Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Så håller du hönshuset varmt om vintern - läs mer på granngården.se
Tips

Höns på vintern – våra bästa tips!

Dela

Höns på vintern – vad ska man tänka på? Ta reda på allt du behöver veta om höns vintertid med aktiviteter, värmelampor, frostfritt vatten och behovet av värme och mat.

Höns klarar förvånansvärt låga temperaturer, men är känsliga för längre perioder av fukt och kyla. De behöver ett frostfritt hönshus för värme och fri tillgång till vatten, men också tid för utomhusvistelse under dygnets ljusa timmar. Det är också viktigt att aktivera hönsen under vinterhalvåret då det bidrar till att de håller värmen bättre, såväl inne i hönshuset som utomhus i hönsgården.

Gör det enkelt för hönsen att ta sig ut för härliga vinterpromenader där de kan sträcka på benen och få sig lite frisk luft. Med en automatisk hönslucka kan du låta hönsen röra sig fritt hela dagen, för att sedan stänga till om kvällen när alla höns samlats inne i hönshuset och värmen. Kom ihåg att för mycket inomhusvistelse bidrar till att hönsen blir uttråkade och irriterade – de är byggda för att vistas utomhus!

Allt för höns

Hönshus på vintern

Att ha värmelampor i hönshuset har många fördelar – även om du har ett isolerande hönshus. Utan värmelampa blir det snabbt minusgrader i hönshuset om vintern, och trots att höns är tåliga mot låga temperaturer kan kylan skapa stora problem för dina höns. Värmelampor för höns förhindrar att vattnet fryser till is under riktigt kalla vintrar, samtidigt som du kan undvika eventuella skador och problem. En värmearmatur eller värmelampa för höns är som namnet antyder ett sätt att tillföra värme till hönshuset, men tänk på att såväl en infraröd värmelampa som en keramisk är känsliga för vattenstänk och stötar. 

Belysning för höns – vinter

Rätt belysning för höns under vintern är avgörande för att upprätthålla deras hälsa och äggproduktion. Infrarött ljus ger hönsen ledljus medan en keramisk värmelampa endast avger värme. Under vintermånaderna minskar dagsljuset, vilket kan påverka hönsens naturliga dygnsrytm och leda till minskad äggläggning. Att tänka på belysning för höns under vintern är en enkel men effektiv åtgärd för att främja deras välmående och produktivitet.

Behovet av externa värmekällor till hönshuset beror på geografisk plats, hur många höns du har och placeringen av ditt hönshus. Det beror även på vad du har för typ av hönshus och vilken hönsras du har. 

Hur kalla vintrarna blir beror förstås på var i landet du bor, och behovet av extra värmekällor varierar stort mellan södra och norra Sverige. Oavsett är det viktigt att hönsen har fri tillgång till inomhusvistelse, då de kan få förfrysningsskador om de blir exponerade för minusgrader under en längre tid. Antalet höns spelar också in – medan en höna avger ungefär 10 watt värme naturligt, kan flertalet höns producera en värme motsvararande ett externt element helt själva. Dessutom hjälper hönsen varandra att hålla värmen genom att stå i små klungor när det är kallt.

Sist men inte minst har placeringen en bidragande faktor till temperaturen i hönshuset. Ett hönshus med anslutning till ett uppvärmt hus eller en lada med andra djur kan exempelvis klara sig relativt bra utan externa värmekällor. Om du har ett fristående hönshus eller om du valt att bygga hönshus själv, är det generellt kallare och kräver extra värme, vilket gör det fördelaktigt att ha ett isolerat hönshus.

Höns och kyla på vintern

Är du osäker på om det för kallt för dina höns? Håll ett öga på vattnet – om vattnet frusit är det kallt även för hönsen. Placera en värmeplatta under vattenautomaten för att förhindra att dina höns går utan vatten på grund av kallt väder.

Vattenautomat för höns – vinter 

Värmeplattor är ett effektivt sätt att hålla vattnet fritt från is och säkerställa att dina höns aldrig blir utan vatten, även under stränga vinterförhållanden. Det är en enkel åtgärd som kan göra stor skillnad för dina höns välmående, eftersom vattenbrist kan leda till stress och minskad äggproduktion. Dessutom kan regelbunden kontroll av vattenautomaten hjälpa dig att snabbt upptäcka eventuella problem med uppvärmningen, så att du kan åtgärda dem innan det påverkar dina höns.

För dig som fått små kycklingar är det extra viktigt att förse dem med värme. Ett värmetak är ett bra alternativ som strålar värmen ner mot kycklingarna och påminner om värmen från hönsmamman. Värmetaket ger en ombonad känsla under den första tiden i livet.  

Höns har blodkärl i fötterna och är därför inte så känsliga för kyla där. Däremot är kammar och slör känsliga för förfrysning. Ett tips är att försiktigt smörja in dessa med vaselin eller annat fett för att motverka fukt och minska risken att hönsen förfryser dem. Det är också viktigt att komma ihåg att höns inte tycker om att bli blöta. Marken i hönsgården kan lätt bli lerig och blöt under vinterhalvåret, varpå du kan strö ut täckbark som suger upp fukten. Täck gärna med ett regnskydd som skyddar hönsen mot väder och vind, och kom ihåg att snöröja öppna partier för att minska på väta i anslutning till hönshuset.

Grenngården hönsfoder

Mat till höns på vintern

Höns äter generellt mer under vinterhalvåret då de behöver energi för att hålla sig varma. Ge dina höns lite extra foder och håll utkik så att det inte fryser i foderautomaten. Höns värper inte heller under vintern, vilket gör det fördelaktigt att byta ut eventuellt värpfoder mot ett basfoder under vinterhalvåret. I januari-februari kan du återgå till att vänja värphönsen vid värpfodret igen, då det innehåller kalk som är viktigt för äggproduktionen.

Hönsfoder & Mineraler