Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Kennelhosta hos hund - symtom, behandling och tips på granngården.se
Tips

Kennelhosta – symtom och tips

Dela

Om din hund hostar kan det vara ett tecken på kennelhosta. Det är vanligtvis ingen farlig sjukdom, men det finns saker som är bra att tänka på om din vovve drabbas. Här kan du läsa om vilka symtomen är, information om behandling och hur det smittar med mera.

Kennelhosta är en vanlig sjukdom bland hundar, framförallt under vinterhalvåret. Namnet är egentligen ett samlingsbegrepp på flera luftvägsåkommor med hosta. Så hur vet du att det är just kennelhosta din hund drabbats av?

  • Symtom

    Symtom som kraftiga hostattacker som om din hund satt något i halsen brukar tyda på att det är kennelhosta. Hostan kan vara olika intensiv. Är den riktigt ihärdig och våldsam kan hunden t.o.m. kräkas upp ett vitt slem. Det kan hända att hunden även får lite feber, men utöver det brukar allmäntillståndet vara normalt och utan andra symtom.

  • Hur smittar kennelhosta?

    Hur smittar då kennelhostan? Direktkontakt med andra hundar som bär på smittan är största smittorisken. Även att dricka ur samma vattenskål som en annan hund med kennelhosta kan smitta, eller om de slickar på samma föremål. Människor kan dock inte drabbas.

  • Inkubationstid

    Inkubationstiden, dvs den tid från när din hund smittats tills dess att den får symtom, är oftast fyra till tio dagar. Bra att känna till är att hunden kan smitta också under inkubationstiden, även om den inte uppvisar några tecken på sjukdom.

  • Behandling

    De flesta hundar blir friska av sig själva inom två veckor från det att sjukdomen bryter ut. Du kan dock gärna kolla tempen på din hund dagligen för att kontrollera att den inte har långvarig eller hög feber. Förvärras febern eller om hunden får andningssvårigheter eller verkar väldigt trött bör du uppsöka veterinär för behandling.

  • Vaccin

    Tyvärr blir din hund inte immun mot kennelhosta om den haft det en gång. Däremot finns det vaccin mot hostan som lindrar framtida sjukdom något. Vaccinet skyddar dock inte helt och hållet från smittan.

    Så när bör du vaccinera din hund? Att vaccinera kan vara en god idé om hunden vistas mycket bland andra hundar, som till exempel på ett hunddagis. Det är heller inte helt ovanligt att vaccinera tävlande hundar.

läs om symtom för kennelhosta hos hundar på granngården.se

Att tänka på

Tänk på att ta det lugnt om din hund fått kennelhosta. Låt den vila och ta bara kortare promenader. Ett bra tips kan också vara att använda sele istället för halsband vid promenaden för att undvika att reta upp hostan extra.

Kom också ihåg att inte låta din hund träffa andra hundar under tiden den är sjuk för att slippa smitta dem med!

 

Källa: Sveland Djurförsäkringar