Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

odla under vintern, tips på granngården
Tips Inspiration

Allt om vinterodling

Dela

Vinterodla utomhus – går det? Spoiler alert: ja, det går. Ta reda på allt du behöver veta för att odla utomhus i vinter!

När det känns som att allt är över är det faktiskt bara början på någonting nytt. Odlingssäsongen behöver nämligen inte ta slut bara för att vi går mot kallare årstider. Genom att odla rätt grönsaker vid rätt tidpunkt får du ett helt otroligt försprång till våren!

  • Odla utomhus hela året

    Vinterodla – tidig skörd i vår

    Skörda upp till en hel månad tidigare genom att börja när odlingssäsongen är över. Börja när det blivit lite kallare ute, men gärna innan snön kommer någon gång runt november-december. Utmaningen för många grönsaker är att den svenska vintern skiftar i temperatur, vilket innebär att grönsakerna fryser och tinar om vartnannat. Vänta därför tills dess att det blivit kallt då dina fröer kan komma att gro - och sedan frysa om du sätter dem för tidigt.

  • Vinterodla grönsaker

    Odla inte bara 3 månader om året när du i själva verkat kan odla fram, och vara självförsörjande på grönsaker hela året. Tjusningen med vinterodling är att våga prova och experimentera när de flesta andra väntar in rätt säsong. Morot, palsternacka och svartrot, samt sallat, spenat och persilja är bara några exempel på lyckad vintersådd. Även höstlök som blommar redan i vår, och som är oumbärliga pollinerare, är perfekt för vintersådd. Dina dina fröer ligger sedan och vilar en hel vinter för att vara snabba med att börja gro när ljuset kommer tillbaka och det blivit varmare i jorden.

  • Vinterodla - spara tid

    Genom att så grönsaker i november-december medföljer en del fördelar. Du sparar tid och arbete som du annars gör framåt vårkanten och du behöver inte heller förså inomhus. Eftersom du får mycket tidigare skörd, slipper du dessutom endel larver och insekter i vilket ökar kvalitén på det du skördar. Att vinterodla är otroligtvärdefullt för dig som kanske vill vara helt självförsörjande på grönsaker - och du sparar pengar!

  • Vinterodla – steg för steg

    Odla med fördel i pallkrage då det är mycket svårare att skydda sådden mot oväder, frost och rådjur om du sår på friland. Alternativt kan du använda dig utav en odlingsram, en låda eller en plats du kan skydda med nät, galler eller lock.

    • Gödsla jorden innan du sätter dina frön. Du kan även gödsla med lakvatten från din Bokashi-kompost.

    • Gör fåror i jorden eller låt den ligga platt och fin som den är innan du sätter ner fröerna relativt tätt. Exakt hur tätt står på fröpåsen.

    • Du behöver inte vattna något det fixar naturen åt dig med hjälp av regn och snö.

    • Lägg på ett kompostgaller som skyddar. Vintersådderna ska ligga länge innan de gror, och under den tiden hinner väder, rådjur och annat fara fram över frilandbsäbddarna.

    • När det blivit kallare och frost lägger du över en fiberduk för att skydda mot kylan. Fiberduken släpper in ljus och fukt samtidigt som den ger extra skydd och en klimatförbättring på ungefär 3-4 grader.

I Granngårdens utbud hittar du allt för odling och plantering!

Till odlingssortiment

Vidare läsning