Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

beskära rosenbuskar med sekatör
Guide

Beskära rosor – när och hur ska man klippa rosor?

Dela

När det våras i trädgården är det dags att beskära och klippa rosorna. I den här guiden går vi igenom hur du beskär dina rosenbuskar på rätt sätt.

Rosor är generellt mycket tåliga. Men de är också ökända för att vara mottagliga för ett stort antal sjukdomar. Genom att ta bort döda eller sjuka grenar förhindrar du spridning av sjukdomar och skadedjur. Beskärning av rosor uppmuntrar i sin tur till ny tillväxt och rikare blomning – samtidigt som du formar dina rosenbuskar efter tycke och smak.  

Att beskära rosor är en relativt enkel process. En välskött ros håller sig frisk, blommar rikligt och utvecklas till en vacker buske som kan leva i många år. Hur mycket du beskär är en fråga om tycke och smak. Syftet med att beskära rosor är främst att ta bort döda, sjuka och skadade grenar, samt att gallra plantan för att ge möjlighet för ljus och luft att tränga in. Äldre stammar kan också tas bort för att uppmuntra nya skott. Var inte rädd för att beskära dina rosor; det ska mycket till för att en ros inte ska överleva på grund av felaktig klippning. Det är i regel bättre att klippa – än att inte klippa alls.

Rekommendationerna kring beskärning av rosor varierar beroende på vilken huvudgrupp rosen tillhör, men vissa grundprinciper gäller för samtliga rosor. När du beskär en ros, oavsett sort, ska snittet läggas precis ovanför ett utåtriktad öga, det vill säga en bladknopp. Om du klipper mellan två ögon kommer delen av grenen ovanför att dö, eftersom den saknar ett skott för fortsatt tillväxt. Att klippa ovanför ett utåtriktat öga hjälper till att ge rosbusken önskad form. Att beskära rosor kan verka svårt, men med rätt verktyg är det en relativt enkel process:

När det våras i trädgården är det dags att beskära rosorna

När ska man beskära rosor?

Den bästa tidpunkten för beskärning av rosor varierar förstås beroende på var i landet man bor, men när det våras i trädgården är det dags att ta fram sekatören och beskära rosorna.

Beskära rosor på våren


Den bästa tiden att beskära rosor är tidigt på våren. En gammal tumregel är att man beskär rosor när björkarna får “musöron”. Eftersom björk växer i hela landet, används denna regel för att indikera när frostrisken är över. Idag rekommenderas det dock att man väntar tills dess att frostnätterna är förbi och att man istället håller ett öga på rosorna.

Att beskära rosor för tidigt kan leda till frostskador, men det är också viktigt att inte vänta för länge med att beskära rosorna på våren, då det finns en risk att rosen hinner lägga sin energi på att bilda blad som du sedan måste klippa bort. När små skott börjar utvecklas, men innan rosen börjar knoppa, är det dags för beskärning. I samband med beskärningen på våren är det också fördelaktigt att gödsla rosorna med rosgödsel.

Under sommaren behöver engångsblommande buskrosor inte beskäras. Det enda du behöver göra är att plocka bort vissna blommor. Rosor som bildar nypon behöver inte putsas alls. Däremot bör rabattrosor och remonterande buskrosor beskäras, liksom gödslas, ytterligare en gång under säsongen för att uppmuntra tillväxt av nya blommor. Klipp då ett par decimeter under den vissna blomman eller blomklasen. Snitta strax ovanför ett blad och gödsla i samband med beskärningen, under j
uni-juli månad.

Beskära rosor på hösten


På hösten räcker det att du plockar bort döda eller skadade rosengrenar, samt grenar som växer utåt från busken. Vänta således med att beskära rosorna till våren, när de börjar producera ny tillväxt efter vintern. Vid beskärning av rosor på hösten riskerar nya skott att växa fram, och dessa är känsliga för vinterkyla och frostskador. 
Om du beskär rosorna på hösten – gör det efter den första frosten.

Beskärning av rosor

Att beskära rosor kan kännas överväldigande till en början, men med rätt verktyg, teknik och övning blir det en allt enklare praxis. Tänk på att varje ros är unik. Här går vi igenom metoder för beskärning av olika sorters rosor.

Beskära rabattrosor

Rabattrosor blommar på de skott som utvecklas under sommaren och bör beskäras ganska hårt för att bibehålla den kompakta och låga växtformen. Om de växer för högt riskerar de att bli kala nertill. 

Beskärningen sker på våren genom att rabattrosorna klipps ner ordentligt, till ungefär 20 cm ovan mark. Det kan kännas drastiskt, men detta är det bästa sättet för att få en vacker rabattros som blommar rikligt. Om du istället beskär en rabattros som en buskros, kommer den fortfarande att blomma, men bara på de nya grenarna längst upp. 

Klaseblommande rabattrosor

Klaseblommande rosor, även kända som floribundarosor, blommar med många blommor i täta klasar. Dessa rosor bör beskäras hårt: svagväxande sorter klipps tillbaka till cirka 15 cm ovan mark, medan mer starkväxande sorter kan klippas till cirka 25 cm. Denna kraftiga beskärning främjar täta och välväxta rosbuskar.

Storblommiga rabattrosor

Storblommiga rabattrosor, även kända som tehybridrosor, blommar på årsskotten och är mindre härdiga än floribundarosor. För att undvika frysskador är det viktigt att inte beskära tehybridrosor för tidigt på våren. Börja med att ta bort gamla och svaga grenar, och behåll fyra till fem av de kraftigaste skotten. Starkväxande sorter beskärs så att cirka 20–30 cm återstår, medan svagväxande sorter kan klippas ner till cirka 10–20 cm. Korta eventuellt in sidoskott, men lämna 1–2 ögon kvar.

Beskära busk- och klätterrosor

Det är enkelt att beskära klätterrosor och buskrosor, som båda blommar på äldre grenar och på förra säsongens tillväxt.

Om du beskär busk- och klätterrosor för kraftigt på våren riskerar du att klippa bort många blomknoppar. Därför ska du främst ta bort skadade och döda grenar för att forma en vacker buske. Tjocka grenar som inte har så många sidogrenar har gjort sitt och kan klippas ner helt till marken. Skär sedan bort skadade grenar tills dess att bara frisk ved återstår. Forma resten av busken genom att endast toppa årsskotten, så att du får den form du önskar. 

Beskära buskrosor

Buskrosor delas in i engångsblommande rosor och remonterande rosor, som blommar i flera omgångar.

Engångsblommande buskrosor

Engångsblommande buskrosor, som generellt tillhör gammaldags buskrosor, blommar oftast på fjolårsskott eller äldre grenar. Det är därför viktigt att undvika alltför hård beskärning för att inte ta bort årets blomning. Börja med att ta bort döda och tunna, spinkiga skott. Klipp bort de äldsta grenarna som inte längre ger blommor, nära markytan. Om rosbusken fortfarande verkar för tät efter detta, kan du gallra ut fler grenar. För lägre och kompaktare buskrosor kan du alternativt forma busken med en häcksax.

Återblommande buskrosor

Vad gäller återblommande buskrosor, som generellt tillhör moderna buskrosor, behöver du ta bort döda och torra grenar samt skott som växer i fel riktning eller är för tätt sittande. Kortare de kraftigaste årsskotten med en tredjedel och de svagare skotten så att 3–4 ögon återstår. Klipp gärna ovanför ett utåtriktat öga för att skapa en luftigare buske. För remonterande buskrosor bör du även beskära överblommade skott under sommaren för att främja ytterligare blomning.

Beskära klätterrosor

Klätterrosor bör helst inte beskäras de första åren efter plantering. När rosorna har etablerat sig, räcker det oftast med en lätt putsning. Ta bort skadade och döda grenar samt några av de äldsta grenarna vid behov. Korta även in mycket långa, raka skott om det behövs.

Du kan delvis styra klätterrosornas växtsätt, men du ska inte klippa ner din klätterros helt. För ett smalt och upprätt växtsätt, klipp grenarna ovanför ett inåtpekande öga. För en bred och yvig ros, klipp ovanför ett utåtpekande öga. Var särskilt försiktig med engångsblommande klätterrosor, som inte bör beskäras för hårt eftersom det kan ta bort årets blomning.

Småblommiga klätterrosor

Småblommiga klätterrosor, även kända som "ramblers", klassas ofta som gammaldags klätterrosor och blommar oftast en gång per år, men då i överflöd med mängder av små blomklasar. När du beskär småblommiga klätterrosor; börja med att ta bort skadade och döda grenar. Om rosbusken blivit för tät och risig kan du utföra en föryngringsbeskärning genom att klippa ner den helt, kvar med cirka 10 cm ovan mark. Annars, korta in sidoskotten på de långa huvudskotten till 3–5 ögon.

Storblommiga klätterrosor

Om rosen växer mot en spaljé eller liknande kan du forma den genom att korta in de långa grenarna på olika nivåer och klippa sidoskotten på dessa grenar till 3–5 ögon.

Beskära marktäckande rosor

Marktäckande rosor utgör ingen enhetlig grupp, men de har gemensamt ett lågt och utbrett växtsätt. Många av dessa rosor har en lång och sammanhängande blomningstid. De bör inte beskäras mycket; begränsa dig till att ta bort alltför yviga skott och grenar. Om busken inte är självrensande kan det även vara aktuellt att putsa bort vissna blommor under växtsäsongen.

Beskära vildrosor

Vildrosor är förfäderna till alla dagens odlade rosor. De blommar vanligtvis bara en gång, men då med en intensiv prakt, och är mycket lättskötta och långlivade buskar. Vildrosor behöver inte beskäras, men för regelbunden skötsel kan du ta bort döda grenar, gallra ur busken om den blivit för tät, och klippa in långa skott om de dragit iväg för mycket. Om du behöver beskära – beskär vildrosor på våren.

Beskära nyplanterade rosor

En nyplanterad ros bör beskäras kraftigt för att undvika att skotten blir för svaga. Klipp ner busken till max 25 cm på längden. Det spelar mindre roll om du gör detta före eller efter planteringen av rosor – välj det som är mest praktiskt för dig. Drömmer du om en rosenträdgård? Läs vår guide – plantering av rosor

Vi slipar, justerar och smörjer in din sekatör för endast 349:-