Hur gör man ett klokt foderbyte – och varför? Det finns 3 saker man behöver tänka på, som också är orsaken till att vi ska vara försiktiga med ett foderbyte.
För det första: från det att hästen tuggar sin mat, tar maten en resa på 2 – 3 dygn inne i hästen. En häst kan inte heller kräkas, vilket gör att vi behöver förbereda inför ett foderbyte. I hästens grovtarm finns mikroorganismer som är inställda att jobba utifrån den tarmflora som finns för dagen. Dessa mikroorganismer behöver få en ny order, eller lära sig att ta hand om den nya födan, för att i sin tur ställa om för det.
När vi gör ett foderbyte är det viktigt att planera det under en tvåveckorsperiod, som är den säkerhetsperiod vi talar om inom fodernäringen. Detta för att mikroorganismerna i grovtarmen ska ställa om sin tarmflora, för att i sin tur säkerställa att hästen får vänja sin grovtarm vid det nya fodret och för att undvika foderrelaterade störningar.
När man du planera ett foderbyte? Gör det när du tänker byta kraftfoder, men tänk också på det när du planerar för ett betessläpp eller en installningsperiod. Om du har en extra känslig häst är det viktigt att förlänga foderbytestiden till 2 – 4 veckor, samt att gärna förse hästen med något tillskott som stöttar mag- och tarmhälsan.
Kom ihåg!
- Förbered alla foderbyten
- Gör foderbytet successivt
- Fasa ut gammalt foder under minst 2 veckor