Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Läs småfågelguiden på granngården.se och lär dig allt om småfåglar, fågelmat och fågelholkar !
Guide Tips

Småfåglar – småfågelguide

Dela

Hur mycket vet du om våra svenska småfåglar? Ta reda på vilka som är de mest vanliga småfåglarna och vad du kan göra för att skapa en fågelvänlig trädgård; om konsten att öppna en fågelrestaurang och hur du blir den bästa hyresvärden åt småfåglarna.

På vår jord lever nästan 11 000 fågelarter, vars utseende och sätt att leva varierar. Cirka 245 av dessa fågelarter häckar årligen i Sverige och flyttar till varmare breddgrader under vinterhalvåret. Småfåglar är i folkmun den benämning som används för att beskriva mindre fåglar. Det är de fåglar som oftast, men inte enbart, återfinns i närhet till oss människor.

Fågelholkar som sätts upp är vanligtvis anpassade för småfåglar, liksom de fågelmatare och fågelbord som finns på marknaden. Det är också småfåglarna man generellt syftar till när man talar om att mata småfåglar.

Småfåglar som talgoxen, blåmesen, pilfinken, grönfinken, gulsparven och domherren är alla vanliga svenska småfåglar som övervintrar i Sverige. Vintern är dock tuff för många småfåglar vars kroppstemperatur sjunker flera grader under natten. Fåglar är varmblodiga och för att överleva lägre temperaturer behöver småfåglarna som övervintrar i Sverige använda sig av olika metoder. Många småfåglar samlas därför tätt intill varandra i täta buskage där de burrar upp sig. De försöker också förse sig med extra fettlager som energikälla. Oavsett storleken på våra trädgårdar kan vi som privatpersoner underlätta tillvaron och göra livsavgörande skillnad för våra bevingade vänner. Här kan du läsa mer om hur du kan göra skillnad för småfåglarna under vinterhalvåret.

Småfåglar i trädgården bjuder visserligen på färg och fågelsång, men de är också till mycket nytta. Solrosor och andra växter som ger frön är riktigt gott för våra svenska fåglar som spelar en mycket stor roll som bekämpare av skadedjur i våra trädgårdar. De plockar larver från kålbladen, bladlöss från rosknopporna och allt däremellan. Insektsvänliga blomväxter är också ett säkert kort för att dra till sig insekter som gynnar fåglarna – som i sin tur gynnar oss.