Hästar har olika stort näringsbehov. Det individuella näringsbehovet beror dels på faktorer som har med hästen själv att göra, dels på faktorer som har med yttre omständigheter att göra. Vuxna hästar som inte arbetar har exempelvis ett lägre näringsbehov än vad högpresterande eller digivande hästar har, medan växande unghästar behöver rätt sorts näring för att utvecklas normalt.
Hästens underhållsbehov
Underhållsbehovet är den minsta mängd energi och näringsämnen som alla hästar behöver, inklusive protein, mineraler och vitaminer. Det avser hästens behov när den inte gör något annat än att vara häst, dvs. när hästen varken arbetar, ger di, är dräktig eller ska förändra sin vikt eller hull. Storleken på underhållsbehovet av energi beror främst på hästens kroppsvikt. Exempelvis har en större häst på 800 kg ett större underhållsbehov än vad en liten häst eller ponny på 200 kg har.
Andra faktorer som påverkar underhållsbehovet är om hästen är lättfödd, normalfödd eller svårfödd. En lättfödd häst behöver ungefär 10% mindre energi än vad en svårfödd häst behöver. En lättfödd häst behöver alltså mindre foder än genomsnittet för att behålla vikt och hull, medan en svårfödd häst behöver mer foder än genomsnittet för att inte förlora vikt och hull. Det finns förstås stor variation inom olika raser, men generellt sett betraktas fullblod som svårfödda, medan kallblod och ponnyraser betraktas som lättfödda.
Tillägg utöver hästens underhållsbehov
Utöver underhållsbehovet behöver en arbetande häst extra tillägg av proteiner, mineraler och vitaminer för att prestera optimalt. Mängden tillägg varierar och beror på hur krävande hästens arbete är. Hårt arbete innefattar bland annat träning och tävling i fälttävlan, på lätt- och medelnivå, samt hoppning på svår nivå, medan mycket hårt arbete omfattar trav- och galoppträning, samt fälttävlan på elitnivå och distanstävling. Även skogs- och jordbruksarbete betraktas som hårt till mycket hårt arbete. Här kan du läsa mer om hur du utfodrar tävlingshästen.
På samma sätt behöver en växande unghäst extra näring för tillväxt, medan ett digivande sto behöver extra näring för att upprätthålla mjölkproduktionen. Dräktiga ston behöver dessutom extra näring från och med den åttonde dräktighetsmånaden. Här kan du läsa mer om hur du utfodrar ett dräktigt sto.
Gör en foderstatsberäkning
En foderstatsberäkning säkerställer att hästens näringsbehov uppfylls och är särskilt viktigt för dräktiga och digivande ston, samt för unghästar och högpresterande hästar som tävlar. Som kundklubbsmedlem hos oss på Granngården får du en kostnadsfri foderstatsberäkning baserad på din höanalys. Här kan du läsa mer om foderstatsberäkning och höanalys.