Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Guide

Hundklippning – vårda hundens päls

Dela

Att klippa hunden själv kräver eftertanke och precision. Huruvida din hund behöver klippas eller trimmas förutsätter att du förstår hundens pälstyp och närmar dig uppgiften med rätt kunskap och förberedelse.

En erfaren hundfrisör är van vid att hantera olika hundraser och pälstyper på rätt sätt. Om du däremot vill klippa, trimma eller använda en hundtrimmer på eget bevåg, är det viktigt att du använder rätt verktyg och tekniker för att göra klippningen till en positiv upplevelse för hunden. Det är viktigt att du visar på tydlighet och bra ledarskap. Om du är ovan och osäker kommer hunden att känna av det.

Klippning av hund


Förberedelser & verktyg

Vissa hundraser trimmas, andra klipps. Vilken utrustning du behöver beror således på vilken pälstyp din hund har. Det är nämligen viktigt att en päls som ska trimmas inte klipps, eftersom en regelbundet trimmad päls står bättre emot väta och blir mindre smutsig. Om pälsen blir för lång kan det bildas en bena längs ryggen, vilket gör att regn kan tränga in i underullen. Hunden behöver stå, sitta och eventuellt kunna ligga ner på ett stadigt bord, utan risk för halka, när du arbetar. Om din hund kräver regelbunden pälsvård kan det vara en god idé att investera i ett trimbord.

Klippa hund med sax

Att klippa hela hundens päls med sax är både mödosamt och tidskrävande. Och resultatet blir sällan lika jämnt som med en klippmaskin. Däremot fungerar saxen utmärkt för att göra detaljerade klippningar runt mindre och känsliga områden, som tassar och öron, där en klippmaskin kan göra det svårt att hantera. Använd alltid en sax som är specifikt designad för hundar, inte en vanlig kökssax.

Hundsaxar finns i olika varianter; böjda saxar med rundade spetsar, raka trimsaxar och effileringssaxar. En böjd sax är idealisk för att komma åt svåråtkomliga områden och skapa former i pälsen, medan en effileringssax är perfekt för att reda ut tovor och tunna ut pälsen. Om du vill klippa hela hunden med sax är ett tips, att använda en rak trimsax för att klippa till önskad längd, en böjd sax för att skapa rundade former och en effileringssax för att tunna ut och jämna till hundens päls. Generellt passar mindre saxar för små hundar och längre saxar för större hundar, men för känsliga områden är en mindre sax alltid att föredra.

Om saxarna börjar bli tröga under klippning kan de smörjas in med några droppar klippmaskinsolja. Torka då bort överflödig olja så att den inte hamnar i hundens päls.

Trimma hund med maskin

Ett snabbt och effektivt sätt att klippa hunden är med en klippmaskin, även kallad hundtrimmer. En klippmaskin ger ett jämnare och snabbare resultat än vad en vanlig sax ger, men kräver viss övning såväl för sig som för hunden. Även om det kan verka enkelt att använda en klippmaskin, är det viktigt att vara försiktig så att du inte klipper för nära huden och riskerar att skada hunden.

Det är viktigt att du använder en klippmaskin som är särskilt utformad för hundar – en vanlig trimmer för människor är inte gott nog. De flesta klippmaskiner har utbytbara skär som justerar längden på pälsen, och vid behov kan du köpa till distanskammar i olika storlekar. Smörj skären med klippmaskinsolja efter varje användning för att förlänga skärens livslängd och säkerställa en smidig klippning.

Trimma hund

Skillnad på trimning och att trimma

Trimning kan lätt förväxlas med att använda en hundtrimmer, men det är faktiskt något helt annat. Att trimma en hund innebär att man plockar bort löst och dött täckhår, antingen för hand eller med en trimkniv. Detta görs oftast på hundar med strävhårig päls, eftersom en vanlig klippning kan förstöra pälsens strävhet och funktion.

För den dagliga pälsvården använder man en stålkam. Det är då bra att ha hunden stående på ett stabilt bord när du kammar den, dels för att lättare kunna nå överallt, dels för att vänja hunden vid trimning. En gång i veckan bör du kamma igenom hunden ordentligt och samtidigt passa på att klippa klorna.

Trimning av hunden rekommenderas cirka tre gånger om året för att avlägsna all gammal och död päls. Du kan då boka hundtrim via vår tjänst Husdjurshjälpen, där utbildade hundfrisörer trimmar din hund enligt överenskommelse. Om du vill trimma hunden själv är det väldigt viktigt att du just trimmar och inte klipper eller skär av pälsen, eftersom en klippt päls förlorar sin förmåga att skydda hunden mot väta, kyla och smuts.  

Söker du hundfrisör?

Hundens päls


Hundar med släthårig päls

En släthårig päls innebär att hunden har en kort och tät päls, med eller utan underull. Släthåriga pälsar är enkla att underhålla eftersom det räcker med enstaka bad och att du borstar hunden med jämna mellanrum. Använd en lagom mjuk borste med korta och täta piggar för släthåriga hundar.

Hundar med korthårig päls

En korthårig päls innebär att hunden ofta har rikligt med täckhår och underull. Korthåriga pälsar bör borstas ett par gånger i månaden för att minska mängden hår i hemmet. Använd en hundkarda med långa piggar för att nå underullen och bada hunden ett par gånger om året.

Hundar med strävhårig päls

En strävhårig päls innebär att hunden har kort underull och sträva täckhår. Trots att strävhåriga pälsar fäller relativt lite, trimmas pälsen flera gånger om året för att bibehålla dess sträva kvalitet. Använd regelbundet en tät hundkam för att förebygga tovor, särskilt på ben och i armveck. Den strävhåriga hunden behöver också badas några gånger per år, med ett schampo anpassat för strävhåriga pälsar.

Hundar med långhårig päls

En långhårig päls kan variera både i längd och struktur. Vissa hundar med långhårig päls har underull, medan andra helt saknar den. Hundar med långhårig päls behöver borstas varje vecka, särskilt på områden där tovor lätt kan uppstå. Använd en borste som är särskilt utformad för långhåriga pälsar och bada hunden vid behov. För att göra en långhårig päls mer hanterbar vid borstning är det rekommenderat att använda ett spraybalsam.

Hundar med krullig/lockig päls

En krullig eller lockig päls innebär att hunden knappt fäller alls, men att den behöver klippas regelbundet, flera gånger om året. Det är särskilt viktigt att klippa där tovor lätt kan bildas – runt tassar, nos och öron. Vilka pälsverktyg du bör använda beror på om din hund har mjuka och lösa lockar eller hårda och täta lockar. För hundar med tät och lockig päls är det lämpligt att använda en pudelkam för att reda ut tovor och borsta igenom pälsen på djupet.

Hundar med strittande päls

En strittande päls kännetecknas av utstående täckhår och en mycket tät underull. Hundar med strittande päls fäller generellt mycket, särskilt under vår och höst. För att komma åt underullen rekommenderas en karda eller borste med långa piggar, och det är bra att borsta hunden flera gånger i månaden. Om underullen inte borstas ur tillräckligt ofta kan det leda till eksem.

Hundar med snörpäls

En snörpäls innebär att hunden har täckhår och underull som växer ihop och bildar snören eller band i pälsen. Hunden bör badas regelbundet, eftersom smuts och skräp lätt fastnar i pälsen, och bör inte borstas. Använd gärna en hårfön för att påskynda torkningen och en sax för att klippa av snören som blivit för långa och släpar i marken.

Vårda hundens päls 

Oavsett hundsras är det viktigt att du borstar hundens päls regelbundet för att förhindra tovor. Även hundraser som inte behöver klippas eller trimmas bör borstas för att avlägsna tovor, löst sittande täckhår och underull. När tovor väl har uppstått kan det vara svårt att få bort, vilket kan vara tidskrävande men också smärtsamt för hunden.

Köp hundborstar & pälsvård