Den var jättebra
Plantera pioner – så lyckas du
Pion – denna älskade perenn som förgyller våra rabatter år efter år med sin praktfulla skönhet. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta för att lyckas med plantering och skötsel av pioner.
Pioner är eleganta, långlivade perenner som kan förgylla vilken trädgård som helst. Inte minst luktpionen, med sina stora, doftande blommor, är en favorit bland många trädgårdsfantaster. Det finns fem olika blomtyper av pioner: enkelblommande, halvfyllda, fyllda, japanska och anemonblommande.
Plantera pioner
Pionen är en tålig och lättodlad växt som, trots sin långsamma tillväxt, kan bli en trogen och långlivad del av trädgården. Den är robust och drabbas sällan av skadedjur – inte ens rådjuren verkar vara intresserade av den.
Plantering av pioner
Att plantera pioner kräver lite planering, men belöningen i form av överdådiga blommor och en långvarig trädgårdsskatt är definitivt värd insatsen.
Tidpunkt
Den bästa tiden att plantera pioner är på hösten, under september och oktober, när plantorna är i vila. Då kan de fokusera på att utveckla sugrötter innan vintern. Om du vill plantera pion på våren, välj krukodlade pioner som är mindre känsliga än barrotade plantor. Se också till att skydda dina pioner med fiberduk om det finns risk för frost.
Växtplats
Luktpioner älskar soliga platser men klarar även halvskugga. Andra sorter kan behöva lite mer skugga, så kontrollera vad som gäller för just din pion. Kom ihåg att pioner som står i skuggigare lägen ofta blommar något senare, men blomningen kan vara längre.
Jord
Pioner trivs bäst i näringsrik, lerhaltig och väldränerad jord. Om din jord är tung, förbättra den genom att blanda i kompost. Är den sandig kan du tillföra benmjöl eller annan näring. Undvik dock att övergödsla och låt aldrig gödslet komma i direkt kontakt med rötterna. Kogödsel eller benmjöl är utmärkta val för att ge pionerna en bra start.
Plantering
- Gräv planteringsbäddar som är cirka 50 cm djupa och lika breda.
- Plantera pionerna grunt; knopparna (skottanlagen) ska ligga 3–5 cm under markytan.
- Undvik att plantera för djupt, då det kan hindra blomning.
- Vattna ordentligt efter plantering, men gödsla inte vid plantering.
- För täta grupper av pioner, håll ett planteringsavstånd på cirka 1 meter.
Kom ihåg att pioner kan ta några år på sig att etablera sig innan de blommar fullt ut. När de väl har rotat sig kan du njuta av en blomsterprakt som återkommer år efter år – och som bara blir vackrare med tiden.
Skötsel av pioner
Pioner är vackra, långlivade och relativt lättskötta, men för att de ska trivas och blomma rikligt behöver de lite omsorg. Här följer några värdefulla råd om skötsel av pioner för att maximera deras hälsa och skönhet:
-
Gödsling
Efter blomningen mår pionerna bra av en lätt gödsling. Använd kogödsel eller benmjöl och arbeta försiktigt ner det ytligt i jorden runt plantan. Undvik att övergödsla, då det kan påverka blomningen negativt. -
Växtstöd för tunga blommor
De stora och ofta tunga pionblommorna behöver stöd för att inte böjas ner mot marken. Sätt upp ett stadigt växtstöd kring plantans "midja" för att hålla blommorna på plats och framhäva deras skönhet. -
Skydda skotten på våren
Om en oväntad köldknäpp slår till när pionerna börjat spira, täck de unga skotten med granris eller ett lager täckbark. Detta hjälper dem att klara sig oskadda genom frosten. -
Flytta eller dela pioner
Hösten är den bästa tiden att flytta eller dela pioner. Gräv upp plantorna och plantera om dem på samma djup som tidigare. För buskpioner, som är lite mer känsliga, klipp ner dem med två tredjedelar innan de flyttas. -
Förebygg och behandla sjukdomar
Pioner är i regel friska, men de kan drabbas av vissa problem:- Bladmögel: Kan orsaka torra, bruna fläckar på bladen.
- Gråmögel: Drabbar örtpioner och får deras stjälkar att vika sig.
För att stärka plantan kan du använda kiselpreparat eller nässelvatten. Om angreppen är allvarliga, klipp bort de skadade bladen och släng dem i soporna – inte i komposten, för att undvika spridning av sjukdomar.
- 2 för 149kr