt- eller slicksten stärker hästens immunförsvar, minskar stress och reglerar blodtryck. Hästen återhämtar sig även snabbare efter prestation med hjälp av salt. Om du har en häst som tränar hårt eller som har ett ökat behov av salt kan du blanda ut salt i vattnet eller hästens foder, men tänk på att också alltid ge tillgång till vatten utan salt.

Symtom på saltbrist

Det är inte helt enkelt att förutse när hästen har saltbrist. För att söka sig efter salt kan du dock notera att hästen börjar slicka i jorden, på inredning eller varandra. En salt- eller slicksten med himalayasalt innehåller över 84 mineraler och spårämnen inkl. jod, kalcium, magnesium, kalium, zink och selen som är avgörande för en god hälsa.

Mineraler

Förutom salt är mineraler livsviktigt för att hästen ska må bra. Det är viktigt att utfodra hästen med mineraler såväl under stallperioden som under betet. Det är inte nödvändigt att ge extra vitaminer under betesperioden eftersom färskt gräs innehåller alla de vitaminer en häst behöver. Mineraler är däremot viktigt att komplettera med, eftersom underhållsbehovet inte täcks av enbart gräs. Mineraler kan ges i form av ”godis som du gömmer i ett smakligt foder i hagen ett par gånger i veckan. Du kan också ställa ut en mineralbalja i hästhagen.

Symtom på mineralbrist

En häst med underskott av mineralet kan visa symtom som problem med mugg, eksem och klåda, samt nedsatt hov- och pälskvalitet.

Foderstatsberäkning

För att säkerställa att hästens näringsbehov täcks, hjälper vi gärna till med foderstatsberäkning. Som kundklubbsmedlem hos oss på Granngården får du en kostnadsfri foderstatsberäkning baserad på din höanalys. Här kan du läsa mer om hur du gör.