Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Undvik fukteksem hos din hund

Dela

Fukteksem, eller hotspots som det också kallas, är inte helt ovanligt hos hundar med tät päls. Särskillt under de varma sommarmånaderna när hunden badar eller till exempel haft ett litet fästingbett som den kliat på. Det är en plågsam hudinfektion som kan spridas extremt snabbt i hundens hud.

På en dag kan ett litet eksem sprida sig till ett stort område. Ofta upptäcker husse eller matte det då pälsen kan vara fuktig och hoptovad kring området för eksemet. Området kan även vara blodigt, rött och inflammerat och hunden brukar klia sig och slicka där infektionen är. Hundar med allergi löper större risk för fukteksem än hundar utan allergi. 

Här ger vi dig några tips om vad du som djurägare kan göra själv hemma och när veterinär ska kontaktas.

Spana även in vår avdelning för produkter inom hundapotek

  • Symtom på fukteksem

    Klåda, hopklibbad och blöt päls, rodnad. Det är symtom som du som hundägare behöver hålla koll efter. Fukteksemen är ofta smärtsamma och eftersom de sprider sig så fort bör du titta igenom din hund dagligen.  

  • Förebygg spridning av fukteksem

    Eksemen sprider sig snabbt och du bör ta din hund till veterinär så fort du har upptäckt ett större fukteksem. Om du upptäcker eksemet i tid och det fortfarande är väldigt litet, kan du börja med att klippa bort pälsen runt området. Klipp med marginal så att du kan hålla koll på om det skulle sprida sig. Rengör noggrant med klorhexidin, det hittar du på apoteket. Om hunden slickar på området kring eksemet kan du behöva sätta en krage eller liknande, så att hunden inte kommer åt och förvärrar såret. Hos Veterinären brukar hunden få lugnande medel så att veterinären kan klippa, tvätta och få en överblick över hur allvarligt eksemet har blivit. Fukteksem är ofta mycket smärtande och hunden kan behöva smärtlindring.  

  • Uteslut allergi

    Om eksemen fortsätter att sprida sig och hunden har fortsatt ont trots ovan behandling kan du behöva ge den kortison och/eller antibiotika. Ta för vana att titta igenom din hund, främst under sommarmånaderna då fukteksem är som vanligast. 

    Vid återkommande problem är det viktigt att utesluta att något annat kan ligga bakom infektionerna, till exempel allergi. Prata med din veterinär för rådgivninng kring hur du går vidare med en eventuell utredning.