Talgbollar är en naturprodukt och delikatess för många småfåglar. Under kalla vintrar gör småfåglarna av med mycket energi för att hålla värmen, varpå talgbollar utgör en viktig näringskälla. Talgbollar består av feta fröblandningar, inbakade i talg eller vegetabiliskt fett. Dessutom är det riktigt enkelt att göra egna talgbollar hemma.
Recept på egna talgbollar – ett vinnande koncept
Talgbollar är otroligt populärt bland småfåglarna som inte har det helt lätt att hitta mat under vinterhalvåret. Gör egna talgbollar – de fungerar alldeles utmärkt att servera i minusgrader!
-
Recept på Talgbollar
Du behöver:
- 100 gram kokosfett
- 100 gram osaltat smör eller ister
- Blandade fröer (ex. 1 dl solrosfrö, 1 dl hampafrö och 1 dl osaltade jordnötter)
Värm upp kokosfett och osaltat smör (eller ister) i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och blanda det smälta fettet med fröblandningen. Låt svalna och forma till runda talgbollar. När talgbollarna stelnat gör du en snörögla att hänga upp talgbollarna med. Klart!
Kalastips!
Istället för att göra bollar av smeten kan du använda pepparkaksformar med fina motiv.