Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Robotgräsklippare Segway Granngården
Köpguide

Köpguide robotgräsklippare

Dela

Står du inför att köpa robotgräsklippare? Då ska du fundera över vilken robotklippare som passar just din trädgård. Hitta den bästa robotgräsklipparen för dig!

Funderar du på att köpa robotgräsklippare? På senare år har robotklipparna pilat runt på var och varannan trädgård runtom i landet – i ur och skur, dag som natt. En robotgräsklippare är medhjälparen för dig som tröttnat på att dra omkring en tung gräsklippare, som hellre ligger i hängmattan och njuter av lediga dagar. Att komma hem och mötas av en jämn och fin gräsmatta är minst sagt storslaget – du behöver bara installera din robotgräsklippare!

Blir du trött av bara tanken på att klippa gräset? För att få en tät, frodig och slitstark gräsmatta är det bättre att man klipper gräset lite och ofta, än att man klipper ner gräset för långt någon gång då och då. En till två gånger i veckan brukar vara lagom för de flesta gräsmattor, men att regelbundet dra en manuell gräsklippare fram och tillbaka i trädgården är ett nödvändigt ont för många som hellre lägger tid och energi på annat. En robotgräsklippare förbättrar gräsmattans kvalitet avsevärt då den hjälper till att bibehålla en jämn och välklippt gräsmatta utan ansträngning.   

Förutom att robotklipparen håller gräsmattan i form utan den tidskrävande ansträngning som kommer av manuellt klippande, är de miljövänliga eftersom de inte kräver någon form av bränsle. Många tycker att det låter lyxigt att ha en robotgräsklippare. Att det verkar lite dyrt. Men att ha en robotgräsklippare behöver inte kosta skjortan. Prisbilden är bland annat beroende av varumärke, egenskaper och hur många funktioner din robotklippare ska vara utrustad med. 

Välja robotgräsklippare

Ju krångligare terrängen är, desto mer multifunktionell robotgräsklippare behöver du. Prislappen stämmer generellt bra överens med hur bra en viss robotgräsklippare är – vissa är starkare, snabbare och har längre driftstid än andra, exempelvis. Det första du behöver ta reda på är vilken prestanda du och din gräsmatta kräver, då olika modeller klarar av olika mycket när det kommer till klippyta, klippbredd och klipphöjd. Om du har en rak och fin gräsmatta räcker det vanligtvis med en enklare modell, vilket  i sin tur drar ner kostnaden på din robotgräsklippare.

Gräsmattans struktur och utformning

Alla gräsmattor är olika. Det är stor skillnad på en platt och lättåtkomlig gräsmatta och en gräsmatta med många hinder och komplicerade terränger. När du väljer robotgräsklippare behöver du därför ta hänsyn till storleken på just din gräsmatta, dess struktur och utformning. Jämför modeller och se över vilken ytkapacitet robotgräsklipparen klarar av. Om din gräsmatta har trånga passager, branta sluttningar eller oregelbundna rabatter är det en god investering att lägga några extra hundralappar på en robotklippare med begränsningskabel. En begränsningskabel är alltid fördelaktigt då den säkerställer att roboten kommer tillbaka till sin laddningsstation efter varje klippning.

Klippyta

Det är väldigt viktigt att du väljer en robotgräsklippare som lämpar sig för storleken på just din gräsmatta. Klippytan kan nämligen stäcka sig från de som kan klippa upp till 250m², till de som klara upp till 2000m².

Klippbredd

Tänk också på att klippbredden skiljer sig åt mellan de olika robotgräsklipparna på marknaden. Ju större klippbredd, desto snabbare slutför rotbotgräsklipparen sitt jobb; men ju större klippbredd robotgräsklipparen har, desto större och otympligare blir den. Vissa robotgräsklippare klipper i 16cm banor, medan andra klarar 53cm i bredd på en gång. 

Klipphöjd

Innan du köper din robotgräsklippare är det en god idé att först besluta vilken din önskade gräshöjd är, då inställningarna skiljer sig åt mellan olika modeller. I vanliga fall kan en robotgräsklippare klippa gräset minst 20mm, medan den maximala klipphöjden sträcker sig mellan 50 och 80mm.

Robotgräsklipparens komponenter

För att du ska få valuta för pengarna är det viktigt att du först förstår just din gräsmatta och dess specifika behov. Det är inte alltid du behöver alla funktioner som erbjuds – huvudsyftet med din robotgräsklippare är trots allt att klippa gräsmattan. Generellt kan man säga att det finns tre olika typer av robotgräsklippare: 

  • Robotgräsklippare som navigerar med hjälp av begränsningskabel
  • Robotgräsklippare som navigerar med hjälp av begränsningskabel och GPS
  • Robotgräsklippare med grässensorer

Reservdelar till robotgräsklippare

Begränsningskabel

En begränsningskabel förenklar och effektiviserar klippningen, samtidigt som den säkerställer att roboten kommer tillbaka till sin laddningsstation efter varje klippning. En högkvalitativ begränsningskabel är en viktig investering och del av robotklipparens funktion då du kan markera de områden i din trädgård där det ska klippas och inte.

Lägg ut en begränsningsslinga eller begränsningskabel runt buskar, odlingar, tomtgränser, väggar och annat som robotgräsklipparen inte ska ge sig på. En begränsningsslinga börjar och slutar vid laddningsstationen och kan fästas ovanpå jorden med märlor, alternativt grävas ner ett par centimeter i marken. Om du har en modell där du ska installera en guidekabel ska du fästa den i laddningsstationen och dra den där du vill ha den, för att sedan ansluta den till begränsningskabeln.

Laddningsstation

Robotgräsklipparens laddningsstation ska placeras i nära anslutning till ett eluttag. Om det är möjligt ska du placera laddstationen i skugga, alternativt köpa ett robotgarage för att skydda robotklipparen från solen. Placera i någon av trädgårdens kanter och se till så att det finns gott om svängrum i för roboten att enkelt ta sig dit.

Laddningstiden på robotgräsklippare varierar – på marknaden finns det modeller som laddar under 50 minuter, medan andra tar upp till 16 timmar för att klara samma klippning på cirka 1 timme. För dig som har en mindre gräsmatta på 200-300 kvm kan en robotgräsklippare som går ut en gång/dygn vara tillräckligt, men för en större gräsmatta är det viktigt att se över vilken kapacitet robotgräsklipparen har. Några av de mer avancerade robotgräsklippare klarar gräsmattor med en yta på uppemot 5000 kvm.

PIN-kod, larm & GPS

Det finns en viss stöldrisk på robotgräsklippare, men tack vare inbyggda säkerhetssystem är antalet stölder per år mycket låg. För att minska stöldrisken bör du alltså välja en robotgräsklippare som är utrustad med larm och PIN-kod – som gör den obrukbar för någon som inte kan dess PIN-kod. Ifall robotgräsklipparen skulle komma att lyftas upp från marken börjar den larma, varpå du behöver slå in PIN-koden för att den ska kunna användas igen.

Utöver PIN-kod och larm finns det också andra sätt på hur du kan öka säkerheten. För att göra robotgräsklipparen mindre synlig från förbipasserande kan du placera laddningsstationen på ett undangömt ställe, dit klipparen åker när den inte är programmerad att klippa eller när dess batteri börjar ta slut. För att du ska kunna se var robotgräsklipparen befinner sig via mobilen eller datorn har många modeller en GPS-sändare. I dessa fall är det också vanligt att du kan styra och programmera robotgräsklipparen via en app. Därmed kan du exempelvis beordra den att återvända till laddningsstationen eller bestämma när den ska klippa.

Robotgarage

När man investerat i en robotgräsklippare vill man förstås att den ska arbeta effektivt under många år framöver. Väder och vind sliter på din robotgräsklippare som behöver skydd för att vara din trogna vän i ur och skur. Genom att köpa ett hus, ett tak eller ett robotgarage till din robotgräsklippare förlänger du livslängden på din robot och dess reservdelar. Dessutom ser det mycket trivsamt och ombonat ut när trädgårdens mest arbetsamma medhjälpare får sig en egen bostad.  

Batterier

Efter några år behöver du byta ut robotgräsklipparens batterier. Oftast håller batterierna i flera år, men det beror förstås på hur ofta din robotklippare arbetar då det sliter hårdare på batteriet om den exempelvis klipper många timmar om dygnet. När batteriet går på sista versen märker man vanligtvis att robotklipparen klipper kortare och korare tid, att den inte hinner hitta hem i tid och blir ståendes ute på gräsmattan. 

Klippteknik

Robotknivar

När det kommer till klippteknik finns det två varianter av robotknivar som robotgräsklippare använder sig av: stålknivar som slår av gräset och knivar med blad som skär av gräset. Stålknivar klarar av en något tuffare arbetsmiljö medan knivar som skär är känsligare finlirare som klipper mer skonsamt och tystgående. Oavsett vilken modell du väljer på din robotgräsklippare är det viktigt att alltid rensa gräsmattan, plocka undan redskap, leksaker och större grenar innan klippning. Hårda hinder kan få robotklipparen att fastna medan mjuka saker riskerar att strimlas. Trots robotgräsklipparens säkerhetsfunktioner är det viktigt att den behandlas med samma försiktighet som med traditionella gräsklippare – håll barn och fyrbenta familjevänner på ett säkert avstånd.

Klipptid

Hur länge robotgräsklipparen bör klippa beror på storleken på din gräsmatta och huruvida den har många hinder och terränger. Fuktigheten i gräsmattan har också en avgörande betydelse på klipptiden, liksom huruvida knivarna är nya eller gamla. För att få ett hum om huruvida inställningarna är korrekta ska du notera om gräsmattan ser väldigt välklippt eller ojämn ut. Öka inställningar om gräsmattan ser ojämn ut och minska inställningarna om gräsmattan tycks väldigt välklippt. Gräsmattan behöver klippas regelbundet, men det räcker generellt med cirka 1–2 gånger per vecka då rotsystemet riskerar att försvagas om gräset klipps för ofta. Om du vill klippa gräset oftare än så ska du låta roboten vila åtminstone 2 hela dagar per vecka och klippa max en tredjedel av gräsets höjd per klipptillfälle. 

Misstankar om att robotgräsklippare utgör ett hot mot våra igelkottar har florerat under många år. Såväl privatpersoner som veterinärer och viltvårdare har vittnat om att antalet igelkottar, som tagit skada eller dödats på grund av robotgräsklippare, har ökat drastiskt under de senaste åren. Roterbara blad, glidplattor och framhjulsdrift är tre viktiga tekniska säkerhetsfunktioner som identifierats ha en ökad säkerhet på den potentiella effekt robotgräsklipparen kan ha på våra igelkottar. Hos oss finns många modeller som har dessa säkerhetsfunktioner. 

Kör inte din robotgräsklippare från skymning till gryning då igelkottarna är som mest aktiva. Till skillnad från många andra djur flyr inte igelkotten när den känner sig hotad – igelkottar försvarar sig genom att rulla ihop sig när robotgräsklipparen närmar sig. Det är mycket sällsynt att se igelkottarna ute i det fria under dagen – att låta robotgräsklipparen klippa under dagen ger således det bästa skyddet för igelkottarna i våra trädgårdar!

Skötsel

Som nämnt i tidigare avsnitt är det fördelaktigt att skaffa ett garage till robotgräsklipparen. Det förlänger livslängden på robotklipparen och dess reservdelar, samtidigt som det ger ett ombonat och trivsamt intryck när trädgårdens mest arbetsamma medhjälpare får sin egen koja. Om du vill bygga ett hus till din robotgräsklippare är det viktigt att ventilationen är bra då du inte vill att din robot får det varmare inne än ute.

Skador som orsakas av åska är bland de vanligaste när det kommer till robotgräsklippare. Dra ut sladden och placera kontakten en bra bit från eluttaget för att minska risken för överspänning vid åska. Begränsningsslinga och eventuell guidekabel bör också kopplas bort från laddningsstationen för att förhindra att de drar till sig spänningar i marken.

Vinterförvaring

Inför vintertid kan du rengöra din robotgräsklippare och eventuellt lämna in den på service så att den är redo när det blivit dags att ta ut den igen framåt vårkanten. Via Granngårdens tjänst Grannhjälpen kan du boka basservice av din robotgräsklippare i butik. Som med alla andra maskiner behöver robotgräsklippare omvårdnad i form av service och reparationer i vilket en basservice förlänger livslängden på din robotklippare. Det är en förebyggande åtgärd för att på lång sikt undvika dyra reparationer. 

Det är viktigt att du plockar in din robotklippare för vinterförvaring när det börjar bli frost och minusgrader. För att öka livslängden på batteriet ska du ladda upp batteriet helt innan du tar in robotgräsklipparen för vinterförvaring, samt ladda upp ytterligare ett par gånger under förvaringstiden. Förvara såväl klipparen som laddningsstationen frostfritt och ladda aldrig batteriet i minusgrader. Via Grannhjälpen kan du även boka vinterförvaring av din robotgräsklippare.