Inomhusväxter – så lyckas du under vinterhalvåret
Dagarna blir kortare och ute råder mörker och kyla, men du kan låta grönskan stå i centrum även i vinter. Ta del av bästa tipsen på hur du får dina inomhusväxter att överleva vintern!
-
Inred med gröna växter
Gröna inomhusväxter kan pigga upp vilket rum som helst, men födelarna går långt över det estetiska. Gröna växter bidrar till ett bättre inomhusklimat då de tar upp koldioxid och släpper ut syre i vilket renar luften. Rötterna tar upp vatten som i sin tur avdunstar i luften från sina blad och förbättrar luftfuktigheten inomhus.
När hösten kommer och bladen börjar skifta i färg dröjer det inte länge innan de fallit från trädens alla grenar. Gröna inomhusväxter kan du njuta av året runt, oavsett säsong.
För att dina inomhusväxter ska må bra är det framförallt 3 saker du ska ha i åtanke.
- Näringsrik jord
- Friskt vatten
- Dagsljus
En växt som får tillräckligt med näring, ljus och vatten känns igen genom sina frodiga blad.
- Näringsrik jord
-
Rätt jord för rätt växt
Rätt val av jord är en förutsättning för att dina inomhusväxter ska kunna växa sig starkare och större. Anpassa kruka efter växtens storlek och jord efter växtens behov.
Rötterna behöver tillräckligt med utrymme för att jorden ska kunna behålla vatten, luft och näring. Välj därför en kruka som passar växtens storlek. Rötterna växer sedan i takt med växten och det är bra om du planterar om din växt någon gång ibland. Allra minst vartannat eller var tredje år.
- För de allra flesta krukväxter kan du använda dig utav helt vanlig blomjord.
- För ekologisk odling av krukväxter är naturgödslad blomjord ett bra alternativ.
- Växter som står i stora eller långtidsbevattnade krukor trivs bra i blomjord med lecakulor.
- För växter som kaktusar och suckulenter passar en naturgödslad såjord.
- Orkidéer och andra orkidéväxter planteras med fördel av särskilt framtagen orkidéjord.
- För de allra flesta krukväxter kan du använda dig utav helt vanlig blomjord.
-
Växter behöver dagsljus
Inomhusväxterna kan verka lite vilsna under vinterhalvåret. Detta beror troligtvis på att vi inte är så bortskämda med dagsljus under vinterhalvåret i Sverige. Det är därför extra viktigt att vi drar upp persiennerna och släpper in ljuset under de få timmar vi tillägnas under ett dygn. Placera dina växter i hemmets ljusaste fönster och byt regelbundet plats på dina växterna om du önskar placera dem lite varstans i ditt hem, så att alla får sin del av dagsljus.
Den korta skymt av dagsljus vi får under vinterhalvåret är tyvärr inte tillräckligt för många växter. Växtbelysning hjälper inomhusväxterna att frodas även under årets mörka månader då de inte får det där ljuset och den där värmen de annars får naturligt.
-
Vattna dina inomhusväxter
Som vi redan konstaterat är det bristen på dagsljus som får inomhusväxterna att ledsna under vintertid. Ändå är vi många som vattnar och vattnar tills dess att växterna vattnas ihjäl - jorden blir vattenmättad med syrebrist som följd.
Dina inomhusväxter kommer helt enkelt inte att växa lika snabbt under vinterhalvåret. Inomhusluften är torrare och om växterna står ovanför ett varmt element kan jorden komma att torka ut snabbare. Sänk- eller stäng om möjligt av värmen under ett fönster där du samlar växterna som behöver vila.
Under vinterhalvåret avtar växttakten i vilket signalerar vila. Växterna behöver då betydligt mindre vatten, men det är viktigt att du håller lite extra koll. Vattna dina växter först när jorden blivit riktigt torr - du vill inte att jorden torkar ut helt, men inte heller att den blir alldeles för blöt.
Tips!
- En fuktighetsmätare kan hjälpa dig att avgöra när det blivit dags att vattna.
- För ökad luftfuktighet kan du placera ett par vattenflaskor intill krukväxterna. Spraya gärna bladen med jämna mellanrum.
- En gång per månad kan du tillsätta en svag dos av flytande växtnäring.
- Rensa bort blommor, blad och annat som torkat. Din friska växt blir starkare och får bättre förutsättningar att komma med nya blad och skott.
- Många växter rensar luften från damm vilket är bra för inomhusklimatet. Däremot kan det samlas damm på växtens bladyta. Spraya med jämna mellanrum så blir det lättare för växten att ta emot ljus och öppna andningsporerna för växten att rena luften.
- En fuktighetsmätare kan hjälpa dig att avgöra när det blivit dags att vattna.
-
Köpt nya växter på vintern?
Det första du behöver göra när du köpt hem en ny växt är att tillföra ny jord. Plantera om växten i en större kruka, vattna och placera i ett fönster - så ljust som möjligt. Behandla sedan din nya krukväxt på samma sätt som dina andra inomhusväxter.