Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Flaggstång & Flaggor

Flaggstång & Flaggor av bästa kvalitet hittar du hos Granngården. Bli stolt ägare till en majestätisk flaggstång i trädgården och låt den resa sig högt mot himlen, stolt bärandes våra färger. Flaggstänger och flaggor har ofta närvaroplikt på offentliga platser, företagslokaler och privata trädgårdar. Här hittar du olika varianter och storlekar.

Upptäck kraften i symboliken och gemenskapen som flaggan och flaggstången förmedlar. Vår vackra nationsflagga är en prydnad i varje trädgård. Lär dig allt om vilken som är bästa flaggstången i just din trädgård – vad du ska tänka på när svenska flaggan är redo att hissas 👇👇

Hur väljer du rätt storlek på flagga till stången?

Fel proportioner kan se lite dumt ut, ett riktmärke är att din flagga ska vara ungefär en fjärdedel av flaggstångens höjd. Så om Flaggstången är 10 meter hög passar en flagga som är 2,5 meter. Om flaggstången är 12 meter hög ser en 3 meters flagga bäst ut.

Om du föredrar en flagga i vimpelform istället är tänket det samma men beräkningen lite annorlunda, då ser man att längden är ungefär en tredjedel flaggstångens höjd. Då 3 meters vimpel till en 9-10 meter hög flaggstång.

Hur sköter du den svenska flaggan?

När flaggan är halad ska den alltid torka ordentligt innan den rullas ihop för förvaring. För kortare förvaring kan den vikas men vid längre förvaring är det smart att istället rulla den för att undvika veck.

Skydda flagan från smuts och damm. För vår Svenska flagga är det smart att förvara den med de blå partierna utåt så det gula korset skyddas eftersom det är mest känsligt för både smuts och blekning.

Riktlinjerna är mörkt, torrt och svalt för optimal livslängd. Då mår Sveriges flagga som bäst.

Om flaggan har gått sönder ska den omedelbart repareras och en utsliten eller urblekt flagga som inte är representativ som nationsflagga mer ska faktiskt brännas (!)

Vilka bestämmelser finns för flaggor?

Alla bestämmelser om flaggor finns i den Svenska flagglagen från 1983. Riktlinjerna är att 1/3 till 31/10 så hissas flaggan 08.00, 1/11-28/2 hissas flaggan 09.00. Den ska halas vid solens nedgång (i norr där solen aldrig går ner brukar man säga senast 21.00) Det är i grunden av vördnadsskäl som flaggor inte är hissade i mörkret. Undantag om flaggan är belyst, då kan den hänga uppe hela dygnet.

För flaggvimplar finns inte samma officiella regler, en vimpel får hänga uppe dygnet runt och följer vi gammal sed ska flaggan vara hissad när man är hemma.

Eftersom nationsflaggan hissas på de officiella flaggdagarna brukar man ta ner vimplarna de tiderna eftersom de inte bör vara hissade samtidigt som den Svenska flaggan.

Det är alltså en perfekt kombination att ha en flagga och en vimpel till din flaggstång -för att kunna hedra flaggdagarna och större händelser samt använda vimpeln för att flaggstången inte ska stå "naken".

Vilka är de allmänna flaggdagarna?

Nyårsdagen 1 Januari
H.M. Konungens namnsdag 28 Januari
H.K.H. Kronprinsessans namnsdag 12 Mars
Påskdagen (kan variera datum)
H.M. Konungens födelsedag 30 April
Första maj 1 Maj
Pingstdagen (kan variera datum)
Veterandagen 29 Maj
Sveriges nationaldag 6 Juni
Midsommardagen (kan variera datum)
H.K.H. Kronprinsessans födelsedag 14 Juli
H.M. Drottningens namnsdag 8 Augusti
Dag för val till riksdagen (kan variera datum)
FN-dagen 24 Oktober
Gustav Adolfsdagen 6 November
Nobeldagen 10 December
H.M. Drottningens födelsedag 23 December
Juldagen 25 December

Köp flaggstänger, flaggor & flaggvimplar online

Köp allt till flaggstången online på granngården.se. Välkommen till oss!

Kategori & Filter
    • Populära
75 produkter

Visar sida 1 av 3