Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Vattenspridare på gräsmatta
Tips

Torr gräsmatta? 5 tips för grönt gräs

Dela

Bevattningsförbud och gula fläckar i gräsmattan? En torr, sliten och gul gräsmatta kan vara resultatet t av hårda väderförhållanden, uteblivande regn, en lång vinter eller lekfull sommar. När regnet lyser med sin frånvaro kan gräsmattan lida av syrebrist och se trött och ledsen ut som resultat. Och om det råder bevattningsförbud på grund av solsken och torka är det inte helt enkelt. Men din gräsmatta klarar mer än vad man kan tro.

Lufta gräsmattan

Det första steget är att lufta gräsmattan. Alla gräsmattor behöver regelbundet luftas för att kunna ”andas” och ta upp såväl vatten som näringsämnen bättre – framförallt gräsmattor med tung och lerig jord. Om du har en gul gräsmatta efter vintern kan det bero på att gräsmattan drabbats av snömögel, troligtvis som följd av att gräset inte klippts inför vintern. Det bästa du kan göra är då att lucka upp jorden genom att lufta gräsmattan. När du luftar din gräsmatta kan du göra på olika sätt: du kan vertikalskära gräsmattan eller sticka ner solida pinnar i marken.

Vertikalskära gräsmatta

Att vertikalskära innebär att man luftar gräsmattan. Genom att vertikalskära syresätter du gräsmattan och stimulerar tillväxten av sidoskott. Vertikalskärare är ett redskap med roterande knivar som går ner ett par centimeter i jorden. Knivarna river ner gamla gräsrester och mossa, vilket i sin tur leder till att gräsrötterna stimuleras och nya plantor bildas. Kratta bort allt löst material så som jord, gräs och rötter – det går alldeles utmärkt att använda till komposten. Om det bildats kala fläckar kan du stödså med nya gräsfrön. Avsluta vertikalskärningen genom att tillföra ny näring till jorden.

Vertikalskära gräsmatta – när?

Lufta gräsmattan när den växer som bäst, dvs. under vår- försommar. Vertikalskär gräsmattan efter att du klippt gräsmattan ett par gånger för säsongen, och innan det blir alltför varmt och torrt. Vertikalskär enbart på en torr, men inte uttorkad, gräsmatta. Under högsommaren ska du helst undvika att lufta gräsmattan – gör det helst i förebyggande syfte. Om det är högsommar och du ändå vill lufta gräsmattan, se till att den inte är helt uttorkad och vattna gräsmattan direkt efter vertikalskärning.

Lufta gräsmatta med solida pinnar

Om du inte vill vertikalskära din gräsmatta kan du sticka ner solida pinnar i marken. Pinnarna bidrar till hål där luft, vatten och gödning kan tränga ner. Du kan också dra upp jord med ihåliga pinnar eller hålpipor (lite som när du kärnar ur ett äpple).

Gödsla gräsmattan

Det andra steget är att gödsla gräsmattan. Gödsla din gräsmatta 2-3 gånger per år och planera in årets första spridning av gräsmattegödsel på våren då gräsmattan har goda förutsättningar att återhämta sig efter vintern, innan det blir för varmt. Vertikalskär gräsmattan cirka tre dagar innan du tänkt gödsla – då blir det enklare för vattnet att ta sig ner till gräsplantans rötter. En välgödslad gräsmatta står emot torka och svåra väderförhållanden bättre än vad en ogödslad gräsmatta gör – här kan du läsa mer om att gödsla gräsmattan.

Vattna gräsmattan

Att gräsmattan gulnar är förstås ett tecken på uttorkning. Om regnet lyser med sin frånvaro är det viktigt att man vattnar sin gräsmatta regelbundet med en vattenspridare eller ett bevattningssystem. Vattenspridaren kan du i sin tur ansluta till en bevattningsdator som automatiskt tar hand din trädgård under semestertider. Om du har gräspartier som kräver lite mer vatten är det en god idé att installera en regnvattentunna som samlar på sig regnvatten. Det uppsamlade regnvatten kan du sedan använda för att vattna dessa partier manuellt.

Vattna gräsmatta – när?

Den bästa tiden att vattna gräsmattan är på morgonen, innan solen hunnit värma upp gräsmattan. När du vattnar tidigt på morgonen har gräset hela dagen på sig att torka och vattnet avdunstar inte direkt av solen. Att vattna på kvällen är det mest ekonomiska alternativet – tänk bara på att vara försiktig med mängden. Alltför stor mängd vatten kan fastna på stråna och skapa en fuktig miljö – perfekt för svamp att växa i.

Vattna gräsmatta – bevattningsförbud

Det allra bästa är att tänka långsiktig och samla vatten i förebyggande syfte. Men givetvis är det lättare sagt än gjort. Det händer ibland att myndigheter och vattenleverantörer inför bevattningsförbud. I stora drag innebär förbudet att man inte får vattna med vatten från kragen, men för att ta reda på detaljerade lokala restriktioner gäller det att ta reda på vad som gäller i just din kommun. Om det skulle komma att regna är det bra att ha ett par regnvattentunnor där du samlar vatten att använda vid ett senare tillfälle – gärna tidig vår. För att vattnet inte ska dunsta bort på grund av värmen är det alltid bäst att vattna kvällstid eller tidig morgon.

Vattna sparsamt

Om du vill vattna sparsamt finns det mycket du kan göra. Läs mer om trädgårdsbevattning och hur du går tillväga för att samla regnvatten och spara vatten med smarta bevattningssystem.

Om gräsmattan liknar en savann efter långa perioder av torka – var lugn. Din gräsmatta kommer att återhämta sig om du tar hand om den på rätt sätt. Efter längre perioder av torka är det inte läge att börja räfsa och gödsla gräsmattan som behöver lugn och ro att återhämta sig. I mångt och mycket handlar det faktiskt om att vänta. För att ge gräsmattan lite extra fart kan du efter en tid gödsla med lite hönsgödsel eller något annat kväverikt.

Din gräsmatta kommer att bli fin igen – var så säker. I Sverige har vi generellt väldigt blöta höstar med regn och ordentligt med dagg om mornarna. Gräset är tåligare än vad man kan tro. Om du inte varit förberedd på eventuella bevattningsförbud i år – invänta våren och förbered dig inför nästa säsong.  

Stödså gräsmatta

Om du har kala fläckar är det en god idé att stödså gräsmattan när hösten – och en fuktigare väderlek – närmar sig. På hösten är temperaturen i marken varmare och det är lättare för gräsfrön att rota sig i jorden. Börja med att räfsa upp löst gräsklipp, samt att samla upp gamla rötter, stenar och ogräs från din gräsmatta. Toppdressa om du har små gropar i gräsmattan. Att toppdressa innebär att du krattar ut ett tunt lager dressjord som fyller igen groparna och tillför näring. Fördela gräsfrön över gräsmattan – gärna med en spridarvagn för jämnare fördelning av fröerna. Här kan du läsa mer om att så gräsfrön på hösten.

Bekämpa mossa i gräsmattan

För att få bort mossa i gräsmattan på lång sikt är det A och O att fastställa vad mossan beror på. Om du endast tar bort mossan tillfälligt kommer den garanterat att komma tillbaka om du inte tagit reda på orsaken till varför den trivs i just din gräsmatta. Genom att lufta, stödså och gödsla gräsmattan regelbundet kommer din gräsmatta att förbli mer motståndskraftig mot mossa. Om torkan tagit grönskan med sig är det en god idé att hjälpa gräsmattan på traven genom att gödsla eller använda olika typer av medel för mossa och ogräs. Här kan du läsa mer om hur du gör för att bekämpa mossa i gräsmattan.