Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Kunskap

Hundpsykologen tipsar – kommunicera med hunden

Dela

Kommunikation är A och O i relationen mellan hund och hundägare. Men för att hunden ska bli kommunikativ behöver du träna hunden till att bli det. Ta del av hundpsykologen Caroline's bästa tips på hur du kommunicerar med din hund!

När det kommer till att träna hunden krävs det mycket mer träning än vad de flesta tror, och repetition är otroligt viktigt. När du sagt åt din hund att den inte får göra si eller så kan det vara lätt att tro att hunden lärt sig sin läxa, medan det i själva verket uppstår ett missförstånd mellan hund och ägare. Vi förväntar oss- och tror att hunden förstår, men det kan vara så att hunden skäms i vilket vi tolkar någonting annat. Hundar kommunicerar med hela kroppen; från öron till svans och vi kan ofta läsa av hundens kroppsspråk men inte hundens språk som vi måste lära oss att förstå. Vi måste helt enkelt släppa på förväntningarna och ha tålamod för att hunden ska lära sig vad den får och inte får göra. Det krävs träning och repetition!

  • Hundens kroppsspråk

    Som människor kan vi berätta hur vi mår medan hundar kommunicerar detta genom kroppsspråket. Generellt visar många hundar samma signaler för att uttrycka sitt humör rent biologiskt, men utgå alltid ifrån din egen hund som individ, och kom ihåg att det såklart också finns rasspecifika skillnader. Några tydliga signaler som visar på att hunden är glad är att den viftar på svansen, att öronen är upphöjda och pupillerna stora. Hunden är också exalterad, fokuserad och uppmuntrar till lek när den är glad. Om hunden inte visar tecken på dessa signaler kan det vara en god idé att notera huruvida hunden verkar stressad eller nervös genom att vara uppmärksam på om hunden uppvisar aggression eller kanske gömmer sig.

    Hundvalpar börjar utveckla sitt språk med sin mamma och sina syskor, och för att din hundvalp ska fortsätta utvecklas är det viktigt att fortsätta träna valpens språk. Träna hunden på att möta- och komma överens med andra hundar och människor. Det är också viktigt att komma ihåg att din hundvalp inte alltid kommer att vara just en valp, vilket är lätt att förbise och föreställa sig när valpen just flyttat hem till dig. Börja redan nu att visualisera din fullväxta hund ett år in i framtiden och skapa rutiner för din vuxna hund redan i valpstadiet.

  • Bestraffning

    Det finns ingenting som stödjer bestraffningar. Det kan till synes verka effektivt på kort sikt, men hårda tag, att dra i kopplet, stänga in eller att skälla kommer inte att lösa hundens ”problematik” i längden då såväl psykiska som fysiska bestraffningar hämmar hundens inlärningsprocess. Bestraffningar som metod skapar rädsla hos hunden och påverkar såväl välmåendet som hundens förtroende för sin hundägare. Hundar som blir bestraffade går igenom upplevelser utan att förstå varför, då vi berättar för hunden vad vi inte vill, men inte vad vi vill. Träna- och låt hunden testa sig fram till önskat beteende. Om du behöver tillrättavisa din hund ska du hålla det kort och med en bestämd, men inte hård, ton. Var kärleksfull när du tränar lydnad med din hund, och använd positiv uppmuntran baserat på konsekvens och tålamod. Kom ihåg: allt beteende som skrämmer din hund kommer inte att hjälpa din hund till att bete sig bättre – tvärtom!

  • Belöning

    Belöning är så mycket mer än godis, och genom att variera belöningarna får du också hunden att uppskatta olika sorters belöningar. Istället för godis kan det handla om beröring, tid för lek, tillåtelsen att bada, gå och nosa, söka eller spåra. Först och främst ska du belöna hunden i inlärningssyfte när hunden gjort någonting bra eller presterat enligt önskat beteende. Om du belönar med godis bara för att, kan det leda till att hunden tigger, och om du belönar vid felaktigt beteenden signalerar du att beteendet i fråga är okej. Spara också på en riktig jackpott dvs. en belöning som hunden får någon gång ibland när den varit extra duktig.

    Om din hund gnäller ska du inte belöna genom att ta upp och gosa – visa även här att det blir gos när hunden gjort någonting bra. Men. Kom ihåg att behovet av gos och integritet varierar mellan hundraser: ofta har du ett större behov av att gosa med din hund än vad hunden har av att gosa med dig. Läs av signalerna din hund sänder ut hundar kramar ju inte varandra. Vill din hund gosa just nu? Om så, gosa på!

Förstå din bästa vän

Ett vanligt problem är att hunden skäller i lägenheten, att de är aggressiva gentemot andra hundar eller att de gör motstånd på promenaden. Här är det viktigt att inte skrika eller bli arg på hunden som i sin tur kan bli rädd eller orolig. Att hunden skäller kan bero på många saker; att hunden vaktar, varnar, känner sig ängslig eller söker uppmärksamhet. För att din hund ska må bra är det viktigt med stimulans och regelbunden träning. Skapa rutiner där ni tar längre promenader vid samma tidpunkt dagligen, aktivera genom lek och jobba med lydnadsträning. Skapa också en lugn plats för din hund i hemmamiljö; en plats där hunden kan dra sig tillbaka, söka trygghet och vara ensam vid behov. Och kom ihåg att din hund kan bli stressad och orolig om du som hundägare är det.

Varför skäller min hund?

Att skälla ligger i hundens natur, men det inte alltid helt lätt att som hundägare förstå varför hunden skäller, blir arg eller börjar morra oprovocerat. För att reda ut varför just din hund gör det behöver du observera din hund och notera om där finns ett mönster. Vad gör din hund precis innan den börjar skälla och under vilka omständigheter verkar beteendet triggas igång?

Många hundar skäller i hallen, när nya människor kommer på besök eller då de möter andra hundar på promenaden, men orsaken till att de skäller beror också på vad det är för hundras. Om du har en vaktande ras eller huruvida din hund får frihet till att skälla och larma, är ett exempel. Ge din hund uppgifter som får den att känna sig värdefull; annars kan utfallet bli så att hunden står arbetslös och frustrerad i vilket den skäller. Jakthunden kan få lov att jaga medan vakthunden får lov att vakta. En annan får hämta skorna eller bära tidningarna från brevlådan. Ge inte din hund godis direkt efter att den skällt. Notera först att din hund verkligen lyssnar och utför sin träning.

Se över hur din hund mår och om stress kan vara en orsakande faktor till skällandet. Kanske är det ett inlärt men oönskat beteende. I sådana fall kan du jobba praktiskt för att omöjliggöra beteendet, för hunden att lära sig på nytt. Om din hund brukar springa mot staketet och skälla på förbipasserande kan du ta ut hunden i trädgården, men använda lina och sele för att förhindra att hunden springer fram och tillbaka. Belöna hunden bortom den plats (staketet) där den brukar skälla. All typ av träning kräver mycket repetition. När du börjar se önskat resultat kan du börja släppa ut lite mer lina efter hand, för att ta exemplet med staketet.

Varför vill hunden inte gå på promenad?

Som hundägare är det rutin att ta flera promenader om dagen. Men kanske har du varit med om att hunden stannar rill och vägrar gå ett steg längre, eller kanske vägrar hunden rent av att gå ut på promenad överhuvudtaget. Om så är fallet behöver du först ta reda på var skon klämmer: tar ni kanske för långa promenader? Se över vad era promenader brukar innehålla då det är stor skillnad på en runda i trädgården eller en timmes långpromenad i skogen. Ofta tenderar vi att gå för mycket och för tidigt med våra valpar. Börja också notera om det är någonting som verkar stressa hunden då det kanske är mycket intryck under er dagliga runda. Låt hunden gå i sin egen takt – dra inte i kopplet och stressa inte fram någonting. Testa att stå stilla på platsen utan att titta på hunden för att sedan titta åt nästa destination. Tids nog kommer tassarna att följa med. Om hunden är trött kan du bära hem hunden.

Stärk hundens självkänska och självförtroende

Hundar reagera instinktivt på sådant de upplever som hotfullt eller främmande genom att fly, frysa eller fäkta. Om hunden är rädd måste hunden själv få överkomma sina rädslor, men med rätt metoder och tålamod kan du hjälpa hunden till att träna bort rädslan. Börja redan i valpstadiet och stärk hundens självkänsla och självförtroende genom social träning och miljöträning som stärker hunden. Låt hunden utveckla sitt språk genom lek med andra hundar och behåll lugnet genom att ignorera plötsliga ljud då det spelar stor roll hur vi som hundägare reagerar i situationer tillsammans med hunden. 

Låt oss säga att din hund är rädd för en flaggstång. För hunden verkar flaggstången vara livsfarlig. Såvida rädslan inte ligger till grund för ett tidigare trauma, kan du testa att själv spela supercool och kanske klappa lite på den där flaggstången. På så vis visar du din hund att det inte är farligt och att du inte är lika rädd för den själv. 

Stärk relationen

Träning och repetition är A och O för att få hunden till att bli mer kommunikativ och i grunden bygger det bara på att beköna och förstärka beteenden. Ju mer saker du du lär din hund, desto lättare kommer det också att bli för din hund att lära sig nya saker såsom partytricks! Ingenting kan gå fel i den roliga träningen och även om ett träningspass inte blev som du tänkt dig kommer det att förbättra er relation – för att inte tala om er kommunikation!

Vidare läsning