Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Mördarsnigel på blad
Tips

Bekämpa mördarsniglar

Dela

Det är inte helt enkelt att bekämpa trädgårdens värsta fiende – mördarsnigeln, även kallad spansk skogssnigel, och deras ägg. När du väl har etablerade mördarsniglar i din trädgård är det svårt att helt bli av med dem, men med rätt medel och metoder kan du trots allt hålla dem i schack.

Det kan låta hårt, men att plocka upp och döda mördarsniglar är den vanligaste metoden vid bekämpning av mördarsniglar. Metoden kräver förstås tålamod och att man är beredd på att manuellt och handfast tar livet av dem, men om du har begränsat med mördarsniglar kan det räcka med att du ägnar dig åt metoden under ett par veckor tidigt på våren, för att i sin tur få en skapligt lugn säsong. Ibland kan man behöva hålla på i flera år innan det blir någon tydlig minskning av mördarsniglarna. Det är dock viktigt att du inte helt släpper taget – då får du snart börja om med bekämpningen. 

Oavsett vad man tycker om de här rygglösa djuren, bör man aldrig plåga mördarsniglarna till döds. Använd inte salt eller kalk som vissa rekommenderar – det finns snällare sätt att ta död på sniglarna.

Gå på snigeljakt

Sniglar är som mest aktiva på natten eller efter regn. Ta därför en runda i trädgården när det är fuktigt, under kvällstid eller på morgonen när daggen ligger kvar. Leta under löst liggande material, marktäckning i rabatter, krukor och stenar, vid skyddade, fuktiga och ljumna platser, i högt gräs eller kompost. Håll även utkik efter mördarsniglarnas ägg som ligger samlade i kluster. När du hittar mördarsniglarnas ägg kan du krossa dem med skon eller lägga dem i en påse som du slänger i soporna. Om du ser några sniglar som redan hunnit kläckas ska du ha ihjäl även dem.

Döda mördarsniglar

Plocka upp och döda

Plocka upp och klipp snigeln en halv centimeter bakom huvudet med hjälp av en sax, en sekatör eller vass spade. Lägg sniglarna i ett stort kärl och häll kokande vatten över dem, eller frys in dem i en påse. Efter ett par dygn är det helt tryggt att antingen gräva ner dem ute eller att helt enkelt slänga dem i soporna.  Tips! Om du lämnar de döda sniglarna på marken lockar de fram nya sniglar som du också kan plocka. 

Skapa en ölfälla

För att bli av med mördarsniglar kan det vara effektivt att gillra snigelfällor med öl. Att skapa ölfällor är ett skonsamt sätt att avliva mördarsniglar. Sniglarna dras till doften av öl, ramlar ner i fällorna och drunknar. När en faller ner och drunknar lockar den till sig fler som går samma öde till mötes. En snigelfälla kan du köpa eller enkelt tillverka själv genom att gräva ner en skål i marken som du häller öl i. Ett annat alternativ är att bygga en fälla av en PET-flaska: skär av toppen och vänd pipen inåt, fyll på med öl och lägg flaskan på marken. Sniglarna kan krypa in men inte ut. Oavsett vilken typ av fälla du väljer, fyll fällorna med öl mot kvällen och töm dem på de drunknade sniglarna morgonen därpå. Gillra fällorna igen på kvällen.

Ett alternativ är att placera ut fällor med järnsulfat mot mördarsniglar. Järnsulfat är ett medel i form av små korn. Det är helt ofarligt för andra djurarter, men tar livet av mördarsniglarna som äter upp det. Tänk dock på att även andra snigelarter stryker med.

Elektriskt snigelstaket och snigelkant

Om du har riktigt stora problem med mördarsniglar kan det vara värt att investera i ett elstängsel och bygga ett “elektriskt snigelstaket”. Strömmen i ett elstängsel är svag och skadar varken människor eller djur, men är tillräcklig för att döda större sniglar vid kontakt. Små sniglar kan dock komma att ta sig under staketet, så ett elstängsel bör kompletteras med andra medel och barriärer för att få bukt med alla dina snigelbekymmer.

Koppartråd och snigelkant

På mer avgränsade ytor kan du sätta upp hinder i koppar mot mördarsniglar. Koppartråd eller koppartejp skapar en elektrisk spänning mellan snigelslem och kopparens laddning, vilket gör det obehagligt för snigeln att komma i kontakt med. Fäst längs med kanten på krukor och pallkragar. För pallkragar och odlingslådor kan du även skydda dina odlingar med specifika snigelkanter som förhindrar sniglarna att ta sig över sargen.

Vattenglas, ett natriumsulfat

Du kan också pensla på vattenglas, ett natriumsulfat, på krukorna eller pallkragens kant. Det är basiskt och är även det obehagligt för snigeln att komma i kontakt med. När vattenglas har torkat är det helt ofarligt för miljön och för oss människor. 

Låt roboten göra jobbet

Många hävdar att problemet med mördarsniglar minskat avsevärt efter att de installerat robotgräsklippare. Mördarsniglar trivs nämligen i det höga, fuktiga gräset där de kan gömma sig. Genom att låta robotgräsklipparen bekämpa mördarsniglarna blir din gräsmatta en ganska otrevlig plats för dem att vistas på: gräset förblir kortklippt och spänning som begränsningskabeln avger får mördarsniglarna att rygga sig tillbaka.  

Mördarsnigeln sprider sig snabbt i Sverige och är en minst sagt besvärlig skadegörare. Dels förflyttar de sig av egen kraft, dels åker deras ägg snålskjuts. I södra Sverige börjar äggläggningen redan i juni och parningen förekommer vanligtvis flera gånger till säsongens slut. Äggläggningen kan sedan pågå under flera månader.

En mördarsnigel kan under sin livstid producera upp till 400 ägg, som läggs i grupper om 10–30, i gropar som snigeln grävt eller öppet på marken, i löv och kompost. Sniglar är hermafroditer, vilket innebär att de är dubbelkönade. Om en snigel inte hittar en partner kan den alltså befrukta sina ägg med egenproducerad sperma.

Om sommaren är torr dör normalt en stor andel ägg. Bjuder sommaren på mycket regn överlever desto fler. Det tar cirka fyra veckor från det att äggen läggs till att sniglarna kläcks, och ytterligare fyra veckor för att de ska bli könsmogna. Vid högre temperaturer kan utvecklingen gå snabbare. Mördarsniglarnas ägg är cirka 3–4 mm i diameter, mjölkvita till färgen och samlade i kluster.