Alla kan odla! Våra tips gör odlingen rolig och enkel
Livet och arbetet ute i trädgården är härligt! Alltid kan man hitta lite nya idéer och vinklingar för att göra allting lite enklare! Du måste inte ha gröna fingrar för att lyckas med att odla grönsaker. Alla kan odla och du är bara ett videoklipp och några få steg ifrån ditt eget grönsaksland! Inspireras och ta tips och goda råd för en underbar växtsäsong.
-
Förodla för snabbare skörd
Visste du att du får starkare plantor och bättre skörd genom att förodla? Det är helt sant och säkert! Och du behöver inte vänta till vår- och sommar för att sätta igång med odlingen – börja förodla redan idag och överraskas med små miniplantor redan till våren!
När du odlar grönsaker finns det de som blir klara snabbare än andra, så välj frön efter ditt eget tålamod. Håll hårt i fröpåsarna – de är din fusklapp och det står exakt hur lång tid det tar för plantorna att ge frukt. Överdriv inte heller hur många frön du planterar då ett enskilt frö blir till en hel planta. Det kan vara lätt att glömma när de är så små, och ett vanligt misstag är att man odlar fler plantor än vad man har ork och plats för.
Du kan använda dig utav en kruka som är anpassad att så i, men satsa med fördel på en odlingstråg eller ett pluggbrätte i vilket är en större låda med små odlingshål för jord och frön. Snackar du med proffsen kör de på ett minidrivhus eller en rootmaster som ger trasselfria rötter och vattnar på egen hand.
-
Förodla med såjord
Så med jord som har lite näring i sig då risken finns att plantan kan börja växa för fort, bli lång och ranglig om den får för mycket näring för tidigt. Ett tips är att lägga näringsrik jord i den nedre delen av krukan (planteringsjord) och att sedan, i första hand , använda såjord som du lägger i den övre halvan av krukan.
Använd din fusklapp (fröpåsen) för att se hur långt ner i jorden ditt frö behöver sättas. Detta kallas för sådjup och står så fint på påsen. Du kan använda dig utav en pinne eller ett finger när du sätter ner några få frön i varje kruka (för många frön kan leda till ett enda stort trassel).
Och du! Gör dig själv en tjänst genom att märka upp krukorna – det blir nästan omöjligt att komma ihåg vilken kruka du sått vad i annars!
-
Förodla varmt och fuktigt
Frön kan vara riktigt kinkiga och vill ha det varmt, fuktigt och mysigt. Det är därför viktigt att vattna ordentligt och att ställa krukorna på en varm plats såsom i närheten av ett element eller på en värmeplatta.
Dina odlingar behöver vatten, men de behöver inte ett vattenfall då dina frön kan komma att flytta iväg. Lösningen ligger i att vattna underifrån eller att spraya på vattnet. Täck sedan jorden med lite sand eller vermiculite, ett slags material som suger upp och ger fukt. Jorden håller sig då lagom fuktig, vilket är bra eftersom för mycket fukt ger mögel snarare än tomater och koriander!
Växterna behöver mycket kärlek och omtanke, så checka in med jämna mellanrum. När de första små bladen (hjärtbladen) börjar titta fram behöver växterna mycket ljus, och det är då bäst att använd växtbelysning tätt intill växterna så att växer de lugnt, rakt och fint. I samband med växtbelysningen vill växterna nu har det ganska så svalt, så nu är det också läge att hitta en ny, svalare plats för dina förodlingar. Och kom ihåg att du inte har några torrbollar att ha att göra med – vattna ofta!
-
Byt jord och kruka
När det börjat växa blad under hjärtbladen har det blivit dags för ny jord och att byta till en större kruka. Håll försiktigt om bladen- och akta stjälken när du flyttar över plantan. Det är nu som det börjar hända grejer – de små bebisbladen är bara en miniversion av hur de kommer att se ut senare. Från och med nu kommer plantorna att behöva näring för att börja växa till sig ordentligt!
När det blivit ungefär 10 plusgrader kan du börja ta ut plantorna, men var beredd på att springa lite in och ut med plantorna den första veckan då de behöver få vänja sig lite innan de är helt redo. I början är plantorna riktigt ljusskygga, så fäll ut parasollet !