Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Rosa klätterroser på staket
Guide

Plantering av rosor – skapa en rosenträdgård

Dela

Rosor berikar trädgården med sin skönhet och underbara doft, vare sig de klättrar, breder ut sig eller växer som frodiga buskar. I den här guiden går vi igenom hur du planterar rosor, samt hur du lyckas bevara din rosenträdgård – i många år framöver.

Rosor kan köpas antingen i kruka eller som barrotade plantor. När du står inför att köpa rosor att plantera ska du först se först över att rosen är härdig, det vill säga att den kan övervintra i din odlingszon. Zon 1 täcker landets mildaste delar, medan zon 8 omfattar de tuffaste regionerna. Ju högre zontal en växt har, desto mer tålig anses en ros vara. Exempelvis klarar en härdig ros såväl snabba temperaturväxlingar som mycket låga temperaturer. 

Att välja rätt sorts ros från början är nyckeln till att skapa en ro(s)givande trädgård. Utgå från odlingszonen för din trädgård för att avgöra vilka sorter som är mest lämpliga för dig och botanisera bland buskiga buskrosor, storblommiga rabattrosor, slingrande klätterrosor och marktäckande rosor

Plantera krukodlade rosor

Krukodlade rosor är, som namnet antyder, rosor odlade i kruka. När du köper krukodlade rosor levereras de med en etablerad jordklump – i en kruka med jord. Säkerställ att rosen faktiskt är krukodlad och inte barrotad innan du planterar. Om jorden är lös och faller av rötterna är den barrotad och bör behandlas därefter. Krukodlade rosor behöver inte planteras omedelbart efter köp, förutsatt att de står ljust och vattnas regelbundet.

Plantera barrotade rosor

Barrotade rosor innebär att plantorna levereras utan jord. De är således känsligare och får inte riskera att torka ut. Om du inte kan plantera barrotade rosor inom ett dygn bör du tillfälligt sätta dem i en hink med jord för att hålla rötterna fuktiga. Låt barrotade rosor dra i ett kärl med vatten i några timmar (upp till ett dygn) innan plantering. Klipp bort eventuellt torra eller skadade rötter. Om rötterna är för långa, klipp ner dem till cirka 20 centimeter i stället för att böja eller snurra dem.

Växtplats för rosor

Rosor trivs som bäst i varma och soliga lägen, från sol till halvskugga. Undvik dock platser i direkt söderläge eller där rosorna riskerar att utsättas för allt för hårda vindar. Tänk också på att inte plantera rosor vid husväggar, under takutsprång eller andra husgrunder där det ofta blir för torrt. En tumregel är att plantera rosor cirka 50 centimeter från en husvägg, då det kan bli för torrt där på grund av takutsprånget. Om du planterar klätterrosor trivs de exempelvis bättre på en pergola än mot en vägg. Planterar du nära vattenkrävande träd som björk och pil riskerar rosorna att få hård konkurrens om vattnet. 

Följ rekommenderade planteringsavstånd även om det kan verka glest till en början – rosorna växer snabbt och blir generellt större än vad man kan tro. Det är bättre att istället fylla tomrummet och samplantera rosor med perenner och sommarblommor runt rosenplantorna.

Jord för rosor

Trots rosens omfattande släkte och mångfald trivs de flesta rosor på liknande sätt. Rosor föredrar generellt näringsrik, mullrik och gärna lerhaltig jord, och rosjord är särskilt utvecklad för detta ändramål. De bör planteras djupt och det är viktigt att förädlingsknölen (den lilla knölen där stammen och grenarna börjar) placeras cirka 10-15 centimeter under jordytan. Gemensamt för de flesta rosor är också att de är näringskrävande och känsliga för jordtrötthet.

Jordtrötthet

Om rosor har odlats på samma plats under en längre tid finns det risk för jordtrötthet, vilket kan göra det svårt för nya rosor att etablera sig. Jorden blir helt enkelt “ros-trött”, vilket innebär att rosorna inte längre trivs på platsen. Denna trötthet orsakas av små nematoder i jorden som angriper rosornas rötter. Om du misstänker att jorden blivit ros-trött bör du byta ut jorden helt innan du planterar nya rosor på växtplatsen. För bästa möjliga förutsättningar är det dock fördelaktigt att förbättra jorden, oavsett om det vuxit rosor där tidigare eller inte. Börja med att rensa bort allt ogräs. Om jorden är hårt packad lerjord eller näringsfattig sandjord bör du tillföra organiskt material som kompost, barkmull eller planteringsjord.

Plantera rosor

Gör såhär


Steg 1

Låt plantan stå i en hink med vatten cirka en timme innan plantering. Gräv en planteringsgrop som är cirka 40 cm bred och 40 cm djup.

Steg 2

Luckra upp sidorna och botten så att rötterna kan växa neråt och utåt. Vattna planteringsgropen och låt vattnet sjunka undan.

Steg 3

Placera rosen så att förädlingsstället (knölen som sitter ovanför rötterna på stammen) hamnar ca 10 cm under jordytan.

Steg 4

Fyll på med jord runt om så att plantan står stadigt. Välj gärna en rosjord och blanda ut den befintliga jorden. Vattna ordentligt.

Rosor föredrar generellt näringsrik, mullrik och gärna lerhaltig jord, och rosjord är särskilt utvecklad för detta ändramål.

Steg 5

Fyll på med mer jord om det behövs, tryck till jorden lätt med foten.

Plantering av rosor på våren

Det går att plantera såväl krukodlade som barrotade rosor under hela säsongen, förutsatt att marken är fri från tjäle. Undvik dock att plantera rosor under den värsta värmeböljan under delar av sommaren. Om du bor i norra Sverige (zon 4-8) är det alltid fördelaktigt med plantering av rosor på våren för att säkerställa att de hinner rota sig innan kylan kommer. En sen höstplantering är inte dödlig för rosen, men det kan ta längre tid för rosorna att komma igång på våren.

Plantering av rosor på hösten

I södra Sverige (zon 1-3) kan du generellt påbörja din plantering av rosor på hösten, såväl som på våren, förutsatt att jordtemperaturen överstiger +4°C. I högre växtzoner (zon 4-8) kan du plantera rosor på hösten, men vårplantering är att föredra, särskilt för barrotade rosor.   

Plantera rosor i kruka

Vid plantering av rosor i kruka är större krukor alltid att föredra, eftersom det ger rötterna mer utrymme och större tillgång till vatten och näring. Dessutom kräver rosor planterade i större krukor mindre frekvent bevattning. Tänk också på att välja en kruka med dräneringshål, som inte riskerar att täppas igen, men där överflödigt vatten kan rinna ut. För att lyckas med plantering av rosor i kruka är det av största vikt att tänka på rötterna som behöver syre. Att ge rötterna syre är nämligen minst lika viktigt som vatten och näring.

När du ska odla rosor i kruka; börja med att lägga ett lager lecakulor i botten av krukan för att förbättra dräneringen. Fyll sedan på med mull- och näringsrik rosjord upp till hälften innan du sätter i rosen. Plantera rosen djupt i krukan för bästa resultat.

Med rätt skötsel kan din ros blomma under lång tid, ibland i flera år. Oavsett om du planterar rosor i kruka utomhus eller inomhus, behöver den placeras med tillgång till solljus. Krukan får gärna stå i skugga, men försök att ge själva rosen sol, eftersom plantan annars riskerar att bli för varm och torka ut. För att minska risken för uttorkning är det också viktigt att rosorna vattnas rikligt. Jorden ska alltid vara lite fuktig. 

Skötsel av rosor

Vattna

Det är inte helt enkelt att ge exakta vattningsråd. Det bästa du kan göra är att du lär känna din jord och anpassar vattningen därefter. Rosor trivs bäst i fuktig jord, så det är viktigt att vattna ordentligt under torra perioder. För att vattnet ska nå ner till rötterna är det bättre att vattna rikligt med längre intervaller än att vattna lite och ofta. Vid nyplantering och under etableringsfasen krävs mer frekvent vattning.

Gödsla

För att rosor ska trivas och blomma länge behöver de rikligt med näring. En välnärd ros är dessutom mer motståndskraftig mot sjukdomar. Om du har engångsblommande rosor, dvs. rosor som bara blommar en gång per säsong, är det bäst att gödsla på våren när tillväxten sätter i gång. Om du har remonterande rosor, dvs. rosor som blommar flera gånger under en säsong, behöver du däremot gödsla en gång på våren och ytterligare en gång senare under säsongen. Nyplanterade rosor bör också få näring när de har etablerat sig ordentligt. Läs vår guide för bästa tips – gödsla rosor.

Beskära

Rosor är generellt mycket tåliga, men de är också kända för att vara mottagliga för en rad olika sjukdomar. Genom att ta bort döda eller sjuka grenar kan du förhindra spridning av sjukdomar och skadedjur. Beskärning främjar också ny tillväxt och en rikligare blomning, samtidigt som du kan forma rosenbuskarna efter dina önskemål.

Beskärning av rosor är relativt enkelt. Syftet är att avlägsna döda, sjuka eller skadade grenar, samt att gallra plantan för att ge ljus och luft möjlighet att tränga in. Äldre stammar kan också tas bort för att stimulera nya skott. Använd en vass sekatör. Läs vår guide där vi går igenom beskärning av rosor.

Övervintra rosor

Många rosor behöver skydd kring rötter och stam inför vintern. Genom att kupa upp ny jord runt rosens stam (eller genom att skapa en jordkulle vid basen av plantan) förbättrar du rosens förutsättningar att överleva vintern.

Slutet av oktober är en bra tid för detta i större delar av landet, medan man i södra Sverige kan vänta lite längre. Ta bort gamla blad och rensa löv som fallit till marken för att förhindra spridning av svampsjukdomar. Klipp gärna bort gamla knoppar som inte utvecklats. Undvik helst att använda torv när du kupar rosorna. Torv har en tendens att bli blöt, kall och tinar långsamt på våren, vilket kan fördröja rosornas uppvaknande. Ett bättre val är att använda täckbark. Tidigt på våren, när solen är som starkast, kan du lägga granris runt och över plantan för extra skydd mot solen. 

Övervintra ros i kruka

Härdiga rosor kan övervintra utomhus, men när de odlas i kruka är rotsystemet mer utsatt än när de står i marken. Krukor riskerar att spricka, även glaserade, om jorden blir blöt och fryser. För att undvika detta bör krukan flyttas under tak i skydd från regn. Isolera krukan genom att exempelvis fylla en säck runt den med löv, frigolit eller linda in den i en matta eller bubbelplast. Krukor på balkongen bör placeras nära väggen för att dra nytta av spillvärme. Ställ dem på frigolit, trä eller papp för att isolera dem från det kalla betonggolvet. Stamrosor kan behöva extra skydd runt stammen och ympstället genom att vira in dem i säckväv eller bubbelplast.

Övervintra ros i kruka inomhus

För mindre härdiga rosor och krukor som riskerar att spricka, bör de tas in när frosten kommer. Rosor klarar inte av att överleva i rumstemperatur, utan behöver en kall vintervila. Förvara dem mörkt och kallt, men frostfritt, omkring 5 grader. Under viloperioden ska du vattna ytterst sparsamt.

Vårvintern är den mest kritiska tiden. Det största hotet mot krukodlade rosor är under mars-april när temperaturväxlingarna är stora. Vårsolens starka strålar kan få rosorna att skjuta nya skott och knoppar, som riskerar att frysa under kalla nätter. Var inte för snabb med att ta ut dem från inomhusförvaringen. Vänta tills frostrisken är över och nätterna har blivit mildare. Skydda dem gärna från den starka vårsolen med fiberduk i början, så att de hinner anpassa sig. Kom ihåg att vattna när solen skiner på dem, men var försiktig så att du inte dränker dem.