Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

ruggning höns - tips på granngården.se
Tips

Ruggande höns – så lyckas du!

Dela

När dina fjäderklädda vänner börjar tappa sina fjädrar kan det verka oroande. Men ruggning är helt naturligt och viktigt för hönsens hälsa. Upptäck varför höns ruggar och vad du som hönsägare bör tänka på under denna period.

Varför ruggar höns? Jo, ruggning är hönsens sätt att byta ut sin slitna fjäderdräkt till en ny. Vanligtvis ruggar hönsen på hösten då de tappar mycket av sina fjädrar för att bilda en ny varm fjäderdräkt inför vinter och kyla, men de kan komma att rugga såväl under vår, sommar som vinter.

När ruggar höns?

Kycklingar ruggar redan under sina första levnadsmånader. Den första ruggningsfasen inträffar vid 1–6 veckors ålder när kycklingarna tappar sitt dun och utvecklar sina första fjädrar. Nästa viktiga ruggning sker vid 7–9 veckors ålder, följt av en tredje fas runt 12–13 veckor. Den fjärde och sista ruggningsperioden för kycklingar sker vid 20–22 veckors ålder då deras stjärtfjädrar börjar växa ut, vilket ofta avslöjar vilka som är tuppar.

När hönsen når vuxen ålder inträffar ruggningen årligen. Vid denna tidpunkt tappar hönsen sina gamla fjädrar, som ofta ser matta och blekta ut, för att ge plats åt nya fjädrar. Denna naturliga process är viktig för hönsens hälsa och välbefinnande. Hur lång tid det tar för höns att rugga och bilda nya fjädrar varierar mellan veckor och månader.

En del höns klarar hela proceduren inom loppet på ett par veckor, medan det för andra kan ta upp till tre månader. En del höns ruggar två gånger om året, andra inte alls på ett par år.

Ruggning höns – tidiga tecken

När en höna ruggar finns det flera tydliga tecken att hålla utkik efter. Hönan kan få ett rufsigt utseende eller utveckla kala partier på kroppen. Dess kam och slör kan se trötta och mindre livliga ut. Dessutom blir hönan ofta lättretlig och känslig. En annan indikation på ruggning är en minskad äggproduktion, där honan antingen slutar lägga ägg helt eller producerar färre än vanligt.

Slutligen kan hönan visa en ökad aptit, särskilt för proteinrik mat som insekter och maskar. Ruggningen börjar vanligtvis på hönans huvud och sprider sig sedan vidare mot bröstet och benen, och avslutas med stjärtfjädrarna. När hönan har tappat sina stjärtfjädrar, börjar fjädrarna på huvudet redan växa ut igen.

Höns tappar fjädrar

Det är normalt att hönor tappar ett par fjädrar då och då under året, och det är inget att oroa sig över. Men om en höna tappar fjädrar utan att nya växer ut igen, kan det vara ett tecken på fjäderätande kvalster eller andra sjukdomar. Håll utkik efter om dina hönor beter sig konstigt eller verkar slöa, eller om de har en krökt hållning, eftersom detta kan indikera andra hälsoproblem. Vid osäkerhet, kontakta alltid en veterinär.

Omsorg till ruggande höns

Tänk på att ro om dina höns lite extra i perioder då de ruggar. Att förstå när och varför höns ruggar hjälper dig att bättre ta hand om dina fjäderfän. Under ruggningsperioder bör du undvika stora förändringar som kan orsaka stress. Vänta därför med att göra större miljöförändringar, att byta hönshus och hämta hem nya höns till flocken.

👉👉 Städa hönshuset något oftare under perioden, då höns löper större risk att dra på sig sjukdomar när de ruggar.

Proteinrikt hönsfoder & tillskott

Det går åt mycket kalk och protein till de nya fjädrarna som hönsen lägger sin energi på att producera. För att ge dina ruggande höns den boost de behöver bör du välja ett proteinrikt hönsfoder som innehåller minst 18% protein. Många hönsägare ger sina höns mjölmaskar under ruggning, då de innehåller mycket protein och lite fett. Andra bra proteinkällor inkluderar tillagade ärtor, linser och bönor, som alla bidrar till att stärka hönsens nya fjäderväxt. Om dina höns har tillgång till insekter och maskar, är det ännu bättre eftersom dessa naturliga proteinkällor är lättsmälta för hönsen.

Utöver att ge proteinrik mat är det viktigt att optimera hönornas hälsa med en balanserad kost som innehåller alla nödvändiga näringsämnen. För att förbättra hönsens allmänna hälsa och stärka deras immunsystem, kan du blanda lite äppelcidervinäger i deras vattenautomat. Äppelcidervinäger hjälper till att förbättra matsmältningen och säkerställer att dina höns får ut maximalt av de näringsämnen de konsumerar. 

Rätt tillskott

Under ruggningen behöver höns extra vitaminer och mineraler för att hjälpa dem att återväxa sina fjädrar och upprätthålla sin hälsa. Här är några tillskott som kan vara bra att ge höns under ruggningen 👇👇

Vitaminer och mineraler: B-vitaminer, särskilt biotin, är viktiga för fjäderväxten. Vitamin E och selen kan hjälpa till att stärka immunförsvaret och stödja deras allmänna hälsa. Zink är också viktigt för fjäderutveckling.

Kalcium: Även om hönsen kanske inte lägger lika många ägg under ruggningen, är kalcium fortfarande viktigt för deras allmänna hälsa. Se till att de har tillgång till krossade snäckskal eller annan kalciumkälla.

Håll värmen

Den glesa eller obefintliga fjäderdräkten kan göra det lite svårt för hönsen att hålla värmen. En del hönor släpper endast några enstaka fjädrar, medan andra kan bli kala och tufsiga av den stora mängd fjädrar de släpper. För en höna som är kall går mycket energi åt till att hålla värmen, varpå ruggningstiden kan ta längre tid. Om du erbjuder dina höns tillskottsvärme i form av en värmelampa eller ett kamrörselement kan de spara den dyrbara energi de behöver till att istället bilda nya fjädrar.