Den traditionella rödgranen har länge varit den vanligaste julgranen som pryder våra hem med sin doft och skönhet, Den ståtliga kungsgranen hamnar på en säker andraplats med sina mjuka, täta barr. Det som skiljer granarna åt är framförallt doften och barren - kungsgranen doftar mer citrus än den traditionella doft vi känner igen hos rödgranen.
Grön och grann julgran - Så håller du den fin hela julen
Vad vore väl julen utan doft av gran? Julgranen som står grön och grann; som glittrar och lyser upp våra hem under årets sista månad. Genom att veta hur du tar hand om din julgran på rätt sätt, kan skillnaden vara stor mellan en fullt friskt gran, till en som tycks sorglig och bar. Vi vägleder dig till en frisk gran som håller hela vägen fram till tjugondagknut!
-
Köp en färsk gran
Välj en färsk gran som inte barrar eller blivit brun någonstans när du står inför att handla årets julgran runt första advent. Att få tag på en färsk gran är en förutsättning för att den ska klara sig hela julen; lossnar det barr om du känner närmast skottens toppar kommer den troligtvis att barra så snart den kommit innanför dörren. Ta reda på när granen höggs. Storleksmässigt brukar en julgran på cirka två meter passa de flesta hem, men ha också höjd för såväl fot som stjärna i åtanke när du väljer din gran i relation till takhöjd.
-
Låt julgranen mellanlanda
När du fått hem årets grannaste julgran och plockat fram juldekorationerna kan det ta emot att vänta med att pynta granen, men det är viktigt att den får mellanlanda något dygn. Om du flyttar in granen direkt från minusgrader till rumstemperatur utsätts granen för ett miljöombyte som ökar risken att den barrar snabbt. Låt din julgran mellanlanda i ett uterum eller garage i ett dygn innan du bjuder in den till ditt hem. Har du inte möjlighet att ställa din gran svalt kan du ställa den i badrummet med roten i vatten och duscha granen varannan timme i kallt vatten.
-
Såga en ny snittyta
Vid inköp av julgran brukar den vanligtvis nätas in och få en ny snittyta innan hemkomst från marknad eller butik. Det är en god idé att behålla nätet på tills dess att du placerat granen i en stadig julgransfot, men kom ihåg att såga ytterligare en ny snittyta innan du placerar den i foten efter ett dygn. På så sätt öppnar du stammens ledningsbanor och det blir lättare för granen att ta upp vattnet. Spetsa inte stammen - det är mellan bark och ved som vattnet sugs upp.
-
Vattna din julgran rikligt
Placera din julgran i en fot som rymmer mycket vatten; granen är väldigt törstig och dricker upp till 1-2 liter om dagen. En riktlinje är att rödgranen dricker cirka två liter de första två dygnen, medan kungsgranen kan komma att behöva så mycket som fem liter på lika kort tid. Granar gillar hög luftfuktighet, så det kan också vara en god idé att spreja grenarna med lite vatten emellanåt. Placera inte granen för nära element, kamin eller annan värmekälla och se till så att den alltid har vatten, under hela julen.
-
Pynta julgranen
Julgranen står grön och grann i stugan och det är dags att pynta med ljusslingor och julgranskulor. Gillar du jordnära färger, smällkarameller eller glammigt och glittrigt? Pynta din julgran efter tycke och smak - det finns inga rätt och fel!