Rosor kan köpas antingen i kruka eller som barrotade plantor. När du står inför att köpa rosor att plantera ska du först se först över att rosen är härdig, det vill säga att den kan övervintra i din odlingszon. Zon 1 täcker landets mildaste delar, medan zon 8 omfattar de tuffaste regionerna. Ju högre zontal en växt har, desto mer tålig anses en ros vara. Exempelvis klarar en härdig ros såväl snabba temperaturväxlingar som mycket låga temperaturer.
Att välja rätt sorts ros från början är nyckeln till att skapa en ro(s)givande trädgård. Utgå från odlingszonen för din trädgård för att avgöra vilka sorter som är mest lämpliga för dig och botanisera bland buskiga buskrosor, storblommiga rabattrosor, slingrande klätterrosor och marktäckande rosor.
Plantera krukodlade rosor
Krukodlade rosor är, som namnet antyder, rosor odlade i kruka. När du köper krukodlade rosor levereras de med en etablerad jordklump – i en kruka med jord. Säkerställ att rosen faktiskt är krukodlad och inte barrotad innan du planterar. Om jorden är lös och faller av rötterna är den barrotad och bör behandlas därefter. Krukodlade rosor behöver inte planteras omedelbart efter köp, förutsatt att de står ljust och vattnas regelbundet.
Plantera barrotade rosor
Barrotade rosor innebär att plantorna levereras utan jord. De är således känsligare och får inte riskera att torka ut. Om du inte kan plantera barrotade rosor inom ett dygn bör du tillfälligt sätta dem i en hink med jord för att hålla rötterna fuktiga. Låt barrotade rosor dra i ett kärl med vatten i några timmar (upp till ett dygn) innan plantering. Klipp bort eventuellt torra eller skadade rötter. Om rötterna är för långa, klipp ner dem till cirka 20 centimeter i stället för att böja eller snurra dem.
Växtplats för rosor
Rosor trivs som bäst i varma och soliga lägen, från sol till halvskugga. Undvik dock platser i direkt söderläge eller där rosorna riskerar att utsättas för allt för hårda vindar. Tänk också på att inte plantera rosor vid husväggar, under takutsprång eller andra husgrunder där det ofta blir för torrt. En tumregel är att plantera rosor cirka 50 centimeter från en husvägg, då det kan bli för torrt där på grund av takutsprånget. Om du planterar klätterrosor trivs de exempelvis bättre på en pergola än mot en vägg. Planterar du nära vattenkrävande träd som björk och pil riskerar rosorna att få hård konkurrens om vattnet.
Följ rekommenderade planteringsavstånd även om det kan verka glest till en början – rosorna växer snabbt och blir generellt större än vad man kan tro. Det är bättre att istället fylla tomrummet och samplantera rosor med perenner och sommarblommor runt rosenplantorna.
Jord för rosor
Trots rosens omfattande släkte och mångfald trivs de flesta rosor på liknande sätt. Rosor föredrar generellt näringsrik, mullrik och gärna lerhaltig jord, och rosjord är särskilt utvecklad för detta ändramål. De bör planteras djupt och det är viktigt att förädlingsknölen (den lilla knölen där stammen och grenarna börjar) placeras cirka 10-15 centimeter under jordytan. Gemensamt för de flesta rosor är också att de är näringskrävande och känsliga för jordtrötthet.
Jordtrötthet
Om rosor har odlats på samma plats under en längre tid finns det risk för jordtrötthet, vilket kan göra det svårt för nya rosor att etablera sig. Jorden blir helt enkelt “ros-trött”, vilket innebär att rosorna inte längre trivs på platsen. Denna trötthet orsakas av små nematoder i jorden som angriper rosornas rötter. Om du misstänker att jorden blivit ros-trött bör du byta ut jorden helt innan du planterar nya rosor på växtplatsen. För bästa möjliga förutsättningar är det dock fördelaktigt att förbättra jorden, oavsett om det vuxit rosor där tidigare eller inte. Börja med att rensa bort allt ogräs. Om jorden är hårt packad lerjord eller näringsfattig sandjord bör du tillföra organiskt material som kompost, barkmull eller planteringsjord.