Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Höna och hönsägg
Tips

Hönsägg: Så fungerar äggproduktionen!

Dela

Vad kom först – hönan eller ägget? Det är den eviga frågan utan ett självklart svar. Utan höna blir det förstås inga ägg och utan tupp blir det inga kycklingar. Ta del av guiden som förklarar hur ägget blir till.

Allt börjar med ljuset. Med vårljuset är det inte bara blommor och blad som börjar spira; ljuset styr även hönornas äggproduktion.

Äggproduktion

Hönans äggproduktion styrs av ljuset, som aktiverar de hormoner som behövs för att hon ska börja lägga ägg. Under våren, när ljuset återvänder, ökar chansen att äggen blir befruktade om en tupp finns i närheten. Hönsens fortplantningscykel har en evolutionär bakgrund, där ökat ljus och värme förbättrar möjligheterna för ungar att överleva och få tillgång till mat. Hönans fortplantning styrs av ljuset som triggar de hormoner som gör att hönan lägger sina ägg. Processen har helt enkelt en evolutionär bakgrund som handlar om att ljuset och värmen ökar chansen att överleva och hitta mat till ungarna.

Cykler styrs med ljus

Det går att styra hönans cykler med artificiellt ljus. På stora anläggningar läggs det ägg som kläcker kycklingar året om, medan det för hobbyflockar är vårljuset som styr om inte dagslängden ökas med hjälp av värmelampor. Efter vila, mat och ruggning under vinterhalvåret är hönorna i god form inför värpsäsongen som drar igång under mars-april. Det är nu som hönsäggen kan befruktas! Genom att förstå och anpassa ljuscykler kan man optimera både äggproduktion och befruktning, vilket är avgörande för framgångsrik uppfödning och avel.

Hur vet man om ägget är befruktat?


Tuppen går med sina hönor året om, men då hönornas äggproduktion vilar under vinterhalvåret blir det sällan några kycklingar. Vid parning kan hönorna lagra tuppens spermier under två veckor, vilket innebär att flertalet ägg kan bli befruktade efter en parning. Det är inte helt enkelt att avgöra om ett ägg är befruktat eller ej. Om du dagligen plockar ägg som du ställer i kylskåpet utvecklas inga kycklingar då hönan behöver ruva för att det ska kunna utvecklas kycklingar. För att kontrollera om ett ägg är befruktat kan en ägglampa användas. Med hjälp av ägglampan kan du se om det finns tecken på utveckling i ägget.

När en höna vill ruva springer hon med uppburrande fjädrar och låter på ett särskilt sätt. I bästa fall värper en höna ett ägg om dagen. När hon tycker att det är tillräckligt många ägg i redet lägger hon sig och ruvar. När äggen har kläckts brukar kycklingarna gå med hönsmamman i minst åtta veckor. Om de går ute är hönan duktig på att hitta mat och även kycklingarna lär sig snabbt att plocka godsaker i naturen. Till en början behöver kycklingar finfördelad mat, så som smulad havregryn och vetegroddar, men du kan också ge speciellt kycklingfoder. Om du ger dina värphöns snäckskal året om blir äggskal och skelett starkare.

Välj hönsfoder efter fas


Hos oss på Granngården finns hönsfoder för olika ändamål, men precis som för de flesta andra uppskattar höns en varierande kost. Innan värpning lämpar sig Granngårdens basfoder med en variation av spannmål; under värpperioden ger ett värpfoder tillskott av viktiga vitaminer och mineraler.

Visste du att…


En höna som befinner sig i en äggkläggande fas har en klase av äggblåsor (folliklar) av olika storlek på lager i äggstocken. Den follikel som är stört skickas iväg och fångas upp av äggledartratten där befruktningen sker. Follikeln vandrar sedan vidare i äggledaren där olika lager läggs på efterhand. Det tar ungefär 3 timmar för äggvitan att lagras på. Därefter hamnar det ofärdiga ägget i skallkörteln där det stannat i under 20 timmar. Det tar alltså i regel lite mer än 24 timmar för ett ägg att bildas innan det är dags att värpas.

Hönsfoder & Mineraler

Vårens första ägg

Något många hönsägare ser fram emot är årets första ägg om våren. Att de får den goda smaken har mycket att göra med hönans kost. När hönorna får gå ute året om plockar de bland annat mycket gott från marken utöver den näringsrika kost man redan ger sina höns.

Tips! Ge sina höns Lusern; det är vanligtvis någonting man brukar ge till hästar, men det går även alldeles utmärkt att ge till hönor. Lucern påverkar såväl smaken på ägget som färgen på gulan till det bättre.

Hur mycket värper en höna och när börjar den värpa?


De flesta höns börjar värpa när de är ungefär ett halvår gamla, men det kan varierar lite från ras till ras. De flesta raser värper ungefär ett ägg varje- eller varannan dag och vissa raser kan vara mer produktiva än så. När hönan börjat lägga ägg kommer hon att fortsätta producera ägg två till tre, ända upp till fyra års ålder. Du kommer att märka att produktionen lugnar ner sig något vartefter hönan blir äldre.

Det naturliga för hönan är att den har en magrare kost under vinterhalvåret, varpå äggproduktionen är sämre. Vartefter vintern går kan man gå på med lite kraftigare foder.

Kom ihåg!

  • Hönan börjar lägga ägg vid 6 månaders ålder
  • Hönan lägger cirka 300 ägg om året
  • Äggproduktionen avtar med åldern
  • Äggproduktionen minskar på vintern
  • Föda och ljustillgång påverkar produktiviteten