Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Tio vanligaste sjukdomarna och skadorna hos hund

Tio vanligaste skadorna och sjukdomarna hos hundar

Dela

Att våra hundar råkar ut för sjukdom och skada är tyvärr inte ovanligt. Här listar vi de tio vanligaste sjukdomarna och skadorna hos hunden, baserat på vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringars statistik. Vilka är symptomen vid de olika sjukdomarna och vad kan de bero på? Här hittar du svaren.

  • Hund haltar

    Hälta

    Din hund haltar, vill ogärna stödja på ett ben eller tass eller går orent. Skadan är vanligast bland äldre hundar och beror ofta på artros eller ledproblem, men även unga hundar kan drabbas. Andra vanliga anledningar till hälta är sårskada, stukning eller fraktur som gör ont när hunden går. Viktigt är då att hunden får möjlighet till mycket vila och chans till läkning och återhämtning. Ta därför bara korta promenader under några dagars tid. Blir besvären inte bättre eller om skadan börjar svullna upp eller bli varm bör en veterinär kontaktas.

  • Öroninflammation hund

    Öroninflammation

    Din hund kliar sig mycket i örat/öronen, skakar på huvudet eller lutar ofta huvudet åt ena sidan. Örat kan också lukta illa eller kännas ömt för hunden. Öroninflammation beror främst på bakterier och jästsvamp som växer i varma och fuktiga hörselgångar och kan drabba hundar med både stående och liggande öron. Misstänker du att din hund har öroninflammation bör du kontakta en veterinär.

  • Hund kräks

    Kräkning och Diarré

    Att din hund kräks eller blir lös i magen kan bero på flera saker. Exempelvis om den ätit något olämpligt, magkatarr eller bakterier, men det kan också orsakas av byte av foder. Vanligtvis går symptomen över fort och kan behandlas hemma. Är hundens allmäntillstånd däremot påverkat, till exempel om hunden är hängig, har feber eller inte vill dricka, bör du kontakta veterinär. Extra viktigt är det att ha uppsikt om du har små valpar med kräkningar eller diarré, eftersom de är väldigt känsliga för uttorkning. Sker detta återkommande hos valpen bör du därför kontakta veterinär.

  • Klobrott

    Att din hund slickar sig ofta på tassar och klor kan vara ett tidigt tecken på klobrott. Är sprickan stor kan tassen också vara öm. Det beror på att klon fläkts upp så att pulpan blottats, vilket kan hända om hunden fastnat med eller brutit klon. Det finns då en risk för infektion, framförallt under sommaren då det är varmt ute. Om hundens klo brutits ytligt kan du klippa bort den skadade delen själv. Om du misstänker att en liten bit av klon fortfarande sitter kvar bör du uppsöka veterinär.

    För att förebygga klobrott är det viktigt att hålla klorna korta genom att fila och klippa hundens klor. Långa klor ökar risken för att klorna fastnar eller spricker.

  • Knöl i hunds buk

    Tumör i juver

    Hittar du en svullnad eller knöl i din hunds buk kan detta vara en tumör i juvret. Detta är vanligast bland äldre tikar. Vid upptäckt är det viktigt att kontakta veterinär omgående för vidare prognos. Om tumören har spridit sig rekommenderas oftast en operation. 

    För att minska risken för en juvertumör kan en så tidig kastrering av hunden som möjligt vara ett alternativ, eftersom juvertumörerna ofta är hormonrelaterade. Det är dock viktigt att du konsulterar din veterinär kring för- och nackdelar med en kastrering. Du kan även regelbundet känna igenom din hund efter förändringar i form av knölar. 

  • Klåda hos hund

    Klåda

    Kläda innebär att hunden kliar eller slickar sig, biland så mycket att det kan uppstå sår. Även smärta kan vara en orsak till att den kliar. Orsakerna kan vara många men några exempel är allergi, parasiter och hudinfektioner. Enkla knep för att förebygga klåda är att varje dag gå igenom din hund, ge den bra foder, sköta om pälsen och se till att hygienen är god där hunden vistas. På så vis kan du snabbt upptäcka till exempel parasiter eller hudproblem som orakats av tovor och smuts.

  • Sjukdomar hund

    Pyometra/Livmoderinflammation

    Pyometra kan visa sig genom flytningar (oftast illaluktande), feber, trötthet eller nedsatt allmäntillstånd, ökad törst och urinering, kräkningar, diarré, ont i magen och ovilja att röra sig. Sjukdomen, som är en varig livmoderinflammation, drabbar var fjärde tik före tio års ålder. Sjukdomen är dock olika vanlig beroende på ras. Av de tikar försäkrade i Sveland Djurförsäkringar som behandlats för pyometra är nästan hälften mellan sju och nio år då de insjuknar. 

    Orsaken till pyometra vet man inte helt idag. Dock misstänks hormonell påverkan och tikens immunförsvar vara en del av de bakomliggande orsakerna till sjukdomen. Vill man vara helt säker på att slippa pyometra är därför enda åtgärden kastrering. Vill du inte kastrera din tik är det viktigt att du istället är uppmärksam på om hon uppvisar eventuella sjukdomssymtom.

  • Tandfraktur hund

    Tandfraktur

    Om din hund äter dåligt eller inte alls kan det vara bra att titta efter tandfraktur, dvs om en bit av en tand gått av. Detta kan orsakas av att hunden tuggat på någonting hårt eller att hunden utsatts för trauma. Det finns också sjukdomar som gör att hunden lättare drabbas av tandfrakturer.

    Misstänker du att fin hund fått en fraktur i tänderna behöver detta snarast bedömas av en veterinär, eftersom bakterier snabbt kan göra frakturen värre.

  • Hund allergi

    Allergi

    Symptomen vid allergi kan vara klåda eller återkommande öroninfektioner och beror på att hunden är allergisk mot någonting i sin miljö. Det kan exempelvis handla om en foderallergi, allergi mot dammkvalster eller pollen i luften. Hos en veterinär kan du göra olika typer av allergitester för att säkerställa att din hund är allergisk och mot vad. Om en foderallergi misstänks gör det här testet genom att hunden sätts på en strikt diet. Det händer dock att allergitesterna inte säkert kan visa på just allergi.

    Vilken behandling hunden får beror på typ av allergi och utgår även från just din hunds behov.

  • bitskada hund

    Sårskador/Bitskador

    Får din hund mindre sår går dessa oftast bra att sköta om och tvätta rent hemma. Vid större sår däremot, såsom bitsår från exempelvis andra hundar, behövs nästan alltid veterinärvård för att kontrollera att det inte bildats sårfickor i huden som behöver dräneras. Ibland behöver hunden även smärtlindring och antibiotika för sina skador.

Statistiken är hämtad från Sveland Djurförsäkringars skadestatistik.

Våra tjänster för hunden