En erfaren hundfrisör är van vid att hantera olika hundraser och pälstyper på rätt sätt. Om du däremot vill klippa, trimma eller använda en hundtrimmer på eget bevåg, är det viktigt att du använder rätt verktyg och tekniker för att göra klippningen till en positiv upplevelse för hunden. Det är viktigt att du visar på tydlighet och bra ledarskap. Om du är ovan och osäker kommer hunden att känna av det.
Klippning av hund
Förberedelser & verktyg
Vissa hundraser trimmas, andra klipps. Vilken utrustning du behöver beror således på vilken pälstyp din hund har. Det är nämligen viktigt att en päls som ska trimmas inte klipps, eftersom en regelbundet trimmad päls står bättre emot väta och blir mindre smutsig. Om pälsen blir för lång kan det bildas en bena längs ryggen, vilket gör att regn kan tränga in i underullen. Hunden behöver stå, sitta och eventuellt kunna ligga ner på ett stadigt bord, utan risk för halka, när du arbetar. Om din hund kräver regelbunden pälsvård kan det vara en god idé att investera i ett trimbord.
Klippa hund med sax
Att klippa hela hundens päls med sax är både mödosamt och tidskrävande. Och resultatet blir sällan lika jämnt som med en klippmaskin. Däremot fungerar saxen utmärkt för att göra detaljerade klippningar runt mindre och känsliga områden, som tassar och öron, där en klippmaskin kan göra det svårt att hantera. Använd alltid en sax som är specifikt designad för hundar, inte en vanlig kökssax.
Hundsaxar finns i olika varianter; böjda saxar med rundade spetsar, raka trimsaxar och effileringssaxar. En böjd sax är idealisk för att komma åt svåråtkomliga områden och skapa former i pälsen, medan en effileringssax är perfekt för att reda ut tovor och tunna ut pälsen. Om du vill klippa hela hunden med sax är ett tips, att använda en rak trimsax för att klippa till önskad längd, en böjd sax för att skapa rundade former och en effileringssax för att tunna ut och jämna till hundens päls. Generellt passar mindre saxar för små hundar och längre saxar för större hundar, men för känsliga områden är en mindre sax alltid att föredra.
Om saxarna börjar bli tröga under klippning kan de smörjas in med några droppar klippmaskinsolja. Torka då bort överflödig olja så att den inte hamnar i hundens päls.
Trimma hund med maskin
Ett snabbt och effektivt sätt att klippa hunden är med en klippmaskin, även kallad hundtrimmer. En klippmaskin ger ett jämnare och snabbare resultat än vad en vanlig sax ger, men kräver viss övning såväl för sig som för hunden. Även om det kan verka enkelt att använda en klippmaskin, är det viktigt att vara försiktig så att du inte klipper för nära huden och riskerar att skada hunden.
Det är viktigt att du använder en klippmaskin som är särskilt utformad för hundar – en vanlig trimmer för människor är inte gott nog. De flesta klippmaskiner har utbytbara skär som justerar längden på pälsen, och vid behov kan du köpa till distanskammar i olika storlekar. Smörj skären med klippmaskinsolja efter varje användning för att förlänga skärens livslängd och säkerställa en smidig klippning.
Trimma hund
Skillnad på trimning och att trimma
Trimning kan lätt förväxlas med att använda en hundtrimmer, men det är faktiskt något helt annat. Att trimma en hund innebär att man plockar bort löst och dött täckhår, antingen för hand eller med en trimkniv. Detta görs oftast på hundar med strävhårig päls, eftersom en vanlig klippning kan förstöra pälsens strävhet och funktion.
För den dagliga pälsvården använder man en stålkam. Det är då bra att ha hunden stående på ett stabilt bord när du kammar den, dels för att lättare kunna nå överallt, dels för att vänja hunden vid trimning. En gång i veckan bör du kamma igenom hunden ordentligt och samtidigt passa på att klippa klorna.
Trimning av hunden rekommenderas cirka tre gånger om året för att avlägsna all gammal och död päls. Du kan då boka hundtrim via vår tjänst Husdjurshjälpen, där utbildade hundfrisörer trimmar din hund enligt överenskommelse. Om du vill trimma hunden själv är det väldigt viktigt att du just trimmar och inte klipper eller skär av pälsen, eftersom en klippt päls förlorar sin förmåga att skydda hunden mot väta, kyla och smuts.