Snöröjning sliter på både rygg och hjärta och påverkar särskilt dig som bor i landets norra delar med många månader av tät snö. Att investera i en effektiv och bra snöslunga är därför en satsning i både din egen hälsa och din fritid. Till skillnad från andra snöredskap som till exempel snöskyfflar har slungor en lång livslängd. Generellt sett håller en snöslunga i många år beroende på vilken maskin du väljer och om du servar slungan regelbundet.
Välj Rätt Snöröjare 2024
Trött på att skotta snö? Oavsett om vi röjer snö i Norrland eller Skåne kan vi enas om en sak, att skotta snö manuellt är ett tungt jobb. I den här guiden hjälper vi dig välja rätt snöslunga med 6 enkla frågor!
-
Varför en snöslunga?
- Många års livslängd
- Sparar på både kropp och tid
- Röjer effektiv stora ytor och stora mängder snö
- Kan användas till platta tak och vissa trappor
- Håller din tomt snygg och lättillgänglig även under tuffa vintermånader
Hur stor yta ska du skotta?
Det första du behöver ta hänsyn till när du ska göra valet av snöslunga är storleken, och därmed mängden snö, på ytan du ska skotta. Ju mer snö du har att skotta desto kraftigare snöröjningsmaskin krävs.
Du behöver även ta hänsyn till hur ytan ser ut. Är det till exempel en mindre yta som har mycket lutning och hinder så krävs en kraftigare maskin trots att ytan inte är så stor. När du har svaret på dessa frågor vet du om det är en enstegslunga eller tvåstegsslunga du ska köpa.
Enstegs- eller tvåstegsslunga?
- Liten yta (upp till 100 m²)
1-stegs- eller 2-stegsslunga beroende på lutning/kupering - Mellanstor yta (100-250 m²)
2-stegsslunga - Stor yta (250-600 m²)
2-stegsslunga
Kan du slunga snön långt?
Ju längre du kan slunga eller flytta snön desto bättre. Beroende på hur du bor och var du ska röja snö har du olika förutsättningar att slunga snön långt. För dig som kan rekommenderar vi att investera i en 2-stegsslunga då dessa har ett betydligt längre utkast och slungar snön mer effektivt (ca 10-20 m) än 1-stegsmodellen.-
Enstegsslunga för enklare snöskottning
- Billigare snöslunga än en 2-stegsmodell
- Smidig att hantera, köra och förvara
- Perfekt inne i stan, i villaområdet och på taket
- Kräver plana underlag
- Manuell drivning
1-stegsslungor är den enklare modellen slunga och lämpar sig bäst för mindre och planare ytor att snöskotta. Ofta är detta en bra maskin för villaägaren i ett bostadsområde eller för dig som kanske har en radhustomt.
1-stegsmodellen drivs manuellt av föraren som själv påverkar trycket mot underlaget. Den slungar iväg snö i ett steg och skrapar (tack vare gummiskruv) helt rent mot plana underlag som till exempel trätrall och asfalt. Med denna modell blir kastlängden kortare vilker lämpar sig om du skottar nära andra hus. -
Tvåstegsslunga för kraftigare snöröjning
- Hög kapacitet för privat- och proffsbruk
- Större arbetsbredd och längre kastlängd
- Har drivning, växlar och styrbromsar
- Lättkörd på alla underlag
- Tyngre maskin att hantera och förvara
2-stegsslungan är en kraftfull maskin som effektivt röjer större mängder snö, större ytor och tuffare terräng. Den mjukar upp snön i första steget och slungar bort den i andra steget. 2-stegsmodellen passar dig som har stora ytor att skotta, större snömängder, hårdpackad snö och/eller ojämnt underlag som till exempel grus och backar. Snön går in i snöskruven och skickas därifrån vidare till utblåset där en fläkt kraftfullt skickar iväg snön långt, men det lämnas alltid lite snö kvar på marken. Denna maskinmodell klarar även högre snödjup och har både drivning, styrbromsar och växlar.
Fast eller mjukt underlag?
Det andra du behöver ta hänsyn till när du ska köpa snöslunga är vilket underlag du främst ska köra på.
Är det asfalt, trä, grus eller gräs? Har ytan mycket lutning, backar eller hinder i form av stenar och träd? Hur underlaget ser ut påverkar både valet av en- eller tvåstegsslunga men också om du bör välja en slunga på hjul eller band.
Fast och jämnt underlag: 1-stegsslunga
Mjukt/grusigt/kuperat underlag: 2-stegsslunga
-
Snöslunga på hjul
- Vanligaste modellen på både en- och tvåstegsmodeller
- Ju större hjul desto bättre framkomlighet
- Enkel att hantera och flytta undan efter användning
- Fungerar på isiga underlag med snökedjor
- Prisvärda modeller
-
Snöslunga banddriven
- Snöslunga med "larvfötter" klarar de allra tuffaste underlagen
- Tar sig enkelt fram vid lutningar och i snövallar
- Kontakt med underlaget vid kuperad terräng/trappor
- Klarar hårt packad snö
Vilken arbetsbredd passar dig?
Ju högre och större snöhusbredd/arbetsbredd snöslungan har, desto mer snö kan du röja på kort tid. Det är en enkel ekvation: ju bredare bredd = desto snabbare skottning.
Det som påverkar vilken bredd som passar dig är dels hur din yta ser ut men också vad du har för förvaringsmöjligheter. Generellt sett har 1-stegsmodeller en mindre arbetsbredd än 2-stegsmodellerna. Vill du ha en stor snöslunga är det därför en 2-stegs du ska leta efter. Vanligast ligger bredderna på 46-76 cm.
Arbetsbredd 1-stegsslunga: ca 30-60 cm
Arbetsbredd 2-stegsslunga: ca 60-80 cm
El-, bensin- eller batteridriven snöslunga?
Valet mellan batteridriven-, bensindriven- eller eldriven snöslunga beror på vad du är ute efter i form av en- eller tvåstegsslungor och som vanligt, hur just dina förutsättningar ser ut.
-
Bensindriven slunga
- Finns som enstegs- och tvåstegs
- Stor frihet i räckvidd
- Stor snöslunga med kraft och hög kapacitet
- Passar utmanande ytor och större snöbehov
- Inte lika snäll mot miljön
Tips! Köp alkylatbensin som är snällare mot miljön, hälsan och motorn.
-
Batterislunga
- Enstegsslunga (finns inte som tvåstegsslunga)
- Stor frihet i framkomlighet då den är helt sladdlös
- Tystare ljud och lättare vikt
- Billig snöslunga i drift
- Bra miljöalternativ
- Kortare användningstid då batteriet behöver laddas
-
Elektrisk snöslunga
- Enstegsslunga (finns inte som två stegsmodell)
- Lätt att starta
- Mer miljövänligt alternativ
- Liten snöslunga = lätt att manövrera i t.ex. trappor
- Enkel att förvara efter användning
- Mindre kapacitet än bensinalternativ
Vilka funktioner behöver slungan ha?
Beroende på vem det är som ska hantera slungan är olika funktioner mer eller mindre viktiga. Tänk över vilka funktioner som är vitkiga för dig när du ska köpa snöslunga.
Elstart eller snörstart?
Slungor kan ha både elstart (självstart) och snörstart (manuell start). Generellt sett är snöre vanligare på bensinmodeller och elstart på el- och batterimodeller, men hos oss på Granngården erbjuder vi elstart på de flesta av våra slungor. Elstart underlättar ofta starten av din maskin när temperaturerna sjunker under minus och kräver ingen manuell styrka.
Drivning och växlar
Är det viktigt att slungan har egen drivning är det en 2-stegsmodell du ska satsa på. Maskinen blir dessutom smidig i hantering och manövrering om den har växlar både fram och bak. Detta är speciellt viktigt för dig som har en mer utmanande yta att skotta snö på.
Säkerhetsfunktioner
Som alltid är säkerhet en viktig aspekt i arbete med stora maskiner. De flesta varumärken erbjuder idag snöslungor med belysning vilket hjälper dig se bättre i mörker och ger därför en säkrare arbetsmiljö. Andra säkerhetsfunktioner som är bra att ha är just elstart (självstart) och automatisk avstängning vid intag av hårda föremål som kan skada motorn. Tänk också på att alltid bära hörselskydd för att skydda mot buller. Det är även bra att använda skyddsglasögon om det är isigt och grusigt och det finns risk för flygande skott.
Komfort
Ju större snöhusbredd, desto bättre framkomlighet och komfort. Fundera dock också på om faktorer som uppvärmda handtag på slungan är viktigt, och hur lätt den ska vara att förvara. Stora snöslungor innebär också mer tyngd vilket är värt att tänka på om du inte vill eller kan lyfta/dra tyngre än nödvändigt.
-
Checklista vid köp av snöslunga
- Hur stor yta ska du skotta?
- Är ytan jämn eller kuperad/grusig/backig?
- Hur långt kan snön slungas bort?
- Vill du ha en snöslunga på el, batteri eller bensin?
- Hur stor arbetsbredd behöver du?
- Hur starkt behöver greppet mot underlaget vara?
- Vilka funktioner är viktiga för dig?
- Vad har du för förvaringsmöjligheter?
- Priset på snöslungan, vilken budget har du?
-
Sköt om din snöslunga
Om din slunga ska hålla i många år är det viktigt att du sköter och servar den regelbundet. Kom ihåg att byta olja i snöslungan inför säsongsstart, det är bland det viktigaste i underhållsväg. Att täcka slungan med ett skyddsöverdrag när du förvarar den är också en viktigt för att motverka slitage.
Behöver du reservdelar till snöslungan? Hos oss hittar du både brytpinne och drivrem. Se också till att se över din maskin ordentligt inför varje säsong. Ett enkelt sätt att göra det på är att lämna in slungan på basservice hos Grannhjälpen, Granngårdens servicetjänst.
Basservice av snöslunga via Grannhjälpen: 1495:-
- Byte av tändstift, motorolja och luftfilter
- Kontroll av batteri, brytpinnar, luftfilter, reglage, drivhjul, fläkt, snöskruv och växel
- Funktionskontroll
- Rengöring
-
Tips för snösmältning
- Sprid ut tösalt för effetkivare snösmältning
- En snöskyffel hjälper dig komma åt i de smalaste utrymmen där slungan inte når
- Sätt ut snökäppar som hjälper dig staka ut vägen så du vet var du ska skotta
Våra varumärken
AL-KO
AL-KO snöslungor har hög kvalitet och flexibilitet. Serien SnowLine har vunnit i flera snöslunge-test och fått utmärkelsen "bäst i test" av bland annat Råd & Rön.
AL-KO snöslungorRyobi
Ryobis snöslungor passar såväl proffsbrukaren som husägaren. Förknippas med hög kvalitet, lång hållbarhet och prisvärda slungor.
Ryobi snöslungor