Gå till huvudinnehållet
  • Fri frakt till butik
  • Öppet köp 30 dagar
  • Fri retur i butik

Genomsnitt kund recension 4.4

Hund i sjö
Kunskap

Hot spot hos hund – orsaker, symtom och behandling

Dela

Hot spot är en typ av fukteksem som leder till en ytlig hudinflammation. Här kan du läsa om dess symtom, orsaker och behandlingsmetoder.

Fukteksem, eller hot spot som det också kallas, är en smärtsam och snabbt spridande hudinflammation. Om den inte behandlas i tid kan den förvärras. Hot spot förekommer ofta på hundens huvud, nacke, hals eller rygg men kan uppstå var som helst. Hot spots börjar som små, vätskande eksem som snabbt kan bli större. Vanliga tecken att hålla koll på inkluderar:

se Hud- och pälstillskott

Hund med pinne i vatten

Varför drabbas hundar av hot spots?


Hundar drabbas ofta av hot spots på grund av klåda eller irritation, vilket leder till att de kliar, biter eller slickar sig intensivt. Detta kan orsakas av allergier, fukt efter bad eller regniga promenader, parasiter som loppor och fästingar, öroninflammation, insektsbett eller bristande pälsvård där tovor och smuts bidrar till hudproblem.

Vissa hundraser, särskilt de med tjock och tät päls som golden retriever, newfoundlands och rottweiler, löper större risk att utveckla hot spots. Risken ökar särskilt under sommaren, då värme och fukt ger en idealisk miljö för bakterietillväxt.

Så behandlar och förebygger du hot spots

Om din hund drabbas av en hot spot är det viktigt att agera snabbt. Börja med att försiktigt raka bort pälsen runt eksemet för att minska fukt och smuts. Tvätta sedan området med en mild antibakteriell lösning och låt huden luftas så att såret kan torka. För att lindra inflammationen kan du applicera en salva med mild kortison. Förhindra hunden från att slicka eller klia genom att använda en skyddskrage eller ett skyddsplagg.

Om din hund älskar att bada, se till att skölja pälsen noggrant med rent vatten och torka den ordentligt efteråt. Har hunden haft återkommande problem med hot spot kan det vara bra att minska badfrekvensen. Kontrollera hundens hud dagligen och håll koll på eventuella förändringar. För långhåriga hundar kan en sommarklippning vara en bra lösning, då det både hjälper hunden att reglera värmen och gör att pälsen torkar snabbare efter bad.

När bör jag kontakta veterinär?

Om inflammationen inte förbättras snabbt, om hunden har mycket ont eller om det finns en underliggande orsak som behöver behandlas, bör du ta kontakt med en veterinär.