Gå till huvudinnehållet
  • Fri frakt till butik
  • Öppet köp 30 dagar
  • Fri retur i butik

Genomsnitt kund recension 4.4

Odla gurka
Kunskap Guide

Odla gurka – så lyckas du

Dela

Det är enkelt att odla gurka – oavsett om du har ett växthus eller inte. För att kunna njuta av rikliga skördar handlar det i mångt och mycket om att välja rätt sort efter dina förutsättningar. Ta reda på allt du behöver veta för att lyckas med odling av gurka!

Tänk att gurkor som består av 96% vatten kan smaka så fantastiskt. Allra godast blir de förstås när man odlar gurkorna alldeles själv och för många med växthus är gurka en solklar favorit då plantorna ger mängder med frukt under sommarmånaderna. Med det sagt finns det en gurka för alla att odla – oavsett förutsättningar!

Så gurka

Att så gurka från frö är ett utmärkt alternativ med många spännande sorter att välja mellan. De olika sorterna delas ofta in i druvgurkor, drivgurkor, slanggurkor och frilandsgurkor, och för den som vill prova något annorlunda har ovanliga sorter som djungelgurka och äppelgurka blivit allt mer populära. Läs på fröpåsen innan du börjar. Där hittar du information om när, var och hur du ska så fröna, vilket kan variera beroende på gurksort och din geografiska plats i Sverige. I södra delarna kan du så ett par veckor tidigare, medan det är bättre att vänta längre i norr.

Förodla gurka – steg för steg

  • Så gurka i små krukor eller ett minidrivhus
    Placera ett frö per kruka i såjord och håll jorden fuktig. Gurkfrön gror bäst i värme, omkring 25 grader. För att skapa en stabil fuktig miljö kan du täcka krukorna med plastfolie eller ett plastlock, men se till att det finns hål för ventilation. Om kondens bildas, öppna plasten för att släppa ut fukt.

  • Ge gurkplantorna tillräckligt med ljus
    När fröet har grott, ställ krukan på en ljus plats i normal rumstemperatur. Tillräckligt med ljus är avgörande för att undvika rangliga plantor. Om du har extra växtbelysning, använd den gärna för att få starkare och friskare plantor.

  • Plantera om när när plantorna är tillräckligt stora
    När plantorna har vuxit tillräckligt för att hanteras, bör de planteras om i större krukor. Var försiktig när du hanterar rötterna – de är känsliga och kan skadas.

  • Förhindra rothalsröta
    För att skydda gurkplantan från rothalsröta, plantera den så att stammen inte hamnar under jorden. Gör istället en liten jordkulle för att lyfta upp stammen. Ett tunt lager vermikulit eller sand på jorden kan också hjälpa. Se också till att inte vattna för mycket på rothalsen.

  • Avhärda plantorna innan utplantering
    När risken för nattfrost är förbi och jorden har värmts upp till cirka 15 grader, är det dags att plantera ut gurkplantorna om de ska stå ute. Innan detta måste plantorna vänjas vid sin nya miljö genom att gradvis exponeras för sol och varierande temperaturer. Sätt ut dem i sina krukor några timmar mitt på dagen i halvskugga, och efter 2-3 dagar kan de planteras i trädgårdsland, pallkrage eller stora krukor på balkongen. Vissa gurksorter trivs dock bäst i växthus.

Om du köper gurkplantor i små krukor behöver de planteras om i en större kruka eller direkt på friland med gott om jordvolym för att kunna växa till sig ordentligt under säsongen. Dessa plantor brukar dyka upp i butiker under våren.

Plantera gurka

Att plantera gurka är både enkelt och givande. Oavsett om du odlar gurka i kruka, växthus, på friland eller i pallkrage är det viktigt att välja en sort som passar dina odlingsförhållanden – det är nyckeln till en framgångsrik skörd.  

Gurka i kruka

Välj en stor kruka med dräneringshål för bra vattendränering. Fyll krukan till tre fjärdedelar med grönsaksjord och placera gurkplantan på samma nivå som tidigare. Fyll på med jord och tryck lätt. Se till att stjälkens övergång till jorden är den högsta punkten för att undvika vattenskador. Vattna rikligt.

Gurkplantor i kruka kräver mer vatten och näring än de på friland. För att minska risken för rothalsröta, strö ett lager vermiculite på jorden för att behålla fukt och hålla jordytan luftig.

Gurka i växthus

Gurkor trivs bäst i växthus där temperaturen hålls runt 25 grader, eftersom de är känsliga för kyla. Håll dem borta från växthusets dörr för att undvika drag. Vid varma dagar, se till att växthuset är välventilerat. Om du inte har luftningsluckor, duscha bladen med vatten för att sänka temperaturen. Använd gärna en tunn gardin eller måla rutorna med vit kalk för att minska solens intensitet.

Slanggurka i växthus

Slanggurkor älskar värme och ljus, så starta odlingen vid rätt tidpunkt. Undvik för mycket skuggning, då det hämmar tillväxten. Eftersom gurkor snabbt absorberar fukt, använd ett droppbevattningssystem för jämn vattning och bästa skörd.

Gurka på friland

Välj en frilandssort som passar utomhusodling. Plantera gurkplantorna med 40–50 cm mellanrum för tillräckligt utrymme. Se till att rothalsen hamnar på rätt nivå och undvik att plantera för djupt.

Gurka i pallkrage

Välj en frilandssort för pallkrageodling. Stapla två pallkragar för att ge rötterna gott om utrymme. En spaljé på sidorna ger plantorna stöd och håller frukterna fria från marken, vilket minskar risken för sjukdomar.

Vidare läsning