För de flesta är det en självklarhet att hästarnas välmående ska vara centralt i all verksamhet. Numera används lösdrift inte bara av ett ökat antal hästägare som föredrar att ha sina hästar på lösdrift snarare än att ha dem uppstallade i box. Lösdrift blir också allt vanligare på ridskolor och hästar som tävlar på elitnivå.
Pernilla Eriksson, årets ridlärare 2023, betonar vikten av kunskap, förståelse och en vilja att anpassa sig. I en intervju med tidningen Häst & Ryttare betonar Pernilla vikten av att från början förklara för eleverna hur hästarna fungerar. Det är avgörande att kontinuerligt arbeta med att öka förståelsen för hästarna och att vara uppmärksam på deras signaler. Att kunna läsa av hästarna kräver en öppenhet för att anpassa sitt eget beteende för att skapa en harmonisk relation mellan människa och häst.
På Bodens Ridklubb fokuseras undervisningen på att främja hästarnas välmående och eleverna får lära sig att ha en god grundposition för att rida mjukt. Pernilla, lärare på Bodens Ridklubb, ser hästarna som sina främsta kollegor och betonar vikten av att vara uppmärksam på deras signaler och behov. Efter lektionerna hjälper eleverna till att släppa ut hästarna i stora flockhagar. De går ut på kvällen och återvänder till sina stall på förmiddagen. Under natten tillbringar de tid tillsammans i rymliga flockhagar, där de har tillgång till skydd och obegränsad mängd grovfoder.
Pernilla Eriksson förklarar att detta arrangemang, även om det inte är en traditionell lösdrift, har visat sig vara mycket effektivt. Genom att ge hästarna möjlighet att vistas ute under natten får de betydligt mer tid i det fria än om de skulle släppas ut under dagen. När hästarna sedan kommer tillbaka in i sina stall får de vila en stund innan dagens lektioner börjar. Enligt Pernilla har denna omställning märkbart förbättrat hästarnas hälsa. Tidigare, under februari och mars, var det nästan årligen någon form av smitta bland hästarna. Men sedan klubben började tillämpa de nya rutinerna har antalet smittor minskat avsevärt. Även om att hålla hästarna i stora flockar kan vara en utmaning, ser Pernilla det som en fördel som kräver uppmärksamhet och flexibilitet.
Hästvälfärd och miljö
Hästar är naturligt anpassade för kontinuerlig rörelse, att söka föda och interagera socialt med andra hästar. Dessutom är de utrustade med en stark flyktinstinkt som bytesdjur. Nedan går vi igenom hur vi kan tillgodose hästens fysiska behov på lösdrift. Lösdrift erbjuder nämligen hästen möjlighet att använda sitt naturliga rörelsemönster, vilket är en viktig del av hästens välbefinnande. Genom att låta hästen röra sig fritt i hagen och välja när den vill vila i vindskyddet eller ligghallen, ges den således möjlighet att uttrycka sina naturliga behov.