Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Kunskap Guide

Sommarblommor – allt du behöver veta

Dela

Sommarblommor är en tydlig indikation på att en blomstertid nu kommer med lust och fägring stor! Ettåriga sommarblommor kan till skillnad från fleråriga perenner inte övervintras – ta reda på allt du behöver veta för att njuta under hela säsongen!

Sommarblommor är botaniskt sett ettåriga blommor som sätter frö och blommar rikligt i våra rabatter, krukor och balkonglådor under hela sommaren för att sedan vissna och dö då de endast lever en säsong. Somliga sommarblommor kan direktsås på växtplatsen under vår och försommar medan andra kan behöva förkultiveras inomhus. Det går också alldeles utmärkt att köpa färdiga plantor att plantera ut direkt. Välj svenskodlade blommor märkt "från Sverige" för att stödja de odlare och lantbrukare som jobbar aktivt med att minska odlingens klimatpåverkan. 

Det finns också perenner, eller fleråriga växter, som kommer tillbaka år efter år – efter vinter av vila. Varje år spirar fleråriga växter på nytt med sitt vackra bladverk och blommor i alla möjliga färger. Man brukar säga att fördelen med sommarblommor är att de blommar längre, medan perenner är fördelaktigt då de övervintrar och återkommer nästkommande säsong. Sommarblommor, eller ettåriga växter, kan du alltså inte övervintra – passa på att njuta ordentligt varje sommar och håll utkik när de kommer tillbaka till butikerna framåt vårkanten. 

Ettåriga sommarblommor

Så sommarblommor

Förkultivera eller direktså sommarblommor

  • Förkultivera sommarblommor

    När du förodlar, eller förkultiverar som det också kallas, sår du frön inomhus innan det blivit tillräckligt varmt för sådd utomhus. När värmen väl kommer planterar du ut de tjuvstartade små sommarblommorna som snabbt börjar ta sig! Många sommarblommor har mycket att vinna på att förodlas inomhus, men det är inte alla sommarblommor som behöver det då det finns de som mår bäst av att direktsås utomhus. Läs på fröpåsen för varje enskild sommarblommor vad som gäller – oftast anges ett tidsintervall på ett par månader, exempelvis “förodla mars-april”.

  • Direktså sommarblommor

    Om du inte vill förodla dina sommarblommor inomhus kan du direktså i trädgårdslandet, pallkragen eller krukan – så länge vädret och jordtemperaturen tillåter. Genom att direktså sommarblommor får du mer utrymme för annan förkultivering inomhus och du slipper såväl omskolning som avhärdningen framåt vårkanten. Direktså såhär:

    • När jorden är cirka 5 plusgrader kan du börja förbereda för din sådd.
    • Börja med att rensa bort ogräs och kratta jorden jämn och fin.
    • Gödsla jorden med komposterat kogödsel eller hönsgödsel och så dina sommarblommor enligt anvisningarna på fröpåsen.
    • Så i rader eller bredså – det är helt upp till dig och vad du tycker blir finast!
    • För att stärka de små plantorna mot starkt solljus kan du skydda med fiberduk ett par veckor efter att sommarblommorna börjat gro.

    När du direktsår dina sommarblommor kan du välja att bredså eller så i rader. När du sår i rader gräver du en fåra som vattnas innan du sticker ner fröna i jorden. Täck sedan över med jord. När du bredsår strör du över frön över odlingsytan som du täcker med ett tunt lager jord. Om du vill odla stora mängder blommor eller sår mindre fröer kan det vara fördelaktigt att bredså.

    Tips! Om du gör höstsådder ligger dina sommarfröer under marken hela vintern, i väntan på rätt temperatur att börja gro. Du får då en mycket tidigare blomning framåt våren. Fleråriga sommarblommor eller perenner – såsom blåklockor, ringblommor, prästkragar och lavendel – kan du med fördel så redan under hösten då en period av kyla kan vara en förutsättning för att de ska gro bättre.   

Sommarblommor i kruka

När du köpt hem dina sommarblommor från butik är det viktigt att de planteras om i större krukor. Det är viktigt att du inte väljer en för liten kruka – välj hellre en för stor kruka med mycket jord då jordvolymen behöver vara stor nog för växterna att utveckla rotbildning och god tillväxt. Om du förser dina sommarblommor med en för liten jordvolym blir det svårt att lyckas eftersom växternas rotsystem inte får samma möjlighet att utvecklas och suga åt sig tillräckligt med vatten och näring. 

Sommarblommor i pallkrage och andra kärl

Låt fantasin flöda fritt – sommarblommor kan planteras i vilka kärl som helst vare sig du vill plantera i balkonglådor, zinkbaljor eller kopparkärl. Vanligt är det att man planterar sommarblommor på balkong, i pallkragar eller rabatt, men volymen på det kärl du använder är avgörande för hur resultatet blir. Tänk på att ju mer starkväxande sorten är, desto mer utrymme behöver också rotsystemet. 

  • Blommor och jord

    Oavsett om du planterar dina sommarblommor i trädgårdsrabatten, pallkragar eller krukor krävs en riktigt bra jord. Jorden behöver god struktur, långtidsverkande näring och god dränering. Om du planterar dina sommarblommor i rabatter är det fördelaktigt om du förbättrar jorden med egen kompostering eller kogödsel. Om du vill återanvända fjolårets jord börjar du med att plocka bort växtrester. Luckra den kvarvarande jorden och fyll på med ny jord och jordförbättring. för att tillföra näring och struktur till den befintliga jorden.

  • Blommor och ljus

    Vad gäller ljus behöver du inte anstränga dig så mycket under själva groningsprocessen och det finns mörkgroende frön som inte behöver något ljus alls för att gro. Ljusgroende frön behöver däremot ljus, men inte direkt solljus. Med ljusgroende frön är det viktigaste att de inte täcks med jord under groningsprocessen. När en grodd börjar kika fram är det viktigt att du förser sådderna med tillräckligt ljus. Placera växtbelysning eller en lysrörslampa 30-50 centimeter över sådden för att ge rätt ljusmängd om du förodlar dina sommarblommor inomhus. Vill du inte använda växtbelysning gör du bäst i att vänta tills dess att solen lyser längre om dagarna och du kan placera sådden när ljuset verkligen kommer till. 

    Sommarblommor trivs generellt i lägen med mycket sol och gillar sällan ett läge som är helt i skugga. Däremot finns det många sommarblommor som klarar sig mycket bra i halvskugga. Läs på fröpåsen eller se över information för vardera sommarblomma du vill plantera.

  • Vattna blommor

    För att dina sommarblommor ska utvecklas och bli frodiga behöver de rikligt med vatten. Växter som börjar sloka och ledsna är ett tydligt tecken på att de behöver vatten; andra tecken på törst är att jorden känns torr. När dagarna är varma och solen gassar behöver vi människor dricka mycket vatten – sommarblommor och andra växter behöver i sin tur vattnas regelbundet. Den bästa tidpunkten på dagen är att vattna på morgonen eftersom jorden då risken för svampangrepp är minst och jorden hinner torka upp under dagen. Mitt på dagen avdunstar vattnet direkt om det är en varm dag, så om du inte kan vattna på morgonen, vattna på kvällen. 

    Att det krävs vatten för att sommarblommor ska växa och frodas är en sak – hur man vattnar på ett miljövänligt sätt är en annan. Idag finns det många metoder som gör det möjligt att hålla sin blomstrande oas frodig hela sommaren – samtidigt som man sparar på vattnet. Planera din bevattning av sommarblommor i samband med semestern för att möjliggöra att det sker av sig självt när du är bortrest. Kom också ihåg att dina sommarblommor behöver näring för att kunna blomma rikligt och intensivt under hela sommarsäsongen!

Pollinerare

Blommor för bin, humlor och fjärilar 

Sommarblommor ger bin, humlor och fjärilar fler växter att surra kring – samtidigt som de är livsviktiga hjälpredor till alla som vill odla ätbart. Så din egen blomsteräng och plantera växter som pollinerare tycker lite extra mycket om – sommarblommor som är rika på nektar och pollen föder pollinatörer som i sin tur hjälper köksodlarens skörd på traven. Satsa på sommarblommor med knapp- eller klockliknande blommor i blålila färgskalor och använd Granngårdens blomsterblandning som är framtagen för att öka pollineringen och locka till sig nyttoinsekter.

Vi kan tacka våra fantastiska pollinerare – bina, humlorna och inte minst fjärilarna – för att vi varje år kan njuta av fantastiska blommor, frukter och grönsaker i våra trädgårdar. Extra populära blommor för pollinerare är blåklint, solros, rosenskära, sommarrudbeckia, sommaraster, sommarflox, tagetes, daggsalvia och blåsalvia.

Ätbara blommor

Ätbara penséer och sommarblommor

En extra bonus är att det finns ettåriga sommarblommor som också är ätbara blommor. Förutom att skapa egna kreationer och blomsterarrangemang kan du alltså dekorera bakverk, sallader och sommarens drinkar med ätliga blommor

För det första ska du aldrig äta blommor som du är osäker på – de kan vara giftiga eller besprutade. Med det sagt finns det många blommor som är ätbara:

  • Viol
    Smaken av viol passar syrliga smaker och du kan äta såväl blommor som blad. Toppa sommarens sallader med violer i olika färger och storlekar, dekorera bakverk och använd dessa ätbara blommor som tårtdekoration. Penséer som är besläktade med viol går också att äta.

  • Gräslöksblomma
    Smaken av gräslöksblomma är densamma som gräslök men är något sötare och mildare i smaken – som godast när blommorna just slagit ut. Använd som en härlig färgklick på middagsbordet och lägg i salladen.

  • Lavendel
    Smaken av lavendel är något parfymerad och passar bra till söta saker. Använd i kaksmeten eller till att smaksätta socker, eller använd som är härlig drinkpinne till sommardrinken.

  • Gurkört
    Gurkörten har en svag smak av gurka och passar särskilt bra till sallader med bland annat potatis. Blommorna är små och stjärnformade i blå nyanser i vilket gör sig särskilt vackert när du gör isbitar.

  • Krasse
    Smaken av krasse är pepprig och söt med blommor som ger vacker effekt som dekoration till desserter eller härliga maträtter. Blommorna är lättodlade och goda att göra kryddsmör av.

  • Syrén
    Brukar du göra saft av fläderblommor? Det kan du göra även av syréner! Du kan också smaksätta socker för ett härligt syrénsocker eller dekorera bakverk och desserter med syrén.

  • Fläderblomma
    Vem har missat smaken av ett uppfriskande glas flädersaft en varm sommardag? Gör saft av fläderblommor som du sedan kan smaksätta tårtor, glass och desserter med.

  • Ringblomma
    Ringblommor utgör en färgstark dekoration till sallader eller kryddsmör, men har länge använts inom medicin och skönhetsvård. Njut av den milt bittra smaken eller använd blommorna i krämer och oljor.

  • Rosor
    Smaken av rosor är densamma som doften; blommig och parfymerad. Så Länge kronbladen inte blivit besprutade kan du äta dem eller dekorera tårtor, bakverk och desserter med rosor.

  • Zucchiniblommor
    Visste du att zucchinins blommor är en riktig delikatess? Ta bort pistillen och fyll med ost och kryddor innan du steker eller friterar dina zucchiniblommor!

  • Solrosor
    Solrosornas blomknoppar kan du koka och äta på samma sätt som en kronärtskocka, medan blombladen kan strösslas över en sallad eller annat gott. Från solrosor får vi även solrosolja och solrosfrön. 

Blomsterarrangemang

Odla snittblommor

  • Blomsterarrangemang

    Sommarblommor har många fördelar och skapar inte bara biologisk mångfald i trädgården, vackra kreationer till bakverk och fantastiskt blickgång i trädgården. Genom att så sommarblommor kan du också odla egna snittblommor att skapa buketter och vackra blomsterarrangemang av. Som sagt – njut av sommarblommor ordentligt och sätt ett par snittblommor i en vas eller ge bort en bukett av snittblommor i present, 

    Det finns många sorters växter, sommarblommor och perenner som tillsammans utgör fantastiska buketter. Blåklint, solros, solhatt, aster och rosenskära är bra ett axplock av glädjespridande blommor i sprudlande färger! En annan fördel är att många blommor även kan torkas och utgöra torkade arrangemang du kan njuta av framåt hösten.

Vidare läsning