Granen är en viktig stämningshöjare under jultider och bara i Sverige köper vi cirka 3 miljoner julgranar varje år. Lådor fyllda med ljusslingor, färgglada kulor och girlanger plockas upp från källarförrådet då det blivit hög tid att klä julgranen varje år. Men hur kommer det sig att vi pyntar julgranen?
Varför klär vi julgranen?
Vad vore julen utan doft av gran och åtminstone ett par barr i strumplästen? Julgranen är en av våra främsta högtidssymboler, men ur ett historiskt perspektiv har vi faktiskt inte pyntat granen så länge.
-
Då blev "julgran" allmänt känt
Julgranen har sitt ursprung i Tyskland där den etablerades under tidigt 1400-tal. Tyska protestanter började ta in och dekorera träd i sina hem i vilket blev början till en tradition som senare förekom i de övre samhällsskikten i städerna. Tids nog spred sig traditionen ut till landsbygden.
Till Sverige kom julgranen först långt senare. Det sägs att den första pyntade granen stod hemma hos familjen Wrede-Sparre på Stora Sundby i Södermanland, julen 1741.
Runt 1840-talet började ordet "julgran" dyka upp i svenskan och julgranen började successivt sprida sig från herrgårdar och prästgårdar till övriga hem. Först i slutet på 1800-talet blev julgranen allmänt förekommande i våra svenska hem.
-
Så pryder vi granen - då och nu
De tidiga julgranarna var i regel små och stod i en kruka på bordet eller hängdes upp i taket. De dekorerades med levande ljus, frukt och sötsaker. Äpplen hängdes i granen för att tynga ner grenarna för de levande ljusen att stå rakt.
Från slutet av 1800-talet gick det att köpa färdiga julgransdekorationer av papper, halm och kristyr, och glaskulor började importeras från Tyskland. I större svenska städer fanns det även smällkarameller att köpa i butik. Undert tidigt 1900-tal blev det vanligt att pynta med girlanger av svenska flaggan, och den moderna gran vi ser idag började ta form i våra svenska hem.
-
Då tillkom dekorationerna vi ser idag
I svenska städer kunde man från mitten av 1800-talet köpa färdiga julgransdekorationer som i mångt och mycket används i våra julgranar än idag.
- Glitter
1880 var året då änglahår. föregångaren till glitter, började pryda våra granar.
- Ljusslingor
Träden började prydas med levande stearinljus under 1800-talet för att senare bytas ut mot elektriska ljus. - Julstjärna
Stjärnan tillkom under 1800-talet då den prydde granens topp. Att placera en stjärna eller ängel i toppen av granen hör till traditionen för många. De representerar ärkeängeln Gabriel eller Betlehemsstjärnan som lyste vid Jesu födelse.
- Smällkarameller
1870 var året då smällkarameller började förekomma som dekoration i julgranen. De tillverkades av silkespapper och fylldes med godis. Det hörde också till att fästa ett bokmärke på utsidan. - Julgranskulor
Tunna glaskulor blev en populär dekoration efter att de från slutet av 1800-talet började importeras från Tyskland och Tjeckien. - Girlanger
Girlanger med den svenskaoch nordiska flaggor började bli en allmän sed i början av 1900-talet.
- Glitter