Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Guide

Klippa hästen – viktigt att tänka på

Dela

Långt ifrån alla hästar behöver klippas, och huruvida du bör klippa din häst eller inte beror på flera faktorer. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om hästklippning.

När hösten närmar sig är det många som funderar på att klippa sin häst. Huruvida man bör klippa hästen eller inte beror på flera faktorer, och det är långt ifrån alla hästar som behöver klippas. Om din häst tränas intensivt, regelbundet och svettas kan det vara fördelaktigt att klippa hästen. Tränar du däremot sällan kan du oftast hoppa över klippningen och i stället se till att leda eller skritta av hästen tills den torkat efter ett pass. Genom att besvara följande frågor kan du ta ställning till om du vill klippa din häst – och vilken klippstil som i sådana fall passar.

När ska jag klippa hästen?

Den bästa tiden att klippa hästen är i oktober-november, när hästen börjar utveckla sin vinterpäls. Därefter kan du fortsätta klippa beroende på pälsens tillväxt och vid behov. När våren närmar sig bör du sluta klippa helt, eftersom det kan störa den naturliga pälsfällningen och resultera i dålig sommarpäls.

Vilken utrustning behöver jag?

Innan du börjar klippa är det viktigt att säkerställa att klippmaskinen fungerar som den ska och att skären är vassa. Om skären är slöa finns risken att du nyper hästen i huden, vilket kan göra den mer ovillig att bli klippt i framtiden.

Använd alltid en klippmaskin som är specifikt utformad för hästklippning. För att göra klippningen smidig runt hästens ansikte och ben är det fördelaktigt att använda en mindre, sladdlös klippmaskin. Den större klippmaskinen kommer i regel med sladd, och där finns det olika modeller att välja mellan. Om hästen blir rädd av ljuden kan det vara bra att använda en tystgående klippmaskin. En slicksten kan eventuellt användas under klippningen för att hålla hästen lugn.

Innan du börjar klippa hästen är det viktigt att säkerställa att skären är slipade och därmed vassa. Ett skär räcker i regel för 4–5 klippningar, förutsatt att hästen är ren från smuts och grus innan klippning. Smörj skäret med olja (var 10-15:e minut) ett par gånger på vardera sida under klippningens gång. Oljan lägger sig som en fin oljehinna mellan skären och underlättar klippningen. Det kan även vara bra att spraya skären med kylspray några gånger under klippningen.

Klippmaskin och skär behöver underhåll och omvårdnad med jämna mellanrum. Det är viktigt att dina skär slipas regelbundet och att såväl skär som klippmaskin är väl rengjorda och smorda under- och efter varje klippning. Som en del av vårt tjänstekoncept Lantdjurshjälpen erbjuder vi dig som kund att lämna in dina skär i butik för slipning. Läs mer om slipning av skär.

När du klipper din häst, tänk på följande:

  • Om det är första gången du klipper en häst, överväg att få hjälp av någon med erfarenhet.
  • Se till att hästens päls är ren och torr innan du påbörjar klippningen
  • Om hästen är ovan vid klippning, ge den tid att vänja sig vid ljudet från klippmaskinen.
  • Håll klippmaskinen platt mot hästens päls och klipp alltid mot hårets riktning
  • Var försiktig när du klipper under mage och vid bakben. När du klipper mellan frambenen, där det finns mycket lös hud, är det viktigt att sträcka ut huden för att undvika skärsår. Att lyfta ett framben kan vara till stor hjälp, så be gärna om assistans.
  • Använd inte klippmaskinen för länge då den kan bli varm. Om klippmaskinen känns varm; ta en paus och låt den svalna.
  • När klippningen är klar, borsta av hästen och kontrollera för eventuellt missade pälstussar.
  • Rengör klippmaskinen och olja in skären efter klippning.

En klippt häst blir ofta mer arbetsvillig och energisk eftersom den inte blir lika varm under arbete. Det blir också enklare för dig som hästägare att hålla hästen ren. Å andra sidan kan en klippt häst vara mer benägen att få skav från sadel och skänkel. För att minska risken för skav kan man använda pälsglans på utsatta områden. Ett bogskydd kan också underlätta och förebygga skav i bogen. Tänk också på att en klippt häst behöver ett hästtäcke.

Vilken typ av klippning ska min häst ha?

Vilken typ av klippning hästen bör ha beror delvis på hästens användningsområde. Om du ofta rider och tränar hästen inomhus kan en helklippt häst vara fördelaktigt; har du å andra sidan en vanlig ridhäst, som ska kunna vara utomhus i hagen hela dagen, är en halvklippning eller jaktklippning mer lämpligt. En annan viktig faktor att ta hänsyn till är hur hagen ser ut. Finns det vindskydd och skog där hästen kan skydda sig mot väder och vind?

Olika klippstilar

Helklippning häst

En helklippning innebär att du klipper hela hästen och att all päls, inklusive huvud, ben och öron tas bort. Tänk på att en helklippning lämnar hästen helt utan skydd och att det endast bör övervägas för aktiva tävlingshästar som inte kommer att utsättas för en kall vinter.

En variant på helklippning är att man lämnar kvar pälsen på benen, samt ett litet område vid sadelstaden. På huvudet klipper man ganaschen i linje med tränsets sidstycke.

Halvklippning häst

En halvklippning innebär att du klipper hästens hals, bogparti och framben, samt halva buken. Du kan då dra en diagonal linje från manken till ljumsken.

Filtklippning häst

En filtklippning, även kallat täckesklippning, innebär att hästen klipps som om det låg ett täcke eller en filt på ryggen. Pälsen lämnas kvar på hästens ben och om hästen svettas mycket kan man klippa en oval upp i flanken.

Jaktklippning häst

En jaktklippning innebär att man klipper hela hästen, men att pälsen på huvud och ben lämnas kvar. Vid en jaktklippning sparas även ett område vid sadelstaden, med formen av en vojlock.

Spårklippning häst

En spårklippning innebär att hästen klipps från strupen, längs undersidan av halsen, nedre delen av buken och bak på låret. Eftersom en mindre del av hästen blir klippt, kräver denna klippning inte lika mycket täckning.

Islandsklippning häst

En Islandsklippning innebär att man klipper bort lite päls på hästens hals och bog, där hästen svettas som mest. Med denna typ av klippning klarar hästen av att vistas mycket utomhus.