Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Årets sommarblomma 2023 – Svartöga

Dela

Skapa rum i din vardagliga utemiljö – det är bara du som kreatör som sätter gränserna för hur du odlar årets sommarblomma – svartöga.  

Svartöga, Thunbergia alata, är en klassisk klätterväxt som smyckar många trädgårdar runtom i landet under sommarmånaderna. Dess frodiga, kraftigväxande sommarblommor kan såväl avgränsa och skapa skydd, som planteras i en större ampel där blomsterarrangemanget bildar som ett vattenfall från höjden. Svartöga kan också växa som långa rankor där de slingrar sig uppåt och briljerar med all sin fulla glans. Planera för en sommar med lång och överdådig blomning!

Ettåriga sommarblommor

  • Juryns motivering

    Multifunktionella prydnadsväxter kan man kalla växter, som är användbara på så olika sätt, att det bara är kreatören och den som planterar, som sätter gränser för variationerna. Med årets val vill vi inspirera till att skapa rum i din vardagliga utemiljö. Det frodiga växtsättet kan både avgränsa och skapa skydd och därmed ge dig en egen, personlig vrå. 

    Men växten kan också användas som de i de omtalade, berömda Hängande Trädgårdarna i Babylon. Då planterar du växten i en stor ampel, som från hög höjd låter de karakteristiska rankorna bilda ett "vattenfall", som ramar in, skapar miljö. I dina personligt arrangerade Miniträdgårdar i kruka, använder du Svartöga på ytterligare ett sätt. Där låter du växtens långa rankor slingra sig uppåt i en ståltrådsobelisk, där den briljerar i all sin glans och blir konstverkets utropstecken. 

  • Svartöga – trivsel

    Svartöga trivs och utvecklas bäst på en ljus och solig plats i din trädgård. Om du planterar svartöga i kruka får du ett lysande resultat med U-jord och om du planterar direkt i marken är det fördelaktigt att blanda ut jorden med cirka 20% planteringsjord av bästa kvalitet. Låt krukjorden vara lite torr snarare än blöt och förse växten med en svag dos växtnäring varje vecka.  

    En Miniträdgård är en samplantering med växter, som du själv formar med hjälp av de kärl och krukor du har till hands. Låt fantasien flöda - förvandla det fula till skönhet;

    • Häng kompostnät på en trist vägg och låt Svartöga fylla den till en levande tavla.
    • En planta vid var sin sida om grinden blir fort till en välkomnande portal.
    • Gör ett glest staket tätt med Svartöga i blandade färger - urläckert.!
    • Gör tre cylindrar av nät: ställ en jordfylld balkonglåda på marken, tryck ner näten och låt Svartöga växa omkring dem!
    • Fäst en nätrulle under ett träd och låt den hänga ner i krukans mitt. Svartöga täcker fort nätrullen och fortsätter att växa upp i trädet!

    Ser plantan lite spretig ut när den börjat växa sig fram? Med sitt frodiga växtsätt slingrar lianerna sig långa, dit trådar, rör och spaljéer vägleder. Lianerna döljer fula stuprör och får glesa buskar att blomstra. Varhelst du planterar svartöga förgyller den din trädgård – plantera flera färger ihop och låt det bli ett iögonallande inslag som allas blickas dras till. 

Svartöga, Thunbergia alata

Svartöga, Thunbergia alata, är en art i släktet akantusväxter, Acanthaceae. Svartöga är en slingerväxt med frodigt växtsätt, som blir upp till 2 meter hög. Rankorna är tätt besatta med antingen svagt tandade, elliptiska blad eller hjärtformade, helbräddade.  Blommorna sitter ensamma i bladvecken och är allt från vita till mörkt orange över rosa och bronsfärgade nyanser. De är 3-4 cm vida, har fem platta kronblad och i de flesta fall ett karaktäristiskt, distinkt svart svalg. Svartöga blommar från maj till sen höst, rikligast, om den får klättra fritt. Det gör den av egen kraft men behöver stöd av något slag. Den växer fort och täcker rejäl yta. Frukten liknar ett fågelhuvud med lång näbb, men om du låter dem mogna fram tar det kraft från den fina blomningen. 

Svartöga har sitt utsprung i tropiska Afrika och kom till Sverige 1776, hämtad av botanisten Carl Peter Thunberg för att tas om hand av kollegor vid Uppsala universitet. Artepitetet alata betyder vingad, vilket syftar på bladskaftens tunna lister, och numera finns växten förvildad i många tropiska och subtropiska länder.  

Carl Peter Thunberg, 1743 – 1828, var en av de sista av lärjungarna till Carl von Linné. Han uppmanades av sin läromästare att studera medicin / kirurgi i Paris. På väg dit stannade han till i Amsterdam, träffade där två professorer, som övertalade honom att som botanist följa med ett av Ostindiska Kompaniets fartyg till Japan På vägen dit gick han iland i Kaplandet, blev kvar i tre år och kartlade stora delar av landets flora. Vidare till Japan, där han stannade i nio år, utforskade Japans flora, blev känd, omtalad och till del beundrad. Thunberg besökte många länder, studerade både flora och fauna, samlade in många tusen herbarieblad och insekter och skänkte allt till Uppsala universitet.  

Efter många forskningsresor runtom i världen kom C P Thunberg tillbaka till Sverige år 1779. Här blev han lärare och sedan i flera decennier professor vid Uppsala universitet. Han var otroligt arbetsam och flitig och skrev fler avhandlingar och böcker än de flesta. Han har fått ge namn åt många växter, mest kända är kanske Thunbergia alata och Berberis thunbergii.