Du behöver vanligtvis inte ge några extra kosttillskott om din hund får ett helfoder som innehåller vitaminer, mineraler och alla nödvändiga näringsämnen. Torr- och färskfoder innehåller nämligen vitaminer som möter hundens genomsnittsbehov. Men. Genomsnittet gäller såklart inte alla hundar som alla är enskilda individer, och det finns hundar som kan ha stor nytta av extra tillskott. Behovet kan exempelvis öka med ålder, vid fysisk belastning eller sjukdomar. Och om du lagar din egen mat till hunden är det särskilt viktigt att tillgodose din vän med viktiga vitamintillskott.
Kosttillskott – hundens hälsa
Behöver din hund kosttillskott? Ge din hund rätt förutsättningar för att leva ett långt och aktivt liv i rörelse.
-
Hudbesvär
Hundens hud och päls avslöjar mycket om hundens hälsa. Om din hund får besvär med huden kan det bero på dåligt immunförsvar med eksem eller allergier som följd. Besvär kan också bero på ohyra i pälsen, infektioner från öppna sår eller brist på fettsyror varpå hunden får klåda som följd. Fodertillskott med essentiella fettsyror kan ge stöd- och läka livlös päls och hudproblem inifrån och ut. Oljor med omega 3 och 6 stärker immunförsvaret, verkar antiinflammatoriskt och främjar uppbyggnaden av hundens hudbarrier.
-
Led- och muskelbesvär
Besvär med lederna beror vanligtvis på att hunden blir äldre och fått artros, men ledproblem kan också uppstå bland yngre hundar som tävlar eller utför hårdare arbete. Problem med leder är vanligt bland hundar och det finns därför ett stort utbud av tillskott på marknaden. Tillskott med glukosamin ger din hund ökad rörlighet och lindrar besvär såsom led-och muskelproblem, vilket är fördelaktig vid artros såväl som för mycket aktiva hundar.
Att motionera regelbundet är viktigt även för hundar med led- och muskelbesvär, men undvik alltför hård träning. Ta många kortare promenader snarare än ett par längre och gå med fördel på ett mjukare underlag. Värme lindrar smärta i leder, så håll din hund varm och värm upp med lite rörelse inomhus innan ni går ut på promenad i kallare väder. Använd med fördel ett fodrat hundtäcke vid behov.
-
Munhälsa
Tandsten, inflammerat tandkött och dålig andedräkt är alla tecken på dålig munhälsa hos din hund. Uppsök veterinär som effektivt tar bort tandsten, och komplettera med tillskott som förebygger och motverkar uppbyggandet av plack, tandsten och dålig andedräkt. Koralkalk, zink och C-vitamin stärker- och ger din hund ett välmående tandkött, starkare tänder, och en bättre andedräkt.
-
Maghälsa
Diarré, förstoppning, stress, antibiotikabehandling, foderskifte eller andra matsmältningsbesvär kan orsaka obalans i hundens tarmflora. Probiotika innehåller levande mikroorganismer som är viktiga för hundens matsmältning och tarmfunktion då det stabiliserar tarmfloran. Avföringsproblem är en symtom på dålig tarmfunktion, vilket kan påverka näringsupptag och immunförsvar. Probiotika hjälper till att stabilisera tarmfloran för såväl vuxna hundar som för valpar vid magbesvär.
-
Återhämtning
Efter hård ansträngning, måttlig uttorkning eller akut diarré kan du ge hunden vätskeersättande preparat. Vätskeersättning hjälper till att upprätthålla vätske- och elektrolytbalansen till hundar som har- eller riskerar att drabbas av vätskebrist; som arbetar, tränar eller motionerar i varma förhållanden; eller som drabbats av kräkningar eller diarré.